Köprüleme TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,tıp Vücudun bir yerinden alınan damarı, tıkanmış damarın yerine koymak suretiyle yapılan tedavi, damar aktarma, baypas.
Açıklık(Ayanilik) İlkesi
Öğrenme ve öğretme etkinliklerinde öğretilecek konunun açık olması ve öğrencinin eşya ve varlıklarla doğrudan doğruya karşı karşıya gelmesini öngörmektedir. Öğretmenin iletişim sürecinde kullandığı dil, içerik, yöntemler, değerlendirme soruları açık, net ve anlaşılır olmalıdır.
Genişletme/ Eklemleme, bilginin anlamlılığını artırmak üze- re, bilgi bütünün anlamlılığını artırmak üzere, bilgi bütünün parçaları arasındaki bağ- lantı, çağrışım sayısını artırma sürecidir.
Basitten karmaşığa ilkesi:
Öğretilecek bilgiler, en temel basit bilgilerden üst düzey zor bilgilere doğru sıralanmalıdır. Çünkü basitler, karmaşıkların temelini oluşturur.
Yakından uzağa ilkesi, öğrencinin yer ve zaman açısından en yakınından hareket edia lerek gittikçe daha uzak mekânlara veya zamana doğru hareket edilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Öğretilecek bilgilerin düzenlenmesinde doğal ve sosyal olarak öğrencinin yaa kın çevresinden işe başlanılmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Basitten karmaşığa (Kolaydan Zora) (Ortalama okuma süresi 42 saniye.) Öğrenme-öğretme sürecinde etkinlikler aşamalı bir şekilde öncelikle basitten kolaydan başlamalı kademe kademe zora ve karmaşığa doğru gidilmelidir. Bu sıra izlenirse hem öğrenme kolaylaşır hem de kalıcı öğrenmeler gerçekleşir.
Hayatı sınıfa taşımalıyız. Transfer İlkesi: Öğrenci derste öğrendiğini farklı durumlara ve günlük hayata aktarabilmelidir. Sınıftakini hayata aktarmalıdır. Yaparak Yaşayarak Öğrenme (Uygulanabilirlik, Aktivite): Bu ilke öğretimde öğrencinin aktif olması, bizzat kendisinin etkin olması gerektiğini ifade eder.
Yaşama Yakınlık(Hayatilik) ilkesi John Dewey'in Pragmatizm ve İlerlemecilik felsefesini temele alan ilkedir. «Öğrencinin ne öğreneğinin onun ilgi ve ihtiyaçları belirler.» anlayışında olan bu eğitim felsefelerine göre okul «Öğrencileri gelecek hayata hazırlayan bir yer olmaktan çok, hayatın ta kendisi olmalıdır.»
Somuttan soyuta ilkesi; öğretimin somut bilgi ve yaşantıdan soyut bilgiye doğru tasarlanması demektir. Hedefler, içerik, öğrenme ve öğretme yaşantıları plânlanıp organize edilirken, diğer ilkelerle beraber bu ilkenin de dikkate alınması doğru bir yaklaşım olacaktır.
Emsallere uygunluk ilkesi, KVK'nın 13. maddesinin 3. fıkrasında, ilişkili kişilerle yapılan mal veya hizmet alım ya da satımında uygulanan fiyat veya bedelin, aralarında böyle bir ilişki bulunmaması durumunda oluşacak fiyat veya bedele uygun olması olarak tanımlanmıştır.
Akronim, iki ya da daha fazla kelimenin baş harfleri ya da birkaç harfinden oluşturulan kelimelere verilen isimdir.
Seri konum etkisi, bir kişinin, bir serideki ilk ve son ögeleri en iyi; ortanca ögeleri en kötü hatırlama eğilimidir.
3.3.1.Açık ve örtük tekrar: Bilgi yeterli sıklıkta tekrarlanırsa uzun süreli belleğe geçer. Örneğin;öğrenciler tekrar yolu ile ülkelerin başkentlerinin adlarını, sözcüklerin söylenişini tekrarla öğrenirler. Berk (1989)'e göre, tekrar bilginin uzun süreli belleğe geçişinde çocukların kullandığı ilk bellek stratejisidir.
Not: Gündelik hayatta karşılaşılan bir durum sınıfın içerisine getiriliyorsa yaşama yakınlık / hayatilik; sınıfta öğrenilen bir bilgi gündelik hayata taşınıyorsa transfer edebilme ilkesidir. Tümdengelim Öğretilecek olan bir konunun önce genelinin verilmesi daha sonrasında ise özele doğru gidilmesidir.
ÖĞRETİM YÖNTEM ve TEKNİKLERİ - ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Bu sebeple, öğretim konularının işlenmesinde gözlem, deney gibi birçok duyuya hitap eden yöntemler kullanıldığı takdirde öğrenme kolaylaşacaktır. Buna, "öğrenci eylemi" veya "iş ilkesi" de denmektedir.
Etkin katılım ilkesi, ders esnasında durgun bir öğrenci profili yerine derse katılmak için oldukça hevesli olan, sorular sorarak tartışma ortamı yaratan ve verilen cevaplar üzerinde düşünen bir öğrenci profili çizmektedir.
Güncellik (Aktüalite) İlkesi (Ortalama okuma süresi 29 saniye.) duymalarını sağlamak için ders konularıyla aktüel (güncel) olay ve sorunlar arasında ilişki kurularak ders işlenmelidir. Eski bilgiler yerine güncel bilgiler öğrencilere verilmelidir. Bu yüzden öğretmenlerin gündemi dikkatle izlemesi gerekmektedir.
7. Aktivite İlkesi: Bazı ders konularını bağımsızca seçip kendine özgü tekniklerle “yaparak-yaşayarak” öğrenmesini ifade eder. Öğrencinin derste aktif olmasının hem daha iyi öğrenme sağlayacağı hem de sorumluluk, girişimcilik, bağımsızlık vs. gibi bazı ahlâkî erdemleri daha iyi geliştireceği savunulur.
Tümdengelimin amacı; varsayımlardan yola çıkarak bir kuramın geçerliliğine dayalı kanıtların elde edilme yöntemidir. Tümdengelim mantık yoluyla genel bir varsayımda bulunularak, genelden düşünceyi özele indirgemektir.
Panel, bir sözlü anlatım türüdür. Bir konuşmacı grubunun bir başkan yönetiminde ve topluluk karşısında bilimsel, sosyal, politik vs. bir konuyu tartışmasıdır. Konuşmacılar bir masa etrafında bir başkan yönetiminde değerlendirmeler yaparlar. Sohbet havasında geçebilir.
Bütünlük İlkesi
Çocuğun eğitilecek yönlerinin bir bütün olarak alınıp değerlendirilmesidir. Çocuk bedensel ve ruhsal (düşünce, duygu, irade gibi) yönlerden bir bütün olarak ele alınmalı ve dengeli olarak eğitilmelidir.
Ekonomiklik (Tasarruf) İlkesi (Ortalama okuma süresi 46 saniye.) Her türlü eğitim-öğretim faaliyeti en az zaman, en az emek ve enerji sarfedilerek, en yüksek verim elde edilecek şekilde düzenlenmelidir. Bunun için de, öğretim baştan sona her yönden plânlanmalıdır.
Doğrudan öğretimin amacı, öğretmen tarafından sistematik destek sağlanarak öğrencilerin doğru tepkide bulunabilmelerine yardımcı olmaktır. Doğrudan öğretimin diğer bir amacı da öğretimi yapılan içerikte ipuçlarının aşamalı olarak geri çekilmesiyle öğrenciyi bağımsız kılmaktır.
Yaklaşımın bir alt basamağı olan yöntem, belli bir amaca ulaşmak için yapılan genel uygulamalardır. Her bilimin kendine has yöntem ya da yöntemleri vardır, denilebilir (Calp, 2005, s.247). Teknik ise, bir konuyu öğretmek için öğretmenlerin özel çalışma şekilleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri