Turşu yapımında genel olarak üzüm sirkesi kullanılıyor. Biber turşusu ise en güzel limon sirkesiyle yapılıyor. Turşu yapımının püf noktası ise kullanılan sebze veya meyvelerin taze olmasıdır.
Salatalık Turşusu İçin Malzemeler :
1 çay bardağı elma sirkesi. 1 çay kaşığı toz şeker. 1 tatlı kaşığı tuz.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.
Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz. Üzüm sirkesi yerine elma sirkesi gibi daha düşük asitli bir malzeme tercih ederseniz, 1 litre suya 1,5 çay bardağı sirke kullanabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Turşu yapımında genel olarak üzüm sirkesi kullanılıyor.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Sonuç olarak, elma sirkesiyle turşu yapıldığında turşunuz daha yumuşak bir kıvama sahip olacaktır. Üzüm sirkesiyle turşu yapıldığında daha sert ve keskin bir kıvam elde edilir. Bu yüzden turşu yapımında en çok üzüm sirkesi tercih edilir.
Tüm sirke türleri arasında belki de en az bilineni, en az yaygın olanı nar sirkesidir. Gıda konusunda uzun yıllardır uzman olan Kühne, hem faydalı hem de lezzetli bu ürünü de, tıpkı ötekiler gibi güvenle tüketebilmeniz için mutfaklarınıza getiriyor.
5 yemek kaşığı kaya tuzu (eksik olursa ekleyebilirsiniz) 2, 5 litre hazır su (eksik gelirse ekleyebilirsiniz) 3 su bardağı sirke (üzüm sirkesi)
cevabı limon suyu olan soru. cevabı sirke olan soru.
Turşu oluştuktan sonra turşuda keskin bir tat olsun istiyorsanız turşu yapımında beyaz sirke kullanabilirsiniz. Beyaz sirke turşu yapımının yanı sıra peynir yapımı ve cilt temizleme işlemlerinde de tercih edilir.
Beyaz sirke mısır şekeri ya da şeker pancarından elde edilen bir fermantasyon ürünüdür. Şekerin birtakım işlemlerden geçerek alkol oranı yoğun bir yapı oluşturması ile oluşur. Bu bir çeşit fermantasyon aşamasıdır; bu adımda alkol asetik asite dönüşür.
Turşu suyunuzun bulanık olmaması için kullanacağınız sebze ve meyveleri güzel bir şekilde yıkamış olmanız gerekmektedir. Kavanozun içerisine atılan nohutlar turşunuzun daha hızlı mayalanmasını sağlayacaktır. Turşu da önemli diğer noktalardan bir tanesi de iri turşuluk tuz kullanmaktır.
Her bir litreye ayrı ayrı 1 yemek kaşığı kaya tuzu, 1 çay kaşığı limon tuzu, 1 çay kaşığı tozşeker ve 1 çay bardağı üzüm sirkesi ekleyelim ve üzerine kaynar su dökelim. Kapağı sıkıca kapatıp ters çevirelim. 10 gün sonra turşumuz hazır.
Ortalama 1 litrelik bir kavanozda turşu yapacaksanız tuz oranı 1,5 yemek kaşığı kadar olmalı. 3,5 su bardağı içme suyu, 1,5 yemek kaşığı tuz ve 150 ml kadar sirke nefis bir turşu yapmanıza yardımcı olacaktır. Bu oranlara bir de dilerseniz limon suyu, limon tuzu gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz.
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Kanın sağlıklı bir şekilde dolaşmasına yardımcı olan alıç sirkesi, bu özelliği sayesinde damar tıkanıklıklarından tutun da kalp krizi gibi ani ve ciddi gelişebilen kalp ve damar rahatsızlıklarından koruyor.
Farklı meyvelerden üretilen sirkede halk arasında en bilineni ise üzüm sirkesidir. Üzüm sirkesi yemek ve salatalarda kullanıldığı gibi su ile az miktarda karıştırılarak da içilebilir.
YAŞAM HABERLERİ Türk sinemasının unutulmaz Neşeli Günler filminden hemen hemen herkesin aşina olduğu sirke ve limon tartışması devam etse de uzmanına göre, sirke ve limonun turşuya aromadan başka bir katkısı bulunmuyor. Her sebze, fermantasyon sürecini kendi özelliğine göre tamamlıyor.
"Sirke bir süre sonra turşuyu eritiyor"
Turşularını kurarken genellikle limon kullandıklarını anlatan Güreler, sözlerine şöyle devam etti: "Turşu, sirkeyle daha kötü oluyor diye bir iddiamız yok. Limondan yapmamızın tek amacı sirke bir süre sonra turşuyu eritiyor. Biz yılda 50 ton ürün hazırlıyoruz.
Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritilmelidir. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor. Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebilir.
Bir tencerenin içerisine kaya tuzu, limon tuzu ve sirkeyi aktarıp güzelce karıştırın. Tuz eriyince ocaktan alın, tam kaynama noktasına gelmemelerine tuzun içerisinde erimesine dikkat edin. Ardından da hazırladığınız bu karışımı kavanozun içerisine aktarın. Kapağını kapatıp güzelce çalkalayın.
Defne yaprağı eklenen turşular, daha hoş bir aromaya sahiptir. Sizler de salatalık turşunuza hafif bir aroma eklemek isterseniz defne yaprağını veya asma yaprağını ekleyebilirsiniz. Kavanoz dibine atacağınız bir avuç çiğ nohut da turşunun hem daha çabuk olmasını hem de lezzetli tat vermesini sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri