Salamurada tatlanan zeytin tanklardan çıkartılarak tenekelenir. Tenekeleme esnasında yeniden su, kaya tuzu, limon tuzu ve zerdeçal ile yapılmış kalıcı salamurası hazırlanır. Salamura suyun içerisine defne yaprağı da eklenerek lezzetine lezzet katılıp sofranızda yemeye hazır hale gelir.
Yeşil zeytinin sarı olması için ne yapmalı? Yeşil zeytinin salamura suyunda beklemesi hele bu suya limon tuzu eklenmesi yeşil zeytinin sarı renge yaklaşmasını ve kararmamasını sağlar.
Siyah zeytini ne sertleştirir? Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Kurutulmuş baharat olarak zerdeçal toz haline getirilerek; tatlılarda, çorbalarda, pilavlarda, et yemeklerinde, söğüş ve çeşitli sebzelerde baharat olarak kullanılır. Evde hazırlanan peynir veya sürmelik yağlara sarı bir renk vermesi için de zerdeçal tercih edilir.
Siyah ve yeşil zeytinleri bir kaba alın. Zeytinyağı, limon suyu, pulbiber kekik ve havanda dövdüğünüz kişnişi zeytinlerin üzerine ekleyin. Harmanlayıp servis yapın. Afiyet olsun.
İlgili 38 soru bulundu
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Zeytine acılık veren madde bileşiminde bulunan oleuropeindir. Oleuropein, glikozid yapıda bir polisakkarittir ve meyvenin ham döneminde fazla miktarda bulunurken olgunlaşmanın ilerlemesiyle azalmaktadır.
Kürü hazırlamak için ½ tatlı kaşığı saf zeytinyağı, ¼ tatlı kaşığı zerdeçalı ve ¼ tatlı kaşığından biraz daha az olacak şekilde az öğütülmüş taze karabiberi karıştırmak gerekiyor. Hazırladığınız karışımı pişen yemeklerin içerisinde tüketecekseniz, yemeğin sonuna ilave etmeniz tavsiye edilmektedir.
Genellikle baharat olarak kullanılan zerdeçal, çorbalardan pilavlara, et yemeklerinden sebze yemeklerine, bütün tariflerde tat vermek için kullanılabilir. Keklerde ve smoothie'lerde de toz zerdeçal kullanabilirsiniz. Toz zerdeçalı kullanmanın en pratik iki yöntemi ise süt ve su ile karıştırmaktır.
Zerdeçal tozu, toplanan zerdeçal köklerinin kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilir. Kurutma işlemi öncesinde toplanan kökler olgunlaşmalarını durdurmak amacıyla kaynatılır. Bu işlemin ardından kurumaları için güneş altında yaklaşık 15 gün boyunca bekletilir. Son aşamada ise, kuruyup sertleşen kökler öğütülür.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Tenekede duran zeytinlerin küflenmemesi için teneke içine bir miktar zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer eklediğiniz yağ, teneke içerisinde yeterince yayılmıyorsa zeytinlerin tamamını büyük boy cam kavanozlara aktarmanız yararlı olacaktır.
Zeytin ezmesinden çıkan yağı da alabilirsiniz benim bir su bardağına yakın zeytin yağım çıktı. Sadece o andaki süzülen yağ ezme durdukça yağını bırakıyor ister alın isterseniz yerken karıştırın. Baharatlı isteyenler için; bir diş sarımsak ezilir, kekik ,pulbiber,kimyon ve limon suyu eklenir karıştırılır.
1 litre suya 1 yemek kaşığı limon tuzu, 4 yemek kaşığı kaya tuzunu zeytinlerimizi tatlandırması için koyulur. Bu yöntemle zeytinler çok güzel oluyor, tavsiye ederim. Kullanacağınız zaman kahvaltı tabağına alıp, üzerine zeytinyağı ve limonun suyunu sıkarak servis edilir.
Kırma zeytini uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız, üçüncü kez acı suyunu değiştirdikten sonra, her bir litre için 1 çay kaşığı limon tuzu ve 1 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyip, ağzını sıkıca kapatıp, güneş görmeyen, serin bir yerde saklayabilirsiniz.
Zerdeçal her türlü tüketilebilir, fakat içerdiği kurkumin yalnızca yağda çözünebilir olduğundan yağ içeren yemeklerin yanında veya yoğurt gibi içeriğinde doğal olarak yağ bulundurulan besinlerle karıştırılarak tüketilmesi daha sağlıklı bir seçenektir.
Toz zerdeçalın ortalama raf ömrü 3 yıldır. Toz zerdeçalın ağzı kapalı bir kavanoz veya kaba konarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Serin ve karanlık bir dolap, saklama yeri olarak idealdir. Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
Zerdeçalı normal ılık suyla karıştırabilir, çay veya kahveye ekleyebilir ya da ballı sütün içerisine de ekleyebilirsiniz. Zerdeçal en bilinen yöntemiyle süte karıştırılıp içilir. Hindistan'da da zerdeçal, güçlü bir vitamin içeceği olarak tüketilir ve genellikle bu şekilde sütle karıştırılır.
Zerdeçalı karabiberle birlikte yediğinizde zerdeçalda bulunan kurkumoidlerin emilim oranı neredeyse yüz katına ulaşıyor. Bu karışıma bir çay kaşığı kadar zeytinyağı da eklerseniz emilen zerdeçal miktarı ikiye katlanıyor. Böylece neredeyse ilaç gibi çalışan muhteşem bir karışım elde etmiş oluyoruz.
Günde 3 kez düzenli şekilde yerseniz bağışıklık sisteminiz güçlenir, hastalıklardan korunursunuz ve vücut direnciniz artış gösterir. Aynı zamanda genetik olarak kansere yakalanmaya meyilli olan kişilerde, riski ortadan kaldırır.
Zencefil ve zeytinyağı, her ikisi de ayrı ayrı doğanın en iyi sağlık kaynaklarını oluşturuyor. Zencefilin özellikle bağışıklığı güçlendiren, sindirim sistemini düzenleyen ve üst solunum yollarını açan özelliği ile zeytinyağının sağlıklı yağ asitlerini bir araya geldiğinde tam bir şifa kaynağına dönüşüyor.
Her yıl ocak ve mart ayları arası gübreleme, zeytin verimi için iyi olacaktır. Kurak yaz döneminde sulama ile daha verimli zeytinler elde edebilirsiniz. En ideal yöntem damlama ile sulama olacaktır. Ağaçları korumak için her yıl bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır.Bordo bulamacı ise kireçli ve ilaçlı sudur.
Siyah Zeytin Kurarken Şeker Neden Konulur? Şeker zeytin yapımında fermantasyona yardımcı olur. Faydalı proteinlerin ortaya çıkmasını sağlar.
Aşırı sulama gereksiz büyümeyi teşvik eder, çiçeklenmeyi azaltabilir ve budama maliyetini artırır. Çoğu mahsulde olduğu gibi, zeytinlikte de yaygın olarak kullanılan sabit ve taşınan sulama sistemleri vardır. Taşınan sistemlerin kurulum maliyeti yoktur, ancak bu sistemin emeği yoğundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri