Yeni Girişimci Desteği kapsamında KOSGEB hangi destekleri sağlıyor? KOSGEB Değerlendirme ve karar Kurulunun uygun bulduğu aşağıdaki giderler için destek sağlanır: (1) İşletme kuruluş giderleri için geri ödemesiz olarak 2.000 (iki bin) TL destek sağlanır.
KOSGEB tarafından geri ödemeli destek ödemesinin yapılabilmesi için; destek ödemesinden önce işletmeden destek tutarı kadar teminat alınır.Geri ödemeli destekler, proje süresinin bitiş tarihinden sonra 12 ayı ödemesiz olmak üzere, dörder aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte geri ödenir.
Açıklama. KOSGEB, afetzedelerin geçici barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeni bir program başlattı. Afet Dönemi Yaşam Alanı Desteği ile deprem bölgelerindeki KOBİ ve sanayici esnafa 300 bin liraya kadar geri ödemesiz konteyner desteği verilecek.
Birinci bileşende; 2019 yılında asgari 75 Bin TL net satışı hasılatı olan hedef sektörlerdeki MKİ'lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir. İkinci bileşende; 2017 ve sonrasında kurulan hedef sektörlerde faaliyet gösteren yenilikçi genç MKİ'lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.
KOBİ Hibe Desteği Nedir? Bir devlet iştiraki olan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından KOBİ'lere çeşitli maddi destekler sağlanıyor. KOSGEB hibe kredileri geri ödemesiz olarak veriliyor. Yani hibe desteği alan işletmeler geri ödeme yapmıyor.
İlgili 23 soru bulundu
Covid 19 salgını nedeniyle gelir kaybına uğramış ya da nakit akışı bozulmuş ama istihdamını koruyan imalat sektörlerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmelere KOSGEB tarafından tamamı faizsiz ve 3 yıl geri ödemesiz kredi verilecek.
DESTEK GERİ ÖDEME SÜRECİ:
MKİ tarafından yapılacak geri ödemeler, ilgili başvuru dönemine ilişkin başvuru ve uygulama işlemleri takviminde belirtilen son ödeme talep tarihinin içinde bulunduğu aydan (2022 Eylül) itibaren 24 ayı ödemesiz olmak üzere, dörder aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılır.
Bununla ilgili KOSGEB'den destek alabilir miyim? Hayır. İşletme, sahip ve ortakları ile bunların eşinden, annesinden, babasından, kardeşinden, çocuğundan ve bunların sahibi/ortağı olduğu işletmelerden destek kapsamında mal/hizmet satın alamaz, böyle bir durumun tespit edilmesi durumunda destek ödemesi yapılmaz.
Yeni bir iş kurmanız gerekiyor. KOSGEB eğitimini aldıktan sonra alacağınız sertifika ile ömür boyu şirket kurabilirsiniz. Ancak şirket kurduktan sonra destek alabilmeniz için, kuruluştan sonraki 2 yıl içerisinde başvurmanız gerekmektedir.
KOSGEB hibe şartları arasında genellikle yaş sınırı bulunmamaktadır. Gençlere yönelik olarak düzenlenen bazı programlar istisna teşkil edebilir. Desteklerden yararlanmak isteyen adayların karşılaması gereken KOSGEB hibe başvuru şartları şunlardır: Programa katılmak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yaptığı açıklamaya göre, Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında, kendi yapısını yerinde inşa edecek depremzedelere, konutlar için 500 bin TL, iş yerleri için de 250 bin TL hibe verilecek.
KOSGEB üzerinden verilen hibe destekleri kadınlara ayrıcalıklı olarak verilmektedir. Kadın girişimcilere, KOSGEB kapsamında; Halkbank tarafından yeni iş kuran ve işletme yaşı 6 ayı geçmeyen kadın girişimciler için 200.000 TL, işini kuranlara ise 300.000 TL kredi verilir.
"FAİZSİZ 2 YIL GERİ ÖDEMESİZ KREDİ UYGULAMASI BAŞLATILDI"
Bu model çerçevesinde büyüklüğüne göre konut için 500 bin TL hibe ve 500 ile 800 bin TL arasında faizsiz kredi iki yıl ödemesiz, on yıl vadeli, iş yerleri için de 250 bin TL hibe ve 250-500 bin TL yine faizsiz kredi uygulaması başlatıldı.
KOSGEB 1990 yılında 3624 Sayılı Kanun ile İmalat Sanayi İşletmelerinin ekonomideki yerlerinin geliştirilmesi amacıyla kurulmuş bir kamu kuruluşudur.
İlk 12 Ay Ödemesiz
İllerdeki 2022 yılı net satış hasılatı 300 bin lira ve üstünde olan KOBİ'ler, 300 bin lira kredi kullanabilecek. KOBİ'ler, ilk 12 ayı ödemesiz olmak üzere toplamda 36 ay taksitli, sıfır faizli kredi kullanabilecek.
18 yaş ve üstü olmak gerekir. KOSGEB'in düzenlediği eğitimlere katılmak zorunludur. Destek alınması için, işletmenin KOBİ statüsüne sahip olması gerekir. Kurulmuş bir işletme için yani faaliyet gösteren bir işletme için destek alınacaksa KOSGEB veri tabanına işletmenin kaydının bulunması gerekir.
KOSGEB Destekleri tamamen ücretsiz ve aracısız verilmektedir. KOSGEB, kuruluşundan bu yana KOBİ ve girişimcilere yönelik hibe ve geri ödemeli olmak üzere çeşitli destekler sağlamaktadır ve bu faaliyetleri de sürekli kamuoyu ile paylaşmaktadır.
Komite kararları salt çoğunluk ile alınır. İşletme, proje süresince en fazla 2 defa revizyon talebinde bulunabilir. İşletme, revizyon talebini en erken program başlangıç tarihinden itibaren 4 ay sonra, en geç ise yatırım proje süresi tamamlanmadan 2 ay öncesine kadar yapabilir.
Eğitimin süresi KOSGEB yönergesine göre 4 gün 32 saat olarak belirlenmekte ve tek bir eğitici tarafından verilmektedir.
1- KOSGEB sadece kendi adamlarına destek verir!
Kendi adamları? KOSGEB'in kendi adamları yoktur. Sadece üye kuruluşlar vardır. KOSGEB'e üye olmak için gerekli asgari şartlar yerine getirildiğinde KOSGEB'in kapısı herkese açıktır.
Depremlerden etkilenen 11 ildeki 22 yerde Yapım ve Dönüşüm Ofisleri açılmıştı. Yerinde Dönüşüm projesine e-Devlet üzerinden başvurabiliyor, projeyle ilgili ALO 181'den bilgi alınabiliyor.
Küçük ve orta esnaflar gibi yerler KOSGEB hibe ve kredi desteklerinden faydalanabilir. Ancak bazı sektörlerde iş kuracak olan kişilere ne hibe ne de kredi verilir. Hayvancılık, araç alımı, otobüs firması, muhasebe, emlakçılık ve alkol satışı yapan yerler için KOSGEB tarafından hibe veya kredi desteği verilmemektedir.
Girişimci esnaf ve sanatkârlara, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle veya doğrudan kullandırım şeklinde Hazine ve Maliye Bakanlığı %100 faiz destekli (sıfır faizli) olarak sunulmaktadır.
Bu kılavuz, Yeni Girişimci Desteğine başvuru sürecinde, girişimcilerimize yol göstermesi amacıyla hazırlanmıştır. Yeni Girişimci Desteği ile girişimcilere 50 bin TL'ye kadar hibe 100 bin TL'ye kadar geri ödemeli olmak üzere toplamda 150 bin TL'ye kadar destek sağlanmaktadır.
Bunun için www.kosgeb.gov.tr adresinden KOBİ Giriş bölümündeki "KOSGEB'e İlk Başvuru" linkine tıklamalısınız. Yeni Girişimci Desteğine başvuracaksanız "Yeni Girişimci İlk Başvuru" alanından, diğer tüm destek programları için "İşletme İlk Başvuru" alanından "Başvur" butonunu tıklayarak işleminize başlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri