Modern pizza, 18. veya 19. yüzyılın başlarında Napoli, İtalya'daki benzer bazlama yemeklerinden gelişti. O zamandan önce, gözleme genellikle sarımsak, tuz, domuz yağı ve peynir gibi malzemelerle doldurulurdu.
Pizzanın tarihi geçmişi
1830: Napoli'de, Port'Alba adı altında dünyanın ilk pizzacısı açıldı. 1889: Napolili şef Raffaele Esposito domates, mozarella ve fesleğenden oluşan kırmızı, beyaz ve yeşil renkli pizza hazırladı; ki bu pizza Kraliçe Margherita Teresa Giovanna'yı onurlandırılmak için kendisine sunuldu.
Pizza normal şartlarda bakıldığı zaman İtalyan kültürünün yemeği olarak geçmektedir. Bu yüzden bazı insanlar pizzayı İtalyanların bulduğunu düşünmektedir. Fakat pizzanın tarihi 15.000 yıl öncesine dayanmaktadır.
Bilinen ilk pizzacı, 1738'de bir seyyar satıcı olarak kurulan Antica Pizzeria Port'Alba, 1830'da Napoli şehir merkezinde Via Port'Alba 18'de açılır. Restoran, volkanik Vezüv Yanardağı'ndan gelen lavlarla kaplı bir fırında odun ateşinde pizzalar pişirmeye başlar.
“Amerikalılar savaşın sonunda İtalya'ya geldiklerinde pizzayı sevdiklerini gördüler, bu yüzden onu ABD'ye geri götürdüler” diyor. “Bundan önce, esas olarak İtalyan-Amerikan kültüründe yer alıyordu, ancak savaştan sonra diğer insanların yiyeceği bir yemek haline geldi.
İlgili 30 soru bulundu
Pizza, 19. yüzyılın sonlarında İtalyan göçmenler tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ne getirildi ve ilk olarak yoğunlaştığı bölgelerde ortaya çıktı.
Pizza Türkiye'ye ilk ne zaman geldi? İlk olarak takvimler 80'lerin sonunu gösterdiğinde yabancı menşeili bir pizza dükkanı 1989 yılında Türkiye'nin büyük şehirlerinde birkaç pizzacı dükkanı açtı ve ülkemiz pizza ile tanıştı.
Pizza İtalya'nın meşhur yemeği olmasıyla birlikte Amerika'da da gelişen ve piyasası olan bir yemek türüdür. Pizza savaş yıllarında yapılarak bulunmuş bir İtalyan yemeğidir. Anavatanı İtalya olan pizzanın pek çok farklı çeşitleri de vardır.
İngilizce pizza sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük İt (Sic) pizza "yassı ekmek, pide" sözcüğünden alıntıdır.
Aanavatanından dünyaya yayılan tutku: Pizza
9 Şubat, ABD'de Ulusal Pizza Günü olarak doğmasına karşın günümüzde dünyanın dört bir yanında Dünya Pizza Günü olarak kutlanıyor.
Airrack ile güçlerini birleştiren Pizza Hut dünya rekorunun sahibi oldu.
Latincede ezmek ve öğütmek anlamına gelen “pinsere” fiilinden türeyen pizza, aslında mozzarella peyniri ve domatesin birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüzyıllarca tüketildi.
Dünya çapında her yıl 5 milyardan fazla pizza satılmakta.
Türkiye'nin ilk zincir pizza restoranlarından Pizza Pizza, bundan sonra yoluna Terra Pizza adıyla devam edecek. İzmir'de düzenlenen basın toplantısında alınan isim değişikliğinin sebeplerini anlatan Pizza Pizza Genel Müdürü Emre Kurtoğlu, markanın bundan sonraki strateji ve hedefleri hakkında bilgi verdi.
Türkiye'nin ilk zincir pizza restoranlarından Pizza Pizza, bundan böyle Terra Pizza ismiyle faaliyet gösterecek. 25. yılına girerken tüketicilerine “Gel Beraber Olsun” diyen Terra Pizza, yeni ismini ve logosunu bir reklam filmiyle tanıttı.
Tüm dünya ülkelerinde sevilerek tüketilen pizzanın tarihi 1889 yılına kadar gidiyor. Yoksul İtalyan halkının pratik ve az malzemeli olduğu için mozzarella peyniri ve domatesle yaptığı pizza, Kraliçe Margherita'nın beğenisi ile şöhret kazanıyor ve ünü tüm dünyaya yayılıyor.
Pizza, aynı zamanda İtalya bayrağının üç rengi yeşil, kırmızı ve beyaz renklerini taşıdığından ülkenin simgesi haline geldi ve adı 'Pizza Margherita' olarak anılmaya başlandı.
Pizza, aslında mozzarella peyniri ve domatesin birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüz yıllarca tüketilmiş. Dünya çapında bir üne kavuşmasının hikayesi ise, 1889 yılında Kraliçe Margherita'nın mozzarella peyniri, domates ve fesleğen ile süslenmiş pizzayı tatması ile başlamış.
Dünyanın en büyük pizzası, Aralık 2012'de Roma'da hazırlanmış ve 1,261 metrekare olarak ölçülmüştür. Çapı 60 metre ve ağırlığı 23000kg olan bu devasa pizza için 4500kg un, 90kg tuz, 4500kg domates, 4000kg mozzarella ve 900kg domates sosu kullanılmış.
Şirket, Los Angeles'ta dünyanın en büyük pizzasını yapma hazırlığında. Onlarca kişinin yer aldığı ekip, 1.310 metrekarelik bir pizza yapıyor. Tamamlandığında 68 bin dilime ayrılacak olan dev pizza için 6 tondan fazla hamur, 2 tondan fazla pizza sosu ve 4 ton peynir kullanılacak.
1853 metrelik pizza, Guinness Rekorlar Kitabı yetkililerinin onayını aldı ve dünyanın en uzun pizzası olarak kayıtlara geçti.
Türkiye'de 65 adet KFC 65, 41 adet de Pizza Hut restoranı bulunuyor.
Mediterra Capital, Türkiye'nin önde gelen pizza markası Pizza Pizza'yı satın aldı.
Pizza, sadece anavatanı olan İtalya'da değil, dünyanın dört bir yanında çok sevilen bir yiyecek. Bu nedenle Amerika'da doğan 9 Şubat Dünya Pizza Günü, çoğu ülkede benimsendi ve kutlanmaya başlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri