Koşarken vücudun hemen her kası aynı anda çalışır. Ayrıca koşmak çok fazla kalori yakılmasına da yardımcı olur. Bu nedenle koşarken yağ yakmamak mümkün değildir.
Yürüyüş esnasında ortalama saatte 4.5 kilometre, tempolu bir koşu programında ise ortalama 1 saatte 8 kilometre hız sağlanır. 70 kilo ağırlığında bir birey 1 saat koşu ile 580, 90 kilo bir birey ise 720 kalori harcar. Bu miktarlar 1 saatlik yürüyüşle harcanan kalorinin yaklaşık 3 katıdır.
Koşu, metabolik sisteminizi harekete geçirir ve kalori yakılmasına yürüyüşten daha fazla yardımcı olur. En çok kalori yakmaya yarayan aktivite, en fazla yağ yakmanıza yardımcı olacak aktivitedir. Bu durumda, koşmalısınız... Yürüyüş ve koşu kardeş gibidir.
Ancak ortalama 1 saatte 200 ile 400 kalori arasında yakabilmek mümkündür. Bu da koşuda yakılan kalori miktarına çok yakındır. Her gün 1 saat koşmak fizik ve ruh sağlığı için oldukça faydalıdır. Kişinin sağlıklı ve uzun yaşamasına destek veren koşu antrenmanları kısa zamanda kilo vermeye de destek vermektedir.
KOŞMAK KAÇ KALORİ YAKTIRIR? Koşu için kalori hesaplamasında koşu süresinin yanı sıra katedilen mesafe de önem taşır. Örneğin; 10 dakika gibi bir süre içerisinde 1,5 kilometre koşulursa bu kısa sürede 120 kalori yakılabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Bu miktar kişinin kilosuna ve fiziki özelliklerine bağlı olarak değişmekle beraber ortalama 200 ile 300 kalori arasında yakılabileceğini söyleyebiliriz. Her gün 30 dakika koşmak çok faydalıdır. Bu sayede normalde çok daha fazla kalori yakmak mümkündür.
Aslında kilo vermeye başladığınızda öncelikle gövdeden kilo verilir. Orantılı bir şekilde kilo vermek için ise, dengeli beslenme, uygun diyet ve düzenli spor olmazsa olmazlardır. Yürüyüş, koşu, yüzme, aerobik, bisiklet ve tenis gibi sporlar göbek eritme yolları bakımından öncüdür.
Yürümenin koşmaktan daha sağlıklı bir aktivite olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Sağlıklı bir egzersizin yüzde 90'ı yürüyüşse, yüzde 10'unu koşmak oluşturur. Sağlıklı ve fizyolojik olanı budur.
2016 yılında gerçekleştirilen bir araştırma sonucuna göre, aç karnına egzersiz yapmanın kilo verme konusunda etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışmaya göre açken spor yapan kişilerde daha fazla yağ yakımı ve 24 saatlik süreçte daha az kalori alımı gözlemlenmiştir.
Düzenli yapılan koşu sayesinde bireylerin nabızları daha düzenli çalışmaya başlar. Bu sayede özellikle uzun vadede kalbin daha az yorulmasına ve kalp ritminin düzene girmesine yardımcı olur. Rutin şekilde yapılan koşu sporu sayesinde kalp hastalıkları riskini de %50'ye kadar azaltabilirsiniz.
Bacak inceltme hareketleri birçok sporda yer alır. Koşu, yürüyüş, pilates, kick boks gibi sporlar bacaklarda sıkılaşma sağlar ve incelme etkisi oluşturur. Her gün kardiyo yapabilir, kondisyon bisikleti veya doğa bisikleti ile çalışabilir, tempolu yürüyüş veya koşuyu tercih edebilirsin.
Öğr. Üyesi Haluk Saçaklı, herkesin merak ettiği soruyu yanıtladı." Koşarken toplamda yürüyüşe göre daha fazla kalori harcarsınız ama harcadığınız kalorinin yüzde 80'i karbonhidrat, yüzde 20'si yağ olur. Tempolu yürüyüşlerde ise 24'üncü dakikadan itibaren yüzde 20 karbonhidrat, yüzde 80 yağ yakarsınız.
Yavaş tempo ve 60 kilogram ağırlığındaki bir kişi için 1 saat yürüyüş kaç kalori yakar hesaplama işleminin sonucu, 150'dir.
Koşu: 30 dakika 450 kalori harcamanızı sağlıyor. Dağa tırmanmak: Yarım saat için yaklaşık 371 kalori yakıyor. Bisiklet sürmek: Yarım saatte yaklaşık 300 ya da 400 kalori yakarsınız.
1 pound yağ 3.500 kalorilik bir enerji içermektedir. 1 kilo da 2.2 pound olduğuna göre 1 kg yağ hesabı da 1 Kg yağ = 2.2 * 3500 = 7.700 kalori şeklinde yapılmıştır. Kilo vermek için kendinize hedef koyabilirsiniz. 1 kilo vermek yani 7700 kalori yakmak için bir plan oluşturabilirsiniz.
Yani aynı sürede yapılan düşük şiddetteki egzersiz ile harcanan yağ, oran olarak yüksek şiddetteki egzersizden fazladır. Ancak egzersiz sonunda yağdan harcanan enerjiye baktığında koşunun yürüyüşten daha fazla yağ yaktığını görebilirsin.
Egzersizin ilk dakikalarında kas hücreleri ağırlıklı olarak karbonhidratların enerjisini kullanır. Vücudun tam anlamıyla yağ yakmaya başlaması, örneğin, koşuya başladıktan sonra 15 ila 20 dakikayı bulabilir.
Vücutta enerji kullanım sırası karbonhidratlar-yağlar-proteinler şeklindedir. Yani vücut ilk önce karbonhidratları, sonra yağları ve en son proteinleri enerji kaynağı olarak kullanır.
Göbek eritmenin en kolay yolu düzenli olarak yürüyüş yapmaktır. Haftada 3 saat egzersiz sağlık sınırıdır. Göbek eritmek için mekik gibi sadece karın çalıştıran aktivitelerden ziyade kalbi ritmik çalıştırdığımız yürüyüşler daha etkilidir. Günde 40 dakika orta tempo bir yürüyüş ile göbek eritme hızınızı artırabilirsiniz.
Egzersiz dediğimizde algılanan şey yürüme bandının üzerine çıkmak oluyor ama bu egzersiz şekli sizi göbeğinizden kurtarmaz! Koşu bandında göbek eritemezsiniz. Kardiyo egzersizlerinde göbek genelde ihmal edilir.
Eğer göbek bölgenizdeki yağları vermek istiyorsanız her gün düzenli olarak kefir tüketmelisiniz. Lahana, karnabahar, bürüksel lahanası, brokoli: Tüm bu sebzeler sağlıklıdır. Diyet dönemlerinde haşlanarak tüketilmeleri tavsiye edilir. Ayrıca zeytinyağlı şekilde tüketilmeleri halinde vücuda oldukça faydalıdırlar.
3) Öpüşmek kalori yakımına yardımcı olur, her dakika da 2-3 kalori yakılır ve metabolizma hızınız iki katına çıkar. Yapılan araştırmalara göre günde 3 kez öpüşüldüğünde(en az 20 saniye boyunca) bir günde 200-300 gr kaybetmiş olacaksınız.
Su içmek zayıflatır mı diyorsanız biraz dolaylı da olsa evet diyebiliriz. Aslında su zayıflamaya yardımcı olur demek en doğru tanımdır. Neredeyse tüm diyet listelerinin başında “sık su tüketin” cümlesi geçer. Elbette ki sağlıklı kilo kaybı için tek başına bu yöntem yeterli değildir; ancak çok ciddi bir destekçidir.
1 Saat oturmak kaç kalori yakar? Kişinin kilo, boy, metabolizma hızı gibi etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterebileceği gibi 70 kg bir birey 1 saat oturduğunda ortalama 100 kalori yakmaktadır. Bu enerji vücudun çalışması için harcadığı enerjidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri