Klinik pratikte en yaygın kullanılan ilaçlardan birisi olan Metilfenidat (Ritalin, Concerta) kalp hızı ve kan basıncında artış veya azalma, özellikle çarpıntı, göğüs ağrısı, ritim bozukluğu gibi potansiyel kardiyak yan etkileri olabilen bir ilaçtır.
CONCERTA'nın yiyecek ve içecek ile kullanılması
CONCERTA'yı besinler ile birlikte veya aç karnına kullanabilirsiniz. Alkol bu ilacın yan etkilerini şiddetlendirebileceğinden CONCERTA'yı alkol ile birlikte kullanmayınız. Bazı gıdaların ve ilaçların alkol içerdiğini unutmayınız.
CONCERTA, beynin aktif olmayan bölümlerinin aktivitesini artırır. İlaç, dikkati (dikkat süresini), konsantrasyonu (odaklanmayı) geliştirmeye yardımcı olur ve dürtüsel davranışları azaltır. İlaç, genellikle psikolojik eğitsel ve sosyal terapileri içeren tedavi programının parçası olarak verilir.
Uzun dönemli tedavi CONCERTA'nın çok uzun süreli olarak alınmasına gerek yoktur. Eğer siz/çocuğunuz bir yıldan daha fazla süre CONCERTA alıyorsanız, doktorunuz kısa bir süre için tedavinizi durdurmalıdır. Bu, okulun tatil olduğu dönemde yapılabilir. Bu uygulama ilacın hala gerekip gerekmediğini gösterecektir.
Concerta ve Ritalin, dikkat eksikliği– hiperaktivite bozukluğu tedavisinde yıllardan beri kullanılmaktadır. Sinirlilik ve uykusuzluk bildirilen en sık yan etkilerdir, fakat genellikle dozu azaltmak veya öğleden sonra veya akşam dozu atlayarak kontrol ediliebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Her ikisinin de ilacın hammaddesi olan metilfenidat bir amfetamindir. Yani merkezi sinir sistemini güçlü bir biçimde uyaran bir uyuşturucudur. “Yüksek derecede bağımlılık yarattığı için” ABD hükümeti Concerta ve Ritalin'in içerdiği metilfenidatı kokain ve morfinle aynı sınıfta değerlendiriyor. Satışı kontrol altında.
Çabuk bunalır. Unutkanlık mevcuttur. Durdukları yerde duramazlar, fazla hareketlidirler.
Sicile işlenen bir durum yoktur.
CONCERTA'yı besinler ile birlikte veya aç karnına kullanabilirsiniz. Alkol bu ilacın yan etkilerini şiddetlendirebileceği için CONCERTA'yı alkol ile birlikte kullanmayınız. Bazı gıdaların ve ilaçların alkol içerdiğini unutmayınız.
Temel etkileri: Metilfenidat beyinde dopamin ve noradrenalin işlevlerini düzenler. Etki mekanizması bu moleküller aracılığıyladır. Dikkat süresini ve konsantrasyonu artırır. Ritalin yaklaşık 4 saat, Concerta yaklaşık olarak 12 saat etki eder.
Metilfenidat ( Ritalin ve Concerta isimleri altında satılmaktadır) bir santral sinir sistemi uyarıcısıdır ve bir amfetamin izomeri olan dekstroamfetamin yapısındadır [1].
Klinik pratikte en yaygın kullanılan ilaçlardan birisi olan Metilfenidat (Ritalin, Concerta) kalp hızı ve kan basıncında artış veya azalma, özellikle çarpıntı, göğüs ağrısı, ritim bozukluğu gibi potansiyel kardiyak yan etkileri olabilen bir ilaçtır.
Dikkat eksikliği tedavisinde Concerta Dozu ve Uygulanması
Concerta günde bir kez, sabahları yemekle birlikte veya aç karnına alınır. Tablet bütün olarak yutulmalı ve ezilmemeli, çiğnenmemeli veya kırılmamalıdır.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 2010/26 no'lu genelgesinde Metilfenidat içeren Ritalin ile Concerta adlı ilaçların sadece çocuk ve ergen psikiyatristleri ve yetişkin psikiyatristleri tarafından reçete edilebileceği belirtilmektedir.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından, 25.07.2006 tarih 037817 (2006/90) sayı ile, Kırmızı Reçete ile Verilmesi Gereken CONCERTA 18 mg – 36 mg – 54 mg isimli kontrole tabi ilaçlara ilişkin Genelge yayımlanmıştır.
Maksimum dozu 300 mg veya 6 mg/kg'ı geçmemelidir, her bir doz 150 mg altında olmalıdır. Ağız kuruluğu, gastrointestinal yan etkiler, tremor, baş ağrısı, uykusuzluk gibi yan etkiler yapar. Uykusuzluğun engellenmesi için akşam dozu geç alınmamalıdır.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu doğru ve erken tanı konulduğunda son derece hızlı ve kolay tedavi edilebilen bir bozukluktur. İlaç tedavisi, anne-baba eğitimi, bireysel görüşme, aile tedavisi ve grup tedavisi Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun tedavisinde sık olarak kullanılan yöntemlerdir.
CONCERTA, ağız yolu ile uygulanan, 6-17 yaş arasındaki çocuk ve adolesanlarda ve 18-65 yaş arasındaki yetişkinlerde Dikkat Eksikliği - Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisinde kullanılan kontrollü salım tabletidir.
Psikoloğa gitmek her hangi bir meslek grubuna engel niteliği taşımamaktadır.
*Medikinet Retard Kapsül formları veya Konsenidat Uzatılmış Salımlı Tablet veya Concerta Kontrollü Salım Tablet formları birlikte reçete edilemez. *Çocuk ve ergen psikiyatristleri ve yetişkin psikiyatristleri tarafından reçete edilebilecektir.
Ritalin, Concerta gibi metilfenidat içeren ilaçların en yaygın bilinen yan etkileri şu şekildedir: İştahsızlık. Bağımlılık. Aşırı sinirlenme.
Büyüme Metilfenidatın çocuklarda uzun süreli kullanımı sırasında kilo alımında orta derecede yavaşlama ve büyüme geriliği saptanmıştır.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ya da daha çok kullanılan kısaltmasıyla ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) dikkatsizlik, aşırı hareketlilik, unutkanlık ve kontrolsüz tepkilerle kendini gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri