Sürüde bulunan koyunlar yazın gelmesiyle birlikte, vücutlarında bulunan yünden kurtarılmak için kırkılır. Koyun kırkımı ortalama olarak on beş gün sürer. Bu süre sahip olunan koyun sayısı ile bağlantılıdır. Buradaki amaç koyunun gelişmesini sağlamak, bunun yanında da çıkan yünden çeşitli alanlarda faydalanmaktır.
MANİSA İLİ DAMIZLIK KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ Sürüde bulunan koyunlar yazın gelmesiyle birlikte, Temmuz ayının ortasında, vücutlarında bulunan yünden kurtarılmak için kırkılır ( tıraş edilir ). Koyun kırkımı ortalama olarak on beş gün sürmektedir. Bu sayı evlerde bulunan sürü sayıları ile bağlantılıdır.
Çanakkale'nin Çan ilçesinde koyun kırkımı için kimse kalmayınca Balıkesir'den gelen ekip, koyun başına 20 liraya koyun kırkıyor. Kişi başı 100 koyun kırpan bir kişi günde 2 bin lira kazanıyor. Aylık kazancı ise 60 bin TL'yi buluyor.
KOYUNLARIN YAŞI NASIL ANLAŞILIR? KOYUNUN DİŞİNE BAKIP KAÇ YAŞINDA OLDUĞUNU ANLAYABİLİRMİYİZ? - YouTube. Eğer ortadaki 2 dişini değişmiş ise 1 yaşını olur. -Eğer ortadan 4 dişi değişmiş ise 2 yaşını doldurmuş olur -Eğer ortadaki 6 dişini de değişmiş ise 3 yaşının doldurmuş olur .
Soğutma sistemi bulunmayan ya da bulunsa da yeterli olmayan koyun kırkma makinaları, uzun süre kullanılması halinde ısınabilir. Aralık vermeden çok uzun süre kullanılan makinalar ısınarak tehlike yaratabilir. Buna sebebiyet vermemek için kırkma işlemi yapılırken belirli aralıklarla makine dinlendirilebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Hava devamlı yağmurlu, soğuk veya çok sıcak olduğu gün ve aylarda kırkım yapılmaz. Özellikle doğum ve sağım zamanında da sağmal koyun kırkımı yapılmaz. Türkiye'de kırkım genelde nisan – haziran ayları arasında yapılmaktadır. Anadolu'nun bazı bölgelerinde, bazı ırklarda eylül ayında ikinci kırkım yapılmaktadır.
Özellikle koyun ve inek gibi hayvanların tüyleri yün kırkma makası ile kırkılarak birçok iş sektöründe yeniden kullanılabilir hale getirilir. Hayvanların tüylerinin kırpıldığı alete kırkma makası ya da kırkma makinesi adı verilir.
Koyunlar, sürüdeki arkadaşları, çobanları ve yakın çevredeki tanışları derken 50-60 resmi belleklerine kaydedebiliyorlar. Yani, eğer tanıdığınız bir koyunu kesiyorsanız, bilin ki, o da sizi çok yakından tanıyor.
KIZGINLIK BELİRTİLERİ
Koyunlar meleyerek erkek koyunun yanına sokularak veya birbiri üzerine atlayarak kızgınlığı belli ederler. Bu dönemde ferç şişmiştir, çora akıntısı gelir ve sık sık idrar yapar.
Genel fiziki özelliklerinin yanı sıra, burnuna, tüylere ve gözlerine dikkat ederek seçilmelidir. Bel ve sırt bölgesinin dolgun olması gerekmektedir. Sağlığı açısından düzenli veteriner kontrolünün yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Kulak küpesi olan hayvanlar güvenilir olduğunu temsil etmektedir.
Ortalama ağırlıkları 40-50 kg dir. 30-35 kg canlı bir koyun kesimden sonra 17-18 kg et verir.
Koyun kırkma makinasının temizliği için öncelikle güç kaynağından çıkarılmalıdır. Daha sonra bıçakları temizlemek için uygun bir fırça veya temizleme spreyi kullanılabilir. Makinenin diğer parçaları da nemli bir bezle temizlenebilir.
yeni kırkılan koyunlar sadece 13 ° C'ye dayanabilir. bildirmiştir. Aynı durumda büyük bir kuzu için, metabolizma yaklaşık 4 ° C'de ısı kaybına başlar.
Koyunlar; Sahip oldukları kalın yün tabakası sayesinde soğuğa ve ani sıcaklık düşmelerine, solunumlarıyla da büyük ölçüde sıcaklığa karşı koyabilmektedirler.
Ağılda her koyun için ortalama 1,25 – 1,5 metre kare yer hesaplanmalıdır.
Koyun-Koç ProPremiksi, içerdiği kaliteli bitkisel protein kaynakları ve zengin vitaminler ve mineraller (organik) sayesinde koyunlarda yumurta sayısını ve kalitesini, koçlarda ise sperm sayısını ve kalitesini artırarak ikiz ve çoğuz gebelik oranlarını yükseltir.
Üreticiler için koyunların çiftleşme dönemine gelmesi çok önemlidir. Bu sayede kuzular ele alınır. Avrupa'daki koyun cinsleri ülkemizdeki koyun cinslerine göre çok daha erken koça gelirler. Avrupa'da 7-8 aylıkken koyunlar çiftleşmeye başlar ve 12-13 aylıkken ilk yavrular alınır.
Koyun ile keçi çiftleşirse de, lise genetik bilgisiyle bile görebileceğiniz üzere, 57 kromozomlu bir yavru doğar. Buna İngilizcede "sheep" ve "goat" sözcüklerinin birleşiminden doğan "shoat" veya "geep" deniyor, Türkçede de "keyun" veya "koçi" diyebiliriz sanırım.
İşte neden koyunlar yağmur yağdığında çekmezler sorusunun cevabı: kıl-tüy-yün aslında canlı vücudundaki kitin tabakasıdırlar ve canlıdırlar. Ancak kesildiklerinde kurusalar bile esnekliklerini ve şekillerini yitirmezler. Dolayısıyla koyunlar-insan tüyleri canlının üzerindeyken çekmezler.
Koyunlar, toprak üstünde bulunan özellikle yumuşak bitkileri çok sevmektedir. Bunun yanı sıra yoğun yem denilen tahıl kırmalarını ve küspeleri de oldukça severler.
ü Koyun besiciliği yapanlar, ü Damızlık yetiştiriciliği yapanlar. Koyunculuğumuzun % 90' ı meraya dayalıdır. Kışın kar meraları kapamadıkça veya şiddetli yağmur ve fırtına olmadıkça koyunlar, besin ihtiyaçlarını meradan temin ederler.
Koyun Kırkma Makinesi
Koyunların kısa sürede uzayan ve pek çok alanda kullanılan yünlerini kırkmak için yüzyıllar boyunca makas kullanılmıştır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte daha hızlı ve güvenli bir yöntem sunan koyun kırkma makinesi hayatımıza girmiştir.
Kırkma makası olarak da isimlendirilen ürünler, hayvanların kıl ve tüylerinin kırpılmasına yardımcı olur.
Dünya lideri İsviçre menşeili HEINIGER Xpert Koyun Kırkma Makinesini bir de Türkiye koyun kırkma şampiyonundan dinleyin!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri