Çiğ Süt Ne Kadar Kaynatılmalı? Çiğ sütü satın aldıktan sonra tüketmek için kaynatma işleminden geçirmek gereklidir. Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir. Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır.
Elinizdeki pastörize sütü de ısıtıp kullanmak durumunda kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda kaynatmak gerekli mi diye düşündüğünüz olmuştur. Pastörize sütü kaynatmak zorunda kalmadan doğrudan kullanabilirsiniz.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Çiğ süt, pastörizasyon ya da homojenizasyon gibi bir işlem görmediği için pastörize sütlere göre içinde vücuda faydası olduğu belirtilen birtakım bakterileri içeriğinde barındırmaktadır. Raf ömrünü uzatmak adına herhangi bir kimyasal işlem uygulanmadığı için güvenle tüketebileceğiniz bir üründür.
Hastalıklı hayvanlardan elde edilen sütler veya bu sütlerle yapılmış besinler, çiğ olarak tüketildiği veya yeterince pastörize veya sterilize edilmediği zaman ölümle sonuçlanabilecek çeşitli gıda zehirlenmelerine neden olabilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
"Koyun sütü, ineklerin sütü ile elde edilebilen alışılmış yoğurda çok iyi bir seçenektir. Koyun sütü, aynı zamanda insanlarca tüketilen ilk süt çeşitleri içerisinde yer almaktadır.
Süt kaynayana kadar sürekli karıştırın, Kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
Gece yatmadan önce süt içilmesi, gaz problemlerine ve şişkinliğe neden olmaktadır. Bunun yanında sindirim sisteminin işleyişini bozarak kabızlığa yol açabilir.
Çiğ süt, işlem görmemesi nedeniyle birçok fayda barındırsa da bu özelliği nedeniyle bruselloz ve tüberküloz gibi birçok hastalığa yol açan bakterileri de vücuda taşıyabiliyor. Sütün alındığı ineğin nasıl koşullarda yetiştirildiği ve sağıldığı bilinmediğinden hijyenik eksiklikler söz konusu olabiliyor.
Çiğ sütü satın aldıktan sonra tüketmek için kaynatma işleminden geçirmek gereklidir. Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir. Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır.
Günlük sütü kek, pasta, tatlı yapımında kullanacaksanız o sütü kaynatmanıza gerek yoktur. Öte yandan sütün uzun süre kaynatılması, süt vitaminlerinin ve süt proteinlerinin azalmasına sebep olacağı için günlük sütü kaynatmadan tüketmeniz önemlidir.
Sütte pastörizasyon işlemi, sütün belli bir sıcaklığa kadar ısıtılıp aniden soğutulması ile gerçekleşir. Isıtma sıcaklığı 72°C ile 75°C arasındadır ve 15 - 20 saniye sürer. Sonrasında süt 5°C ye soğutulur. Bu işlemle insan sağlığına zararlı olan bakteriler yok edilir ve sütün dayanma süresi artırılır.
Baş, sokaktan alınan sütü mikroplardan arındırmak için, 90 ila 95 derecede 10-15 dakika kaynatmanın mikropların tamamını öldürebileceğini ancak, sütün kaynatılınca içindeki vitaminler başta olmak üzere besin değerlerinin yüzde 50 ila 90 oranında azaldığını vurguladı.
* Eğer sütün renginde morarma varsa ya da kokusu keskinse muhakkak bozuktur. * Sütün hileli olup olmadığını vatandaşın anlaması oldukça zor. Fakat sütün içine su karıştırıldığında rengi açılır, kokusu ve tadı değişir. Tüm bunlardan üründe hile olup olmadığını, ayırt etmeye çalışabiliriz.
Süt tercihe bağlı olarak ısıtılıp içilebilir. Ancak besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekir. Sütü, içmeden önce 30-35ºC ye kadar ısıtabilirsiniz.
Eğer düzenli ve dengeli şekilde ele alınır ise her gün süt içmek sağlık açısından oldukça faydalıdır. Özellikle fosfor ve magnezyum içeriği sayesinde birçok farklı hastalığa karşı önlem alma şansı verir. Bunlar içerisinde özellikle şeker hastalığı riskini önemli oranda azaltır.
SÜT Tam yağlı süt içmek 50 yaşından sonra muhtemel kas kayıplarını azaltır. Kemikleri güçlendirir. Uzmanlar günde bir bardak süt içilmesini öneriyor.
Çocukluktan yaşlılığa kadar yaşamın her döneminde süt içilmesi gerekiyor.
Bitkisel sütlerin laktoz ve kolesterol içermediğini vurgulayan Öten, "Bitkisel sütler, inek sütü veya diğer hayvansal sütler gibi laktoz içermediği için gaz, şişkinlik ve hazımsızlık yapmıyor. Kolesterol içermediği için ve yüksek miktarda doymamış yağ içeriği ile kalp damar sağlığını koruyucu etkisi var.
Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir. hayvansal sütlerin aksine, minimal düzeyde doymuş yağ içerir ve kolesterol içermez.
Bazı bireyler, alerji, süt şekeri olan laktoza karşı duyarlılık (laktoz intoleransı) nedeniyle veya yanlış inançlarından dolayı süt tüketmezler. Laktoz duyarlılığı olan bireyler için, düşük laktoz içeren süt veya laktozsuz süt ürünleri bulunmaktadır.
Çiğ sütü kaynatmak için bir temiz bir tencerenin içerisine boşaltın. Sütü orta ateşte en az 15 dakika olacak şekilde kaynatın.
Büyük bir süzgeçe temiz bir tülbent geçirin ve koyun sütünü süzgeçten geçirin. Ardından koyun sütünü tencereye koyup kaynama noktasına kadar pişirin. Yani fokurdayınca ocağı kapatın.
Evde, kendi imkanlarımızla sütü pastörize etmeye çalıştığımızda yeteri miktarda ısıya çok kısa bir sürede erişteremiyoruz. Bu yüzden sütler uzun süreli yüksek ısıya maruz kalıyor. Süt yağlı bir malzeme olduğu için de çabuk yanabiliyor ve tencerenin dibinin tutulmasına neden olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri