Merada belirli yerlere, özellikle su yalaklarının yanına yerleştirilen tuzların yağmurlardan korunacak şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor. Ayrıca genellikle koyunların gündüz dinlendiği gölge alanlara, gece barındıkları ağıllara tuzlar konuluyor ve koyunlara en az haftada bir gün kaya tuzu verilmesi öneriliyor.
Tüm hayvanların tuza ihtiyacı olduğu için, doğadaki mevcut tuz yalama alanları, popüler hayvan toplanma noktaları gibidir. Geyik, koyun, keçi, sığır ve fil gibi hayvanlar, kalsiyum, fosfor, demir, çinko ve sodyum gibi ihtiyaç duydukları mineralleri almak için doğadaki tuz kaynaklarına düzenli ziyaretler yaparlar.
Hayvanlar; sağlıklı kalabilmek, gelişimlerini destekleyebilmek ve üst düzey verim üretebilmek için tuza ihtiyaç duyarlar. Bunun bir diğer sebebi de tuzun içinde bulunan; magnezyum, kalsiyum, fosfor ve selenyum gibi bağışıklık sisteminin ihtiyacı olan temel minerallerdir.
Gülhan DEMİRCİ/MERİN, (DHA)- MERSİN'de süt ve et verimleriyle gelir sağlayan keçilere sağlıkları için haftanın bir günü kaya tuzu veriliyor. Toros Dağları'nın zirvesinde ve eteklerinde doğal ortamda yetişen keçilere, daha iştahlı olmaları ve süt veriminin artması için kaya tuzu yalatılıyor.
Ağır bir egzersizden hemen önce veya sonra atın yem yemesine izin verilmemeli, aksi takdirde kolik rahatsızlık yaşanır. Barınakların içerisine yerleştirilen tuz küpleri ile sodyum ve klorür ihtiyaçları karşılanmaktadır. Atın taze meraya erişimi sağlanamıyorsa, yüksek kaliteli saman sağlanmalıdır.
İlgili 28 soru bulundu
YEMEĞİN TUZU PİŞTİKTEN SONRA EKLENMELİ
Türkiye'de sofra tuzlarının iyotlu olmasının zorunlu olduğunu belirten Dr. Gizem Samlı, "Bir gram sofra tuzu 70 mikrogram iyot içerir. Ancak iyotlu tuz yemekler piştikten sonra eklenmelidir. Çünkü pişirme sırasında kullanılırsa iyot bozuluyor" dedi.
Büyükbaş veya küçükbaş hayvanlara verilecek tuzun mineral yönünden zengin olması gerekiyor. Diğer bir deyişlle, hayvanlara günlük yaşamda insanların kullandığı tuzlar verilmiyor. Çoğunlukla mineral bakımından zengin, gerçek kaya tuzları kullanılarak yalama tuzu hazırlanıyor.
Doğuma 15-20 gün kala hayvanlarımızın kuru madde alımları sık sık kontrol edilmeli, doğuracağı hafta sağmal rasyonun yarısını tüketebilir durumda olmalıdır. Meme ödemini artıracağından kuru dönem boyunca hayvana tuz ve soda gibi sodyum oranı yüksek katkılar verilmemelidir.
Tekeler, teke katım mevsiminden 4-6 hafta önce keçilerin, tekelerin kokusunu alamayacak uzaklıkta (yaklaşık 2 km) izole bir bölgeye götürülmeleri gerekmektedir (Walkden-Brown, 1993; Ungerfeld, 2003). Bu süre sonunda sürüye arama tekeleri bırakılır ve yaklaşık bir hafta içerisinde keçiler sakin kızgınlık gösterirler.
Keçiler için en uygun saman yulaf samanıdır. Patates süt salgısını arttırır. Lahana, bezelye, yulaf, arpa, mısır en uygun yemlerdir.
Çok fazla tuz tüketimi kan basıncında artışa yol açabilmekte ve kalp hastalığı belirtilerini şiddetlendirebilmektedir. Ayrıca, böbrek rahatsızlığı olan köpeklerin çoğunda, zaten hipertansiyon sorunu da vardır. Özellikle köpekler yaşlandığında, sahibi farkında olmaksızın bu bozukluklar mevcut olabilmektedir.
Tuz noksanlığında iştah azalması görülür. Tuz ihtiyacı vücut ağırlığı ve verilen rasyonun karakterine göre değişir. Canlı ağırlığı 500 kg olan bir süt ineğinin yaşama payı tuz ihtiyacı günde 20-25 g'dır. Buna, ineğin verdiği her 1 kg süt için ayrıca 2 g tuz eklemek gereklidir.
Hayvanlar için kaya tuzu, hayvanların vücutlarında bulunan sodyum, klorür, potasyum ve magnezyum gibi minerallerin dengeye getirilmesine yardımcı olmak için kullanılan bir tuz türüdür. Kaya tuzu, genellikle mineraller açısından zengin olduğu için hayvanların beslenmesine önemli bir katkı sağlar.
Kış Bakım ve Beslemesi
Ağılda bulunan yemlikler kolayca temizlenebilir mümkünse duvarlarda ve sabit olmalıdır. Yemliklere kesif yem ve otlar rahatça konulabilmeli ve artıklar kolayca temizlenebilmelidir. Kışın koyunlara kaba yem olarak kuru ot, kuru yonca, yulaf, arpa ve buğday hasılı verilebilir.
Doğum sırasında kuzu ve annesi soğuk hava cereyanından da korunmalı ve yavrunun doğumdan sonra ilk 6 saat içerisinde annesini emerek ilk süt olan ve besin değeri açısından çok kıymetli olduğu ispatlanan ağız sütünü alması sağlanmalıdır.
Mera çok iyi değilse, günde 2-4 kilo silo yemi yedirilir (mısır, pancar yaprağı, çayır otu silajı gibi). Ayrıca, günde 500-600 gram da kesif yem verilir. Bu besi sonunda, kuzular 40-50 kilo canlı ağırlığa ulaşırlar.
Damızlıkta kullanma yaşı ise yerli ırklar için 15–18 ay, kültür ırkları için 8–9 ay olarak kabaca verilebilir. Damızlıkta kullanma için ise ergin yaş ağırlığının %70-75'ne ulaşılması yeterlidir. Kızgınlık, Çiftleşme ve Teke Katımı: Keçilerde kızgınlık süresi ortalama 24–48 saattir.
Koyun ile keçi çiftleşirse de, lise genetik bilgisiyle bile görebileceğiniz üzere, 57 kromozomlu bir yavru doğar. Buna İngilizcede "sheep" ve "goat" sözcüklerinin birleşiminden doğan "shoat" veya "geep" deniyor, Türkçede de "keyun" veya "koçi" diyebiliriz sanırım.
Çiftleşme mevsimi: Hem koyunlar hem de keçiler mevsime bağlı kızgınlık gösteren poliöstrik hayvanlardır. Çiftleşme Kuzey ve Güney yarım kürede günlerin kısalmaya başladığı sonbahar aylarında gerçekleşir.
Bu da araştırmalara göre; günde 5 ile 6 gram arasında, yani 1 çay kaşığı kadar tuz olarak önerilmektedir.
Günde 1 tatlı kaşığı tuz yeterli
Yani 1 gr tuzda yaklaşık 400 mg kadar sodyum vardır. Günlük sodyum ihtiyacının 1500-2400 mg olmasından hareketle günlük 6 gr yani; 1 tatlı kaşığı tuz, ihtiyacı karşılamaya yetecektir.
Koyunlar da gebelik en fazla 150 gün sürmektedir. En az ise 135 gün sonrasında da doğum gerçekleşebilir. Koyunlardaki gebelik ilk 3 ay fark edilemeyebilir çünkü koyunun karnı çok çıkmamıştır. 3 ay sonrasında koyunun karnında büyümeler başlar ve gebe olduğu anlaşılır.
Su tüketimini etkileyen diğer önemli bir faktör de yemin su içeriğidir. İdeal su sıcaklığı 7-13°C arasıdır. Sürekli akan su en iyi uygulamadır. Fakat özellikle soğuk iklimlerde çok soğuk su tüketimi de vücut sıcaklığının korunması için fazla yem tüketimine neden olur (Görgülü, 2009).
Besi hayvanlarının tuz ihtiyaçlarını karşılamak
Yalama taşı ürünümüzün ana hedefi tuz ve mineral eksikliğini gidermektir. Çünkü bu maddelerin eksikliğinde hayvanların iştahları azalır, büyümeleri yavaşlar, et ve süt verimleri düşer ve üremelerinde sorunlar başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri