Ya da patateslere sadece tereyağı ve tuz ekleyin- bu kadar basit. Eğer bir saatten fazla olan patateslerin pişme süresi size çok uzun geliyorsa, bu süre patatesleri önceden 15 dakika pişirerek azaltılabilir. O zaman kamp ateşinde pişirme süresi 15-20 dakika olacaktır.
Önceden 200 derece ısıttığınız fırının tabanına patatesi yerleştirin. Ters çevirdiğiniz bir tepsiyi çok az aralık kalacak şekilde üzerine kapatın. Bu şekilde yaklaşık 90 dakika pişirin.
Püre yapmak için kabuklarını soyduğun ve irice doğradığın patateslerin haşlanma süresi yaklaşık 20 dakikadır. Eğer patatesi kabukları ile haşlamak istersen haşlama süresi yaklaşık 40 dakikadır. Düdüklü tencerede patateslerini haşlayacaksan bu sefer yaklaşık 10 dakika pişirmen yeterli.
Patatesleri yıkayın. Fırın tepsisine yağılı kağıt serin üzerine patatesleri dizin. 200 derece fırında 40-50 dk pişirin. Afiyet olsun.
Patatesleri güzelce yıkıyoruz. Sonra sobanın tepsinin içine koyup, soba yanarken içine koyup yaklaşık 15 dakika kontrol ederek (yumuşamış mı diye) pişiriyoruz.
İlgili 22 soru bulundu
Yarım santim halka şeklinde kestiğimiz patateslerimizi tuz serptiğimiz teflon ya da yapışmaz tavamıza diziyoruz. Üzerine de biraz tuz serpiyoruz. Ocağın altı orta kısıkta olacak şekilde ayarlıyoruz ve 15 -20 dakika kendi halinde pişmeye bırakıyoruz. (arada çatalla altlarını kontrol edelim ki yanmasınlar.
Patatesler ve ateş arasındaki mesafe 10-20 cm. olmalıdır. Patatesleri arada bir çevirmeyi unutmayın - yoksa yanarlar. 1 ila 1 ½ saat içinde patatesler pişmiş olacaktır. Patateslerin yanında yoğurt ya da taze yeşilliklerle ekşi krema sosu sunabilirsiniz.
Kızarma işlemi için 170 derecenin üzerindeki yağda 1 dakika bulunması yeterlidir. Toplam kızartma süresi 4-5 dakikayı geçmemelidir. Süre uzadığında patatesler öz suyunu kaybederek kurur, hatta yanar ve içleri boşalarak bir kabuk halini alır.
Daha hızlı haşlanması için, suyun içerisine bir tutam tuz serpiştirin. Patatesleri orta ateşte haşlamaya bırakın. 30 dakika sonra çatalı patateslere batırın ve kolayca girip girmediğine bakın.
Patatesi düdüklüde haşlarken kapağını kapatmalısınız. Tencerede patatesi haşlarken ise su kaynamaya başlayınca ocağın ateşi kısılmalı ve kapak kapatılmalıdır.
Patateslerin kabuklarını soyarken bir yandan sıcak suyunuzu kaynatabilirsiniz. Kaynama suyunun sıcak olması, patateslerin daha hızlı haşlanmasını sağlar.
İçerdiği besin değerleri ise 0.35 gr yağ, 7.5 gr protein ve 62 gr karbonhidrat olarak hesaplamaktadır. 1 porsiyon (175 gr) fırında közlenmiş patates yaklaşık olarak 160 kalori (kcal) değerine sahiptir.
Patlıcanları yıkayın ve kurulayıp çatal yardımıyla üzerine delikler açın. Patlıcanları fırın tepsisine dizin. 200 dereceye ayarlamış olduğunuz fırının orta bölümüne tepsiyi yerleştirin ve 15.dakikada patlıcanları çevirin. Toplamda 35 dakika kadar patlıcanları közleyin.
Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve patatesleri üst üste gelmeyecek şekilde yayın. Önceden ısınmış 220 derece fırına verin. Yaklaşık 20 dakikanın sonunda patatesler pişmiş olacak.
Ortalama yarım saatte haşlanacak olan patateslerin tam olarak haşlanıp haşlanmadığını anlamak içinse patateslerden birine bıçakla dokunun. Bıçak patatese kolayca giriyorsa ama onu yukarı çekerken patates parçalanacak gibi oluyorsa haşlanmış patatesleriniz hazır demektir.
Patatesleri iyice yıkayıp suyu süzüldükten sonra fırın tepsisine dizelim. 180 derecede 15- 20 dk pişirelim. Köz tadında patates.
Patateslerin haşlanırken dağılmamasını sağlayan en önemli malzeme ise sirke ile tuz. Tuzu zaten patates haşlarken mutlaka ilave ediyorsunuz biliyoruz. İçerisine 1 yemek kaşığı sirke ilave ederek patateslerinizin bütün bir şekilde kalarak haşlanmasını da sağlayabilirsiniz.
Patatesler tam pişmemiş olmakla birlikte,çok sert olmamalı ki fırında kısa sürede pişsin. Düdüklü tencereden aldığınız patatesleri fırının ızgarasına koyun ve 240 derecede 40 dakika kadar pişirin.( Düdüklüde haşlamayıp direk fırına atınca 1,5 saat kadar süreyi buluyor pişmesi,o yüzden bu yöntem daha pratik.)
Her bir patatesi önce yağlı kağıda, sonra alüminyum folyoya sarıyoruz. Patatesleri mangaldaki köz haline gelmiş ateşin içine, tamamen kapanacak şekilde gömüyoruz. Yaklaşık 30 dakika sonra, bir bıçak yardımıyla patateslerin pişip pişmediğini kontrol ediyoruz. (Pişme süresi büyüklüklerine göre değişir.)
Kumpir diyette yenir mi sorusunun cevabı maalesef ve açıkça hayır. Tuz, yağ ve şeker oranı yüksek zeytin, sosis, kornişon turşu, Rus salatası, kısır gibi eklemelerle özünde çok doyurucu fakat farklı kalori kaynaklarından beslenen bu yemeğin diyette tüketilmesi çok tehlikeli.
Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek. Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz. Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
Patates kızartırken çıtır çıtır olmasını sağlayan en kolay yöntemlerden biri de patatesleri dondurmaktır. Patatesleri dilimledikten sonra dondurucuya atın ve donmalarını bekleyin. Daha sonra bol yağın içinde kızartın. Patatesleri kızartacaksanız yıkadıktan sonra mutlaka kağıt havlu yardımı ile kurulayın.
Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz. Soda ve tuz yerine içine bir kaşık sirke damlatılmış soğuk sudan da faydalanabilirsiniz. Limon da aynı şekilde patateslerin çıtır çıtır olmasını sağlıyor.
McDonalds usulü patates yapmak için ince dilimlediğiniz patatesleri 2 dakika tuzlu suda haşlayıp, havlu peçete yardımıyla kuruttuktan sonra buzlukta dondurun. Daha sonra derin tava içerisinde biraz un seperek kızartırsanız McDonalds patatesi yapmış olursunuz.
Patates dilimlerini nişastalarını bırakması için tuzlu ve soğuk (buzlu) suda bekletin. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yavaş yavaş kızdırın. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patatesleri kısık ateşte, derin yağda 3-4 dakika kadar pişirin. Aralarda karıştırmayın ve kızartmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri