Sarımsaklar ayıklanıp yıkandıktan sonra folyo ya da yağlı kağıdın serildiği fırın tepsisine konur ve 200 derecelik fırında 15 dakika kadar pişirilir. Sarımsakların kabuklarını soymadan yağsız tavada 10 dakika kadar kavrulur. Ardından kabukları soyularak tüketilir.
Sarımsak dilimlenerek, rendelenerek ya da bütün hâlinde yemeklere ve soslara eklenebilir. Bunun yanı sıra sarımsaktan turşu da yapılarak tüketilebilir. Günümüzde sarımsağın en çok pişmiş hâli tüketilir. Bunun sebebi de çiğ hâlinde yendiğinde ağızda kalan koku olmasından kaynaklanır.
Kalp sorunlarını ortadan kaldırıyor. Damarları temizleyici etkisiyle tansiyonu düzenliyor. En önemli faydalarından biri de vücuda ağır metallerin girmesini engelliyor olmasıdır. Her ne kadar koksa da etkisi kanıtlanan mucize besin olarak nitelendirilen közlenmiş sarımsağı tüketmenizde her gün tüketmenizde fayda var.
Yemeklere aroma katan sarımsağın, sindirim sisteminden tutunda bağışıklık sistemine kadar birçok hastalığa faydası vardır. Yapılan araştırmalar sonucunda günde 6 diş közlenmiş sarımsak yemenin 24 saat içerisinde vücudumuzda birçok olumlu değişikliği meydana getirdiği gözlemlenmiştir.
Sarımsak en çok çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinden maksimum seviyede yararlanılmaktadır. Ezilip bir kaç dakika bekledikten sonra tüketilmeli, uzun süreli pişirilmemelidir. Sarımsak yemeklere piştikten sonra eklenirse besin değeri yok olmaz.
İlgili 16 soru bulundu
- Vücut içerisinde biriken ağır metallerin atılmasına yardımcı olur. - Kemikleri güçlendirir ve kemik erimesinin önüne geçer. - Yüksek besin içeriği ile halsizliği ortadan kaldırır. - Hücreleri temizleyerek hücrelerin daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olur.
Antiseptik özelliği çok yüksek bir besin maddesi olan sarımsak gün içinde 2 dişten fazla tüketilmemelidir. Kan şekeri düşürücü etkisi de bulunan sarımsak fazla tüketildiğinde zararlı olabilir. Sarımsağın günlük tüketim önerisi aşılırsa mide de asitlenmeye de yol açabilir. Bu da mide de yanma neden olur.
Akciğer, karaciğer, safra kesesi ve kalp gibi önemli organları güçlendirir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kalbi beslyene kroner damarları genişletir. Kalp adelelerini güçlendirir.
Doğal bir antibiyotik olarak bilinen sarımsak tansiyonu düşürmektedir. Tansiyon hastaları tarafından yoğun olarak kullanılan sarımsak kan basıncını da düşürmektedir.
Yapılan bir araştırmaya göre közlenmiş sarımsak kilo kontrolü sağlıyor. İçeriğinde bulunan yararlı bileşikler vücut yağını azaltarak daha zinde görünmenize neden oluyor.
GÜNDE 6 DİŞ KÖZLENMİŞ SARIMSAK
Damarları temizleyerek de kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır. ve 10 saatleri arasında da içerdiği vitaminler vücudun savunmasını kıran serbest radikallerin seviyesini düşürür. Kandaki trombosit hücreleri de dengeleyerek eklemlerde oluşma ihtimali olan ödemleri engeller.
Sarımsak yüksek bileşenlere sahip olduğundan dolayı tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Buradan hareketle günde 1 ya da 2 diş sarımsak yutulması önerilmektedir.
Soğan ve sarımsak kısa zincirli karbonhidrat kaynaklarından zengin olduğundan pişmiş olarak hatta soğan, sarımsak tozu halinde tüketildiğinde bile mideyi rahatsız edebilir, gaz ve şişkinliğe neden olabilir.
SARIMSAK NASIL KÖZLENİR? Sarımsaklar ayıklanıp yıkandıktan sonra folyo ya da yağlı kağıdın serildiği fırın tepsisine konur ve 200 derecelik fırında 15 dakika kadar pişirilir.
Tüm olumlu etkilerinin yanı sıra bakteri, virüs ve mantar gibi mikrobiyolojik ajanlara karşı bir kalkan gibi görev yapan sarımsak; enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi ve hızlı bir şekilde iyileştirilmesine yardımcı olur.
Her gün sarımsak yutmak, içerdiği antioksidan, mineral ve vitaminler sayesinde vücuda direnç kazandırır. Mide, prostat, göğüs gibi pek çok kansere karşı koruma sağlar. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir ve metabolizmayı düzenler. Tümör oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
SARIMSAĞIN ZARARLARI
Özellikle gastrit ve reflü problemi olanların çok fazla tüketmemesi önerilir. Fazla tüketilmesi halinde midede tahrişe , yanmaya ve acı hissine sebep olabilir.
Allinaz enzimi ısı ile görevini kaybedeceğinden sarımsağın sağlığa yararlı etkilerinin korunması için ezilip çiğ yenilmesi önerilir. Pişirmek kaçınılmaz olduğunda ise kaybı biraz olsun önlemek için ezilmiş sarımsağı en az 10 dakika kadar bekletip daha sonra pişirilmek üzere yemeğe eklenmesi önerilir.
Gece yatmadan önce bir diş sarımsak yutulursa kabızlığa iyi gelir. Kabız olmaktan da korur. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Oluşan kanser hücrelerinin yayılmasını engellediği yönünde görüşler bulunur.
- Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir ve metabolizmayı düzenler. - Mide, prostat, göğüs gibi pek çok kansere karşı koruma sağlar. - Tümör oluşumunu engellemede yarar sağlar. - A, C ve B grubu vitaminleri, çeşitli enzimler ve birçok mineral bulundurması nedeniyle sarımsağın antimikrobiyal özelliği bulunur.
Sindirim problemlerini azaltan sarımsaklı yoğurt, aynı zamanda bağırsakların işleyişini düzenler. Vücutta oluşan yaraların tedavisinde de son derece etkilidir. Damar tıkanıklığı ve damar sertliği durumlarında da olumlu sonuçlar gösterir. Aynı zamanda bu besin kaynağı, birçok salgın hastalıklar için de birebirdir.
Soğuk algınlığı ve gribe karşı etkilidir.
Sarımsakta bulunan allisin gibi bileşikler soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı çok etkilidir.
Kavrulmuş sarımsakları yedikten sonra 24 saat boyunca bol bol su için, taze sebze ve meyveler tüketin. Ana yemek olarak da yine hafif, mümkünse kolayca sindirilebilir, protein açısından zengin yemekler tercih edin. Rafine, yani işlenmiş şeker ve gıdalardan da uzak durun.
Ağız Gargarası Kullanın
Nane aromalı ağız çalkalama suyu gibi güçlü bir koku, kendiliğinden geçinceye kadar bu kokuyu bastırmaya yardımcı olabilir. Sarımsaklı bir yemek yedikten sonra, kokuyu hemen bastırmak için ağzınızı ağız bakım suyu ile çalkalayın.
Süt, maydanoz, elma, ıspanak, nane gibi besinlerin sarımsağın sebep olduğu kötü kokuyu azalttığı bilinir. Araştırmalar bu besinlerin, içeriklerindeki bazı maddeler sarımsak kokusuna neden olan organosülfür bileşiklerinin parçalanmasını kolaylaştırdığı için, koku giderici etkisi olduğunu gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri