Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS), 18/3/2002 tarih ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'na istinaden ilk olarak 2002 yılında ÖSYM tarafından hazırlanıp, uygulanmaya konmuştur. Türkiye'de bazı devlet kurumlarına personel alımı için yapılır.
KPSS TARİHÇESİ
İlk olarak ortaya çıkan sınav ;1999 ve 2000 yıllarında Devlet Memurluğu Sınavı (DMS) olarak, Daha sonra da 2001'de Kurumlar için Merkezi Eleme Sınavı (KMS) oldu. 2002'den sonra da Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) adıyla anılmaktadır.
Aynı yayınevinin, yabancı uyruklu lise mezunu öğrencilere yapılan sınavın soru kitapçığının basılması ve dağıtılması ihalesini almış olduğu ortaya çıktı. Yediiklim Yayınevi, olayın tesadüf olduğunu ve algı yapıldığını açıklayarak suçlamaları reddetti.
2022 Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), bazı soruların Yediiklim Yayınları tarafından hazırlanan deneme sınavlarındaki sorularla aynı olduğu iddialarının ardından iptal edildi. İptal kararı, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen sınavlar için ilk değil.
İlgili 15 soru bulundu
Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS), 18/3/2002 tarih ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'na istinaden ilk olarak 2002 yılında ÖSYM tarafından hazırlanıp, uygulanmaya konmuştur. Türkiye'de bazı devlet kurumlarına personel alımı için yapılır.
Sorusu kısaca, 'Kamu Personeli Seçme Sınavı' olarak cevaplanır. ÖSYM'nin gerçekleştirdiği bu sınav, kamu kuruluşlarında ve kurumlarında vazife yapacak kişilerin belirlenmesini amaçlar. Sınavda yeterli başarıyı elde eden kişiler devlet memuru olarak atanma, kamu alanlarında personel olarak çalışma hakkı kazanır.
2024 KPSS sınav tarihleri
KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 4 Ağustos, KPSS Ön Lisans 1 Eylül, KPSS Ortaöğretim 15 Eylül, KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) ise 22 Eylül'de yapılacak.
KPSS Önlisans sınavları 2 yılda bir düzenleniyor. Adaylar puanlarıyla 2 yıl boyunca açılan kadrolara başvuru yapabilir. KPSS Önlisans sınavı geçtiğimiz yıl (2022) yapıldığından bu yıl organize edilemeyecek. Bir sonraki oturum 2024 yılında ÖSYM tarafından yapılacak.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı, 1974 ve 1975 yıllarında aynı gün sabah ve öğleden sonra birer olmak üzere iki oturumda, 1976-1980 yıllarında aynı günde ve bir oturumda uygulanmış; 1981'den itibaren iki basamaklı bir sınav haline getirilmiştir.
YEDİİKLİM YAYINEVİ SAHİBİ MÜNİR ÇELİK'İN YAYINLANMAYAN BASIN AÇIKLAMASININ TAMAMI...
Yayınevleri olayı tesadüf olarak nitelerken, ÖSYM çalıntı iddialarının asılsız olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 KPSS Lisans oturumundaki bazı sorulara ilişkin iddialarla ilgili Devlet Denetleme Kuruluna inceleme talimatı verdi.
KPSS soruları çalındı iddiası sosyal medya üzerinde büyük gündem oldu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) pazar günü yapılan 2022-KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı ile Eğitim Bilimleri Sınavı'na ilişkin sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların asılsız olduğu bildirildi.
Devlet memurluğu kapsamına çoğu meslek grubu üzerinden yaş sınırı olmadan KPSS'ye giriş yaparak devlet memuru olma imkânı elde edilebiliyor. Sınavlara girerken herhangi bir yaş sınırlaması yok, bütün adayların şartları tamamen eşit ancak aldıkları puanlarla tercih yaparken önlerine 35 yaş engeli çıkıyor.
Selamlar 4 yıllık lisanstan mezun olduktan sonra sınavsız ikinci üniversite kapsamında diyelim ki Anadolu Üniversitesinin önlisans programlarından biri okunursa önlisans 2 yıllıktan atanılabilir mi? lisans mezunu önlisans kpssye giremez.
2. KPSS B Memurluk (Lisans) Kadroları Nelerdir? Mühendis, mimar, veteriner, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe vb. tüm lisans kadroları KPSS B kadrolarıdır. Kaymakam, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı gibi kadrolar ise KPSS A kadrolarıdır.
KPSS B Memurluk (Lisans) Kadroları
A Grubu kadrolarından farklı olarak tüm lisans bölümleri B Grubu kadroları oluşturur. Mühendis, mimar, veteriner, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe vb. tüm lisans kadrolarıdır.
KPSS sınavına girebilmek için en az ortaöğretim mezunu olma şartı bulunmaktadır. Ortaöğretim dışında ön lisans ve lisans mezunları da KPSS sınavına girmektedir. Lisans mezunları için KPSS sınavı her yıl tekrarlanırken, ortaöğretim ve ön lisans mezunları için iki yılda bir sınavın tekrarı sağlanmaktadır.
KPSS Konuları Nelerdir? KPSS'nin Lisans oturumunda adaylara, Genel Kültür ve Genel Yetenek adı altında birden fazla alanla ilgili sorular sorulur. 60 Genel Yetenek ve 60 Genel Kültür sorusu olmak üzere toplam 120 sorudur. Aynı zamanda, KPSS Ön Lisans ve Ortaöğretim testleri de bu şekildedir. Sınav süresi 130 dakikadır.
ÖABT, öğretmenlik mesleği için gerekli olan bilgi ve becerilerin ölçüldüğü bir sınavdır. Sınav, öğretmenlik alan bilgisi testi olarak bilinir ve öğretmen adaylarının atanabilmek için girmeleri gereken bir sınavdır.
KPSS Şartları arasında en çok talep edilen puanı olan 70 puan, birçok kamu kurumunda aranmaktadır. Bunlar arasında özellikle Adalet Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi birçok kurum yer almaktadır.
KPSS A grubu için yasa gereğince belirlenmiş olan yaş sınırı 35 yaşını doldurmamış olan ve alt yaş sınırı olarak da 18 yaşını doldurmuş olanlar için geçerlidir.
KPSS lisans kaç net kaç puan getirir? KPSS lisans sınavına giren adaylar KPSS puan hesaplamalarını merak ediyor. KPSS lisans sınavında 55 net 70 puan getirirken, 62 net 75 puan getirmekte. KPSS lisans 72 net 80 puan ederken, 84 net ise 85 puan getirecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri