Siz borçlarınızı gerekçe göstererek işten ayrılırsanız bu istifa anlamına gelir. Dolayısı ile bu sebepten işten ayrılırsanız ne yazık ki kıdem tazminatına hak kazanamazsınız.
İşsizlik Teminatı
Bir iş yerinde çalışırken, herhangi bir kasıt ve kusur olmaksızın istek dışı işinizi kaybederseniz kredi borçlarınız güvence altına alınır. İşsizlik teminatından yararlanmak için hasar anında aynı iş yerinde aralıksız 180 gün çalışmış özel sektör bordrolu çalışanı olmanız gerekmektedir.
Özellikle bankalara olan Kredi borcu olan kişilerin işsiz kalması durumunda süreli olarak alabilecekleri işsizlik maaşı iş bulana kadar kişinin yaşamı için önem arz ediyor. Bu durumda kişi bu maaşı ile geçimini sürdürürken aynı zamanda borçlarını da ödemek zorunda.
Konut, ihtiyaç ve taşıt kredisi kullanan, SGK'lı veya kamu personeli statüsünde çalışanların, istem dışı işsiz kalmaları durumunda, bir kredi veya poliçe süresi boyunca, ilgili kredinin azami 6 taksitine kadar teminat sağlayan bir sigorta türüdür. İstem dışı işsiz kalma durumu teminat altına alınmaktadır.
İşsiz kalmanız durumunda kredi taksitleriniz ödenir. Yaşam kaybı halinde kredi borcunuzun tamamını karşılar. Kaza sonucu sürekli sakatlık durumunda size maddi güvence sağlar.
İlgili 33 soru bulundu
Borcunuzu 90 gün boyunca ödemediğiniz takdirde hakkınızda yasal takip başlatılır. Bu süreçte artık banka aradan çekilir ve dosyanızavukata ya da varlık şirketine devredilir. Avukatla ya da varlık şirketi ile görüşerek yine anlaşma yoluna gitmeye çalışabilirsiniz.
Talep edilmediği sürece bankalar hayat sigortası primlerini otomatik olarak müşterilerine iade etmiyor. Bu nedenle e-devlet sistemi üzerinden veya bir dilekçe yazarak ödenmiş primlerin iadesi için başvuruda bulunulması gerekiyor. Talep üzerine bankalar birikmiş primleri müşteriye geri ödüyor.
Prim Tutarı ve Ödeme şartları
Ayda, 100 TL'lik borcunuza karşılık sadece 2 TL ödeyerek işsizlik durumunda kredi kartı borcunuzun 12.000 TL'ye kadar sizin adınıza ödenmesini sağlayabilirsiniz.
Buna göre; Yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 5 bin 325 lira, en yükseği ise 10 bin 650 lira şeklinde uygulanacak.
İşsizlik Teminatı Hak Kazanma Koşulu: Sigorta başlangıç tarihinden itibaren 90 gün çalışmış olma, işsiz kalınan tarihten itibaren ise en az 30 gün boyunca işsizliğin devam etmesi gerekmektedir.
İstifa eden kişiler işsizlik maaşı alabilir mi? İstifa eden kişilerin işsizlik maaşı almaları söz konusu değildir. Çalışanın işsizlik maaşını hak edebilmesi için hem kendi isteğiyle işten ayrılmamış olması hem kusurlu olmaması şartı vardır.
Kredi Borcu Ne Zaman İcraya Verilir? Tüketici Kredi Sözleşmeleri Yönetmeliği'nin 18. Maddesine göre, yapılan kredi sözleşmelerinde kredi borcu taksitinin iki defa üst üste ödenmemesi halinde banka tarafından verilen kredi iptal olur.
Ödenmeyen kredi borçları, bir süre sonra yasal takibe düşer. Yasal takipte banka ya da borcu devralan varlık yönetim şirketi, tüketiciden ödemeyi tahsil etmeye çalışır. Bu süreçte tüketiciye çeşitli ödeme kolaylıkları sağlanır. Fakat buna rağmen alınamayan ödemelerde haciz yoluna başvurulur.
Kredi Geç Ödeme Kanun Düzenlemesi
İlgili yönetmeliğin 18. Maddesinde ifade edildiği gibi, birbirini takip eden iki taksitin ödenmemesi durumunda yasal işlemler başlatılır. Borçluya verilen 30 gün içerisinde kredi taksitlerinin ödenmesi talep edilir.
Bankalara olan borçlarınızı geç ödemeniz sicilinizi olumsuz etkilese de sicilinizin bozulması için yasal takibe girmiş olmanız gerekir. 2 dönem, yani 60 gün boyunca ödeme yapmadığınızda borcunuz gecikmeye girer ve size 30 günlük bir süre tanınır. Bu süre içinde borcunuzu öderseniz, kredi siciliniz bozulmaz.
1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.
Son 3 yıl içinde 900 gün boyunca sigortalı olarak çalışılmışsa 240 gün işsizlik maaşı alınır. Son 3 yıl içinde 1080 gün boyunca sigortalı olarak çalışılmışsa 300 gün işsizlik maaşı alınır.
KAÇ AY MAAŞ ALINIYOR
Alınacak işsizlik maaşının süresini de ödenen primler belirliyor. Buna göre son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay maaş ödeniyor.
Ancak ihtiyaç kredisi için yıllık ortalama yıllık 50-70 TL, konut kredisi (mortgage) için yıllık ortalama yıllık 450-550 TL, taşıt kredisi için ise 100-350 TL hayat sigortası prim bedeli alınmaktadır. Bu fiyatlar bankalara ve sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterir.
Genel olarak bankaların hizmet kalemleri arasında kredi dondurma işlemi yer almasa da tüketiciden gelen geçerli bir nedene bağlı olarak banka tarafından taksit dondurma talebi kabul edilebilir.
Kredi alırken adınıza hazırlanmış olan sigorta poliçesini, poliçe süresi bitmeden iptal edebilirsiniz. Bunun için sigortayı iptal ettirmek istediğinizi bankaya bildirebilirsiniz.
İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği, 3 ay devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 aylık süre boyunca sağlık işlemlerinden SGK kapsamında yararlanmaya devam eder. 10 günlük süre boyunca sigortalılık statüsü kayıtlarda devam ederken, 3 ay süre ile devlet ve özel hastane hizmetlerinden aynı şekilde yararlanılır.
E-devlet sistemi üzerinden giriş yapıldığında Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sekmesine tıklanıyor. Poliçe numarası veya T.C. kimlik numarası bilgileri girilerek sorgulama yapılabiliyor. Hayat sigortası tazminat sorgulama işlemi sigorta şirketlerinin internet sayfası üzerinden de gerçekleştirilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri