Adres : Konu : …..tarihindeki duruşmaya (veya ………..tarihindeki keşfe) tanıklığım hususundaki mazeretlerimden ibarettir. Açıklamalar : (Burada neden mahkemenin çağrısına katılamayacağınız açıkça anlatılmalıdır. ) Örnek: Yukarıdaki esas numaralı dosyada sayın mahkemeniz tarafından tanık olarak çağrılmış bulunmaktayım.
O mahkemeye hitaben, dava numarasını da belirterek bir dilekçe yazmalısınız. Ancak her türlü mazeretin kabul görmeyeceğini unutmayınız. “Çok işim var”, “o gün arkadaşımla buluşacağım”, “dükkânda duracak kimse yok” gibi beyanlar mazeret sayılmaz.
Tanık olarak duruşmaya gitmezsem ne olur sorusunun yanıtı merak edilmektedir. Usulüne uygun davetiyeye rağmen duruşmaya mazeret bildirmeden gitmeyen tanık, zorla getirilir. Ayrıca duruşmaya gelmeyen tanık hakkında beş yüz Türk Lirasına kadar disiplin para cezasına hükmolunur.
Avukat mazeret dilekçesi, avukatların herhangi bir haklı sebeple duruşma, keşif veya başka bir işleme katılamaması durumunda mahkemeye sunmuş olduğu dilekçedir. Fiziki olarak sunulabileceği gibi UYAP (https://uyap.gov.tr/) üzerinden de gönderilebilir.
Mazeret dilekçeleri, içerdikleri bilgilere ve duruma bağlı olarak farklı şekillerde yazılabilir. Ancak genel olarak, dilekçe başlığı, tarih, ilgili kişiye hitap, mazeretin ayrıntılı bir şekilde açıklanması, gerekli eklerin eklenmesi ve imza gibi bölümleri içermesi beklenir.
İlgili 33 soru bulundu
Mazeret bildiren tarafın adı, soyadı, t.c. kimlik numarası, adresi, konu ve açıklamaları içerir biçimde yazılmaktadır. Mazeret dilekçesinde hangi bilgilerin bulunması gerektiği de aşağıda paylaşılmıştır. Davadaki taraflardan biri, duruşmaya katılamayacağına dair mahkemeye mazeret bildirir.
Duruşmaya katılamayacak olan kişiler duruşma tarihinden önce duruşmaya katılamayacaklarını bildirir mazeret dilekçesini mahkemeye vermelidir.
Mazerette sayı sınırlaması yok.
Duruşma hakiminin olmaması, izinde olması veya olağanüstü hallerde duruşma ertelenerek başka bir güne bırakılabilir.
Herşeyin elektroniğini çıktığı gibi artık dilekçelerin de elektronik versiyonları bulunuyor. Yani online sistemden de artık dilekçe gönderilebiliyor. İşte bu dijital ortamlardan online olarak gönderilen dilekçelere ise E Dilekçe deniyor.
Tanıklıktan çekinen kişi, çekinme sebebini ve bu sebebi haklı gösterecek delilini, dinleneceği günden önce yazılı veya davet edildiği duruşmada sözlü olarak bildirmek zorundadır. Çekinme sebeplerini ve bunun dayanaklarını önceden bildirmiş olan tanık belli günde mahkemeye gelmek zorunda değildir.
Mahkemenin verdiği kesin süre içerisinde tanık listesi sunulmasa dahi tanık dinletilebilmektedir. Mahkemenin verdiği süre içerisinde tanık listesi sunulmazsa tanıklarınızı duruşma günü mahkemede hazır ederek tanık olarak dinlenmelerini sağlayabilirsiniz.
Madde 48 Kendisi veya Yakınları Aleyhine Tanıklıktan Çekinme
“Madde 48 – (1) Tanık, kendisini veya 45 inci maddenin birinci fıkrasında gösterilen kişileri ceza kovuşturmasına uğratabilecek nitelikte olan sorulara cevap vermekten çekinebilir. Tanığa cevap vermekten çekinebileceği önceden bildirilir.”
Alo dava sorgulama hizmeti veya UYAP, e-Devlet gibi sistemler üzerinden vatandaşların hakkında açılmış dava olup olmadığını görmeleri veya tanık oldukları davalar hakkında bilgi sahibi olmaları mümkündür.
Tanık olarak gösterilen kimse Cumhuriyet Savcısına, hakime veya mahkemeye gelmek, bildiklerini anlatmak ve doğru söylediğine dair yemin etmek zorundadır.
Tanıkların o gün ve saatte tanıklık yapamayacağını bildiren dilekçeye mazeret dilekçesi denir ve işbu mazeret dilekçesi tanığa ulaşan tebligatta da belirtilen mahkemeye sunulmak üzere yazılmalıdır.
Mutlaka duruşmaya katılmak / savcılığa gitmek zorundasınız.
Eğer katılmaz iseniz; öncelikle mahkemece / savcılıkça ihzaren celbinize (polis vasıtası ile zorla getirilmenize) ve bundan da sonuç alınamaz ise hakkınızda yakalama kararı çıkarılmasına sebebiyet verirsiniz.
Ceza yargılamalarında duruşma gününün verilmesi davanın görüldüğü mahkemenin iş yoğunluğuna göre değişiklik gösterecektir. Adliye sarayı bulunan küçük ilçelerde dava dosyalarının yoğunluğunun az olması nedeniyle genellikle duruşmalar 1 ay veya 2 aylık sürelerde ertelenmektedir.
Öncelikle kişi mahkemede hakim karşısında ifade vereceği için korkmamalı ve panik yapmamalıdır. Hakim tarafından kendisine sorulan sorular iyi bir şekilde anlaşıldıktan sonra açık ve net cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği konuda “bilmiyorum” demeli, ucu açık bir şekilde hatırlamıyorum gibi cevaplar vermemelidir.
mazeret dilekçesi duruşma olana kadar verilebilir, duruşmadan önce verecekseniz hakimin havelesi gerekmektedir.
Avukat Mazeretinde Sebep Belirtmese Dahi, Mazeret Dilekçesi Geçerli Kabul Edilerek Yargılamaya Devam Edilmesi Gerekir.
(2) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflardan biri duruşmaya gelir, diğeri gelmezse, gelen tarafın talebi üzerine, yargılamaya gelmeyen tarafın yokluğunda devam edilir veya dosya işlemden kaldırılır. Geçerli bir özrü olmaksızın duruşmaya gelmeyen taraf, yokluğunda yapılan işlemlere itiraz edemez.
(1) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.
Dikkat etmeli ki mazeret dilekçesi kabul edilen kişiye yeni duruşma için çağrı gönderilmeksizin, o kişinin gelecek duruşma gün ve saatini kalemden öğrenmesine karar verilmesi yanlıştır ve o kişi o duruşmaya gelmezse davanın yokluğunda yürütülmesi yahut işlemden kaldırılma kararı verilmesi bozma sebebidir.
Giriş yapıldıktan sonra UYAP Vatandaş portalının sol tarafta yer alan menüsünden “dosya sorgulama” bölümüne girmek gerekiyor. Bu seçenek tıklandıktan sonra ilgili dava için yazılan dilekçenin gönderimi sağlanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri