Kristal tuz yemeklerde kullanılacaksa öğütülmüş olarak satılanları tercih edilmelidir. Büyük parçalar halindeki kristal tuz ise tuz değirmeni ile öğütülerek yemeklere normal tuz miktarınca eklenebilir.
Eğer tuzu, sofrada öğütme tuzu şeklinde iri taneli olarak aldıysanız seramik bıçaklı tuz ve baharat öğütücü değirmenleri yardımıyla incelterek kullanabilirsiniz. Yer altından (tuz mağarasından) çıktığı haliyle kütleler halinde aldıysanız tokmak yardımıyla tozlaştırıp gıdalarınız için kullanabilirsiniz.
Kristal tuz, kaya tuzunun bir türüdür. Kaya tuzu daha büyük parçalar halinde bulunurken kristal tuz daha ufak yapılıdır. Her iki tuzun da sahip olduğu mineraller hemen hemen aynıdır.
Gerçek Kaya Tuzu Nasıl Anlaşılır? Gerçek ve doğal olan kaya tuzu kristal yapıda ve beyaz veya beyazın çeşitli tonlarına ait bir renge sahiptir. Tuzunuzda gri veya pembe gibi farklı renklere sahip ise yüksek olasılıkla tuzunuz doğal ve gerçek bir kaya tuzu değildir.
Deneyin yapılışı
Tuz kristali oluşumu deneyi yapmak için önce kavanozun içini suyla doldurun. Kavanoz yarısından biraz az olacak şekilde tuzu ekleyin. Kaşık yardımıyla karışımı iyice karıştırın. Bir parça ip kesin ve kaleme veya kürdana ipi bağlayın.
İlgili 19 soru bulundu
Kristal oluşturmak için, bir su bardağı suyu iki yemek kaşığı Borax (sodyum borat) ile karıştırıp bir güzel kaynatıyoruz (işlemden sonra ellerinizi yikayin ama). Borax'ı her eczanede 7 TL'ye bulabilirsiniz.
Kristal tuzun faydaları nelerdir? - Kristal tuz vücudun asit ve baz dengesini olumlu etkileyerek kan basıncının düzelmesine yardımcı olur. - Dengeli ve düzenli kullanılan kristal tuz, yüksek tansiyona iyi gelir. - Yüksek oranda mineral içeren kristal tuz, dolaşım sistemine ve böbrek taşlarına karşı faydalıdır.
Kristal kaya tuzunun oluştuğu bilinen ve en iyi kristal kaya tuzu çıkarılan yer ise Himalaya Dağları'dır. Doğal mineralli rafine edilmemiş kristal kaya tuzu, çoğunlukla sağlık alanında, güzellik sektöründe ve mutfakta kullanılır. Kullanımı sırasında özen göstererek miktar ve uygulama biçimine dikkat etmek gerekir.
“KAYA TUZU DA SODYUM KLORÜR İÇERİYOR”
Polat, özellikle kalp ve tansiyon hastalarının tuzun her türünden uzak durması gerektiğini belirterek, “Hipertansiyon, kalp, böbrek yetersizliği ve kalp kapakçığı hastalarında tuzu kısıtlıyoruz. Sodyumun su tutucu etkisi bunlarda hayati tehlikeye yol açabilir.
Katkı maddesi olmadığı sürece tuz, doğal haliyle asla bozulmaz. Tüketilmek üzere hazırlanmış tuzlar , sodyum ve klordan oluşan bir bileşiktir. Sodyum Klorür kararlı bir bileşiktir bu nedenle zamanla bozulmaz veya tadını kaybetmez.
Yemek yapımında kullanılmak üzere rafine edilmemiş kaya tuzu satışı yapan markalar vardır. Mineral kaynağı olan ve zararlı madde içermeyen kaya tuzunu mutfağınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Öğütülmüş kaya tuzu alabileceğiniz gibi kendiniz de öğüterek yemeklerinize katabilirsiniz.
Doğal tuzlara örnek olarak deniz tuzu, kaya tuzu ve pembe himalaya verilebilir. İyotlu sofra tuzu kadar olmasa da az miktarda doğal iyot içermektedir. Genellikle sofra tuzundan çok daha az rafine edilir ve hem ince hem de kaba çeşitlerde bulunur.
İçerisinde 84 adet faydalı elementi ve minerali barındıran kristal kaya tuzları insan vücudu için faydalı olan doğal iyot miktarını da bünyesinde barındırmaktadır.
Taş değirmende olmak üzere hiçbir öğütücüden geçmeyen ve tuz mağarasından alındığı şekliyle sunulan kaya tuzudur. Genel olarak acaba kaya tuzu öğütülürken mineral kaybına uğrayabilir mi kaygısıyla tercih edilen parça beyaz tuz, öğütülmemiş ancak öğütülmeye hazır vaziyette sunulan tuzdur.
Kaya tuzu evinize ulaştığında, yapmanız gereken tek şey kuru bir tepsiye koyup kurumasını sağlamaktır. Ağzı kapalı kavanozda uzun zaman muhafaza edebilmeniz mümkündür, eğer zamanla tuzda sertleşme olursa ceviz büyüklüğünde parça alarak mutfak robotunda çevirmeniz yeterli olacaktır.
Deniz ve göl tuzu üretim yöntemi rüzgar ve güneş ışınlarının etkisi ile tabii buharlaşmadır. Kaya Tuzu üretim sistemi oda-topuk yöntemidir. Kaynak tuzu ise tuzlu su kaynaklardaki suyun buharlaşma ve kristalleşme havuzlarında bome dereceleri yükseltilmesi yöntemiyle elde edilmektedir.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, kristal kaya tuzunun her gün bir tatlı kaşığı tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Dünya üzerinde en temiz en saf ve vucud için en faydalı olan çankırı kaya tuzunu yemeklerinizde ve salatalarınızda normal kullandığınız tuzun yarısı kadar kullanmanız yeterli gelecektir. Yine mineraller açısından yemeğiniz piştikten sonra tuzu eklemeniz daha doğru olacaktır.
Çankırı'da 5 bin yıllık Tuz Mağarası'ndan çıkarılan ve işlenerek medikal tuz haline getirilen kaya tuzu, Türkiye'nin bu alandaki ihtiyacının önemli bölümünü karşılıyor. Gıdadan bazı sanayi alanlarına kadar pek çok sektörde değerlendirilen kaya tuzunun Türkiye'deki en büyük rezervi Çankırı'da bulunuyor.
Tükürük bezlerini faaliyete geçirir. Böbreklerdeki asidin temizlenmesini sağlar. Besinlerin bağırsaklarda emilimini sağlar. Tuz Balgamı ve öksürüğe iyi gelir.
Çocukluk döneminden itibaren iyot almak yani tuzu iyotlu kullanmak guatr riskini azaltır. Ancak mevcut guatrı olanlarda bu iş tersine döner. Özellikle nodülleri olan ve guatrı bulunan hastaların iyotsuz tuz tercih etmesi gerekir.
Bu konuda tavsiyemiz Türkiye'nin en büyük ve en çok satış yapan kristal kaya tuzu ve tuz lamba markası Çankırı tuz lamba bünyesinde satışa sunulan Çankırı doğal kaya tuzudur. Markamıza ait tüm tuz çeşitleri ve tuz ürünleri tuz mağarasında ki doğallığını korumaktadır.
Sofrada Öğütme Tuzu Kullanımı-Nasıl kullanılır? Tanımda da belirtildiği üzere granül tuz ağırlıklı olarak, seramik ya da çelik bıçaklı tuz değirmenleri ile öğütülerek kullanılabilmektedir. Öte yandan kolayca dağılabilecek ısıda yer alan yemeklerde de öğütülmeden de kullanılabilmektedir.
Kaya tuzu ve sofra tuzu aynı miktarda tuz içerir. Arada ufak tefek farklar vardır ama tuz miktarı açısından büyük fark yoktur. Bunun için kaya tuzu mu, sofra tuzu mu, deniz tuzu mu? sadece bu kişisel damak tadı açısından tercih olabilir, fazla tuz tehlikelidir” diye konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri