Kriz yönetiminin zarar azaltma, önceden hazırlık, acil müdahale, iyileştirme ve yeniden yapılandırma aşamalarına yer vermelidir.
Durumsal Krizler: Durumsal krizler kendi içinde ikiye ayrılır; kestirilebilir durumsal krizler ( boşanma, sınıfta kalma vb.), kestirilemeyen durumsal krizler (deprem, yangın, terör olayları, acil müdahale gerektiren sağlık problemleri, trafik kazasında bir yakınını kaybetme vb).
İlgili 22 soru bulundu
Kriz, müdahale gerektiren planlanmamış bir durum, olay veya olaylar dizisi olarak tanımlanır. Krizler, şirketlerin amaçlarını ve varlıklarını tehdit eden, karar mekanizmalarını olumsuz yönde etkileyen olaylar olarak değerlendirilir.
Kriz içindeki kişiler tipik psikolojik ve fizyolojik tepkiler gösterir. Kritik bir soruna ilk tepkileri korku, anksiyete, kızgınlık, panik, harekete geçme güdüsü, artan gerilim olarak ortaya çıkabilir. Tüm bu tepkiler acil niteliktedir ve tehdit altındaki kişiyi savaşmaya yada kaçmaya (fight or flight) zorlar.
3-Krizin süreğen hale gelme aşaması (kronik kriz aşaması):
Bu aşamanın etkileri uzun yıllar sürebilmektedir. Suçlamalar, karşı suçlamalar, deliller, sorgular, yasal hareketler ve medyanın baskısı bir krizin etkilerini uzatabilmektedir.
Kriz, çeşitli duygusal zorlanmalar sonunda meydana gelen akut ve süresi sınırlı bir denge bozukluğudur. Bireyin yaşam süresi boyun- ca meydana gelen beklenen yaşam olayları gelişimsel krizleri, bi- reyin biyolojik, psikolojik ve sosyal bütünlüğünü tehdit eden olay- lar durumsal krizleri ortaya çıkarmaktadır.
Kriz öncesi dönem; kriz belirtilerinin çoğunlukla ortaya çıkmaya başladığı, krizin algılanma sınırlarına girdiği dönemdir. İlk aşama olan “kriz uyarılarının algılanması ve hareketsizlik” sürecinde, kurumun amaç ve varlığını tehdit eden durumlar ile ilgili sinyaller ortaya çıkmaktadır.
Krizin şiddetini azalttığı fakat neden olduğu sonuçlarla etkilerinin sürdüğü zaman periyodu kriz sonrası dönem olarak ifade edilir. Krizin kontrolü sağlanmış ve sonraki süreçler için rehabilite etme çalışmaları başlamıştır.
Finansal krizler de, sorunun kaynağına bağlı olarak para krizi, bankacılık krizi, sistemik kriz ve dış borç krizi olarak sınıflandırılabilmektedir.
Türkiye'de finansal krizler ya da ekonomik krizler makro ekonomik yapının bozulmasıyla ortaya çıkan buhran dönemleridir. 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı sonrası yaşanan başlıca krizler; 1946, 1958, 1960, 1974, 1980, 1982, 1990, 1994, 2000-2001, 2008-2012 ve 2018-2023 krizleridir.
Finansal kriz türleri, ikiz krizler altında para krizleri, bankacılık krizleri ile sistematik finansal krizler, döviz krizleri, dış borç krizleri ve cari işlem krizleri olarak ayrıştırılabilir.
Kriz yönetim süreci genel olarak beş aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar şunlardır: • Krizle ilgili sinyallerin saptanması. • Krize hazırlık ve önleme. Krizin yarattığı zararın sınırlandırılması. • İyileşme (normal duruma dönüş). • Öğrenme ve değerlendirme.
Yaşam değişikliği krizleri, yaşama ait olan ve kişi tarafından olumlu olarak yaşanan durumlardır. Örneğin: ana-baba evinden ayrılma, evlenme, gebelik, çocuk sahibi olma, taşınma, emeklilik gibi. Bu krizler, 6 haftaya kadar değişen sürelerde ortaya çıkarlar ve Caplan'a göre 4 dönemi içerirler (Sonneck 1985).
Kriz yönetimi, krizler ortaya çıkmadan, erken uyarı sinyallerinin alınarak değerlendirilmesi ve krizin en az kayıpla atlatılabilmesi için gerekli önlemlerin alınarak uygulanma sürecidir. Gerçek bir krizin varlığında ise alınan bu önlemlerin uygulanması ile işletmeler kayıplarını en aza indirebilirler.
Psikolojik Kriz, kişinin önceden karşı karşıya kaldığı sorunlarla mücadele ederken başarılı olduğu problem çözme becerilerinin artık yararlı olmadığı, geçici süreli, duygu, düşünce ve davranış değişiklikleridir.
Sistem/ekolojik sistem perspektifinden denge, dengesizlik ve bağımsızlık gibi kavramlar krize müdahalenin temel prensiplerini oluşturmuştur. Krize müdahale yaklaşımı; bilişsel davranışçı yaklaşım, gerçeklik terapisi, akılcı, duygusal ve davranışçı terapi, çözüm odaklı yaklaşım gibi yaklaşımlardan faydalanmıştır.
Hemen ambulans yardımı isteyerek hastayı en yakın tam donanımlı bir hastaneye ulaştırın. Bu esnada, kalp krizi geçiren kişiyi uygun bir yere yatırın. Ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırarak, kalbe daha çok kan akışının olmasını sağlamaya çalışın.
Kriz yönetimi esnasında, kesinlikle savunma getiren, suçlayıcı bir iletişim dili kullanılmamalı. Amaç, sorunu çözmek, problemi ortadan kaldırabilmek ve çözüm odaklı bir yaklaşım olmalı. Basın önünde bir açıklama olacak ise önceden gerekli hazırlıklar yapılmalı. Soru-cevap ön hazırlığı yapılmalı.
SAÜ Kriz Masası: SAÜ işyerlerinin tümünü etkileyen Yangın, doğal afetler, sabotaj ve benzeri kriz durumlarında tüm işyerlerini yönetir, olayları çözümlemek ve krizi sona erdirmek üzere; Rektör, rektör yardımcıları, genel sekreter, genel sekreter yardımcısı, sivil savunma uzmanı ve diğer yöneticilerinden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri