Müt'a veya Muta nikâhı, ilk Müslüman toplumunda ve günümüzde bazı Şii mezheplerinde uygulanan kadın ve erkeğin belirli bir süre ve ücret karşılığında anlaşarak başlattıkları bir evlilik çeşididir. Bazı kaynaklarda Acem - Fars nikâhı, geçici nikâh ya da anlaşma nikâhı da denir.
Sünnilikte. Müt'a nikâhı günümüzde bütün Sünni mezheblerinde zina olarak tanımlanır ve haram kabul edilir. Muhammed, İslam'ın ilk dönemlerinde müt'a nikâhına dokunmamış, daha sonra vahiylere dayandırarak yasakladı: "Ey insanlar, ben müt'a nikahı ile kadınlardan faydalanmanız için izin vermiştim.
Evet, fark varsa da, ikisi de dört mezhepte haramdır. Müta nikâhı, şahitsiz olarak bir kadına para verip, bir süreliğine beraber olmak demektir. Bu beraberliğin haram olduğunda bütün âlimlerin sözbirliği bulunduğu, Mizan-ül-kübra ve İbni Âbidin'de yazılıdır.
Genellikle İran'da ve Şiiler arasında görülen mut'a nikahı, belli bir ücret karşılığında, belli bir süre için, şahit şartı olmaksızın, cinsel yönden yararlanmayı ifade eden sözlerle yapılan nikaha deniyor. Ağırlıklı olarak İran'da uygulanan bu nikah türüne farklı ülkelerde bulunan Şiiler arasında da rastlanıyor.
Muta nikahı özellikle ilk Müslüman topluluklarında uygulanan bir nikah türüdür. Günümüzde hala bazı şii mezheplerinde, özellikle de İran'da uygulanmaya devam etmektedir. Bu nikaha göre kadın ve erkek, aralarında belirli bir süre anlaşarak, belirli bir ücret karşılığında nikahlı kalabilirler.
İlgili 15 soru bulundu
Mut'a nikahı, islamiyet öncesi Arap yarımadasında görülen 7 çeşit nikahtan biri. Sonunda ayrılmak şartıyla yapılan ve belli bir süre için geçerli olan bir nikah türü. Tek gecelik ilşki yaşamak isteyenlerin günaha girmemek adına uyguladıkları bir nikah.
Şii fıkhında caiz görülen mut'a nikahı İran'daki medeni kanunca da kabul ediliyor. İran'da mobil mesajlaşma uygulaması Telegram üzerinden de mut'a nikahı kıyılabiliyor. Kategoriye göre kadınlara 180 ila bin 200 TL ücret ödeniyor.
DİYANET MUTA NİKAHINI AÇIKLADI
Muta ve muvakkat (belirli bir zaman için kıyılan) nikah batıldır." Diyanet İşleri Başkanlığı'nda konuyla ilgili yer alan bilgilere göre, Mü'minûn sûresinin 6 ve 7. âyetlerinin nazil olması üzerine, mut'a nikahı haram kılınmış.
Belirlenen bir ücret karşılığında, belirli bir müddet bir kadınla nikahlanmaya muta denir. Bir kısım Şiî fakihin dışında, bütün İslam bilginleri muta nikâhının haram olduğunda ittifak etmişlerdir. Muta ve muvakkat (belirli bir zaman için kıyılan) nikah batıldır."
ailenizin çevrenizin akrabalarınızın haberi olacaksa tabiki de nikah kıyılabilir. ama siz sadece zina yapmamış olmak için kendi aranızda nikah yapacaksanız ve bundan da kimsenin haberi olmayacaksa o nikah geçerlidir ancak bunun sonuçlarına da katlanmak zordundasınız.
Hülle, bir erkeğin, üç talakla boşadığı eşi ile tekrar evlenebilmesi için, o kadını rızasıyla başka bir erkekle nikahlayıp, bir geceliğine zifafa sokması demektir. Şayet o erkek zifaftan sonra boşarsa, o zaman bu kadın da isterse ilk kocasıyla evlenebilir.
Adam birkaç defa irtidad eder (dindin çıkar) sonra yine dine döner ve her defasında nikâhını tazelerse, karısı kendisine helâl sayılır. Bu dört defa bile tekrar etse, kadının ikinci bir kocaya varması şartı söz konusu değildir. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 2/518-519.)
Sözlükte “kaldırmak, boş ve tenha olmak” anlamına da gelen şigār kelimesi, Câhiliye döneminde iki erkeğin -kızları ve kız kardeşleri gibi- velâyetleri altında bulunan kadınları karşılıklı olarak mehirsiz alıp vermek suretiyle yaptıkları nikâh akdini ifade ediyordu.
Dini bir ritüel olan imam nikahı, her insanın yapması gereken bir işlem değildir. Bu nedenle evlendiğiniz insanla böyle bir nikah kıymasanız da olur. Bu durum sadece evliliğin Allah katında da geçerli sayılabilmesi içindir. Genel olarak her Müslüman bu uygulamayı da yerine getirir.
Diğer yandan mut`a nikâhında, şahit ve süre sınırlaması şart değildir. Geçici nikâhta ise bunlar şarttır (İbn Âbidin, Reddü`l-Muhtâr, İstanbul 1984, III, 51, vd). Yukarıdaki hükümden de anlaşıldığı gibi, bir bedel ödenmeden yapılan geçici nikah caiz değildir.
Kimin yanında (mut'a nikâhı ile tuttuğu) kadın varsa, onu serbest bıraksın. Onlara verdiklerinizden hiçbir şey geri almayınız”21. Bunlardan başka mut'anın Huneyn savaşının bir kolu olan Evtas savaşı sırasında22 ve Vedâ haccı sırasında yasaklandığı da rivayet edilmiştir23.
Haramdır. Tövbe edersin ve bir daha yapmazsın.
zaman onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur.” (el-Mümtehine, 60/10) ayet-i kerimesi ile “Sahiplerinin izni ile onları (cariyeleri) nikahlayıp alın, mehirlerini de normal miktarda verin.
Şiiliğin temel öğretilerinden olmakla birlikte Şiilerin bir kısmının tercih ettiği muta nikahı, kadın ve erkeğin belirli bir süre ve ücret (mihr) karşılığında anlaşarak başlattıkları bir evlilik çeşidi olarak İran'daki medeni kanuna göre yasal olarak uygulanıyor.
Öyle ki, evlilik kurumunun da içinde yar aldığı kurallar, yalnızca kanunla düzenlenmemiş, aynı zamanda Anayasa tarafından da gü- vence altına alınmıştır. Bu kapsamda, gerek mülga 743, gerekse halen yürürlükte bulunan 4721 sayılı Türk Medeni Kanununda (TMK) resmi nikâh olmadan dini tören yapılması yasaklanmıştır.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
Resmi şekilde kıyılan nikahla birlikte kadınlar yasal olarak koruma altına alındıkları için hocalar imam nikahını ya resmi nikah gününde ya da sadece üç gün önce kıyılmasını tavsiye ederler. Sadece resmi kılınan nikahla da çiftler evlenmiş ve birbirlerine helal olurlar.
Eşler arasında boşa(n)ma dinen üç kere ile sınırlandırılmıştır. Birinci ve ikinci boşa(n)ma sonrasında eşlerin yeniden bir araya gelme imkânı vardır (el-Bakara 2/229). Kişi ric'i talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikâha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikâh akdi ile dönebilir.
Fetva Kurulu, İslam'da nikâhın geçerli olabilmesi için îcâp, kabul ve iki şahidin bulunması gerektiğini, resmi nikâh kıyıldığında bu rükünlerin şartlarıyla birlikte yerine getirilmesi durumunda ayrıca imam nikâhını kıymaya gerek olmadığını belirtti.
Toplum nezdinde imam nikâhı olarak da bilinen dini nikâh; eş adayları ve 2 erkek veya 1 erkek 2 kadın şahit ile birlikte din adamı huzurunda gerçekleştirilen dini ritüeldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri