Tedavi edilmeyen dişlerin kalp rahatsızlıklarına sebebiyet verebildiğini vurgulayan Girgin, “Diş eti hastalıkları, özellikle kalp ve damar hastalıklarına sebep oluyor. Bazen diş kırıkları uzun süreli tahribat neticesinde kanserojen yapıya dönüşebiliyor.
Kırık dişin tedavi edilmemesi dişte sıcak-soğuk hassasiyetine yol açabilir. Kırık olan bölgeden dişin çürümesine veya varsa mevcut çürüğün ilerlemesine neden olabilir. Kalan diş dokusu çiğneme kuvvetlerine yeterli direnci gösteremeyeceği için dişin kalan kısmının da kırılmasına neden olabilir.
Çünkü uzmanlar, ihmal edilen küçük bir çürüğün; kalp-damar hastalıklarına, romatizmaya, ülsere, böbrek ve karaciğer sorunlarına hatta kansere bile neden olabildiğini söylüyor.
Dişin bir parçasının kırılarak ayrılması durumunda kuron tedavisi uygulanmaktadır. Aynı zamanda ileri seviye çürüklerde de bu yönteme başvurulur. Bu yöntemde diş hekimi, dişin gerektiği kadar kısmını yontar ve sonrasında kaplamayla dişin işlevsellik kazanmasını sağlar.
Diş çürüklerini, kırık dişleri özellikle sağlıksız yapılan diş protezlerini mutlaka kontrol etmek lazım. Bunlar dil kanserlerine zemin hazırlar" diye konuştu.
İlgili 35 soru bulundu
Diş eti kanseri, diş etlerindeki hücrelerin kontrolsüz ve anormal büyümesi sonucu oluşan bir kanser türüdür. Genellikle ağız içindeki diş etlerinde başlar ve zamanla komşu dokulara ve kemiklere yayılabilir. Tespit edilmesi zor bir hastalık değildir.
Ağız kanseri nasıl teşhis edilir? Ağız kanserinde teşhis süreci fiziksel muayene ile başlar. Semptomlar olsun veya olmasın, diş hekimi rutin bir kontrol sırasında ağızda anormal bir doku değişikliğini fark eder, herhangi bir yumru veya kitle hissedebilir.
Çok sert cisimlerin çiğnenmesi, yaşa bağlı olarak diş yapısında meydana gelen zayıflama, tedavisi yapılmayan çürükler nedeniyle dişte hassasiyet artması, yüze darbe alınması, düşme sırasında dişlerin sert nesne veya zeminle teması gibi farklı durumlarda diş kırılması ile karşılaşılması mümkündür.
Rüyada diş kırılması; baba tarafından akrabanın sağlık durumuyla alakalı çok önemli problemlerle karşılaşmasına, ani ölüm haberi alınmasına delalet eder. Bunların yanı sıra, çeşitli sorunlardan ötürü yaşanan problemlere işaret eder.
Diş sağlığı için vitamin denildiğinde akla ilk D vitamini gelir. Çünkü D vitamini eksikliği, diş ve kemik yapısında bozulmalara neden olmaktadır. Bu nedenle hem diş hem de fiziksel sağlığımız için oldukça önemlidir. Ayrıca D vitamininin eksik olması, diş çürüklerini de arttırmaktadır.
Kafa tabanı bölgesini ilgilendiren bazı tümörler ve kanserlerde hastaların bir bölümü diş problemleri olduğunu düşünerek diş hekimlerine müracaat edebiliyorlar. Hastalardaki diş ağrısı, dişlerde sallanma veya dişin kendiliğinden düşmesi bazen bir kafa tabanı tümörünün habercisi olabiliyor.
Ciddi Sağlık Sorunları: Çürükler tedavi edilmezse, ağız içi ve çevresi enfekte olabilir. Bu enfeksiyonlar, kalp hastalıkları, diyabet, solunum problemleri ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sebeple, potansiyel hastalıkların önüne geçebilmek için çürüklerin hemen tedavi edilmesi çok ama çok önemlidir.
Kemoterapi, kanseri tedavi etmek ilaç kullanır. Bu ilaçlar kanserli hücreleri öldürürken sağlıklı hücrelere de zarar verebilir; ağzınızdaki hücreler de dahil. Yan etkiler diş ve diş etleri, ağzınızın içindeki yumuşak dokular, ve tükürük bezlerini etkileyebilir.
Kök ağızda kaldığı durumda ağızda kalan diş kökü, diş etine etki eder. Bu durum kemiğin bozulmasına, diş eti hastalıklarına yol açabilir. Dişin tamir edilmesi veya daha sonraki tedaviler için bir takım zorluklar meydana gelebilir.
Kırık birazcık daha büyükse bir kaplama ile diş kurtulabilir. Sadece kökün kaldığı kırık durumlarında ise dişin çekilmesi en son düşünülmesi gereken seçenek olmalıdır. Çünkü diş çekimi ile beraber bölgede estetik ve fonksiyon anlamında kemik kaybı yaşanabilir.
Kırık parçaları toplayın ve dişçiye götürmek üzere temiz, kuru bir kaba koyun. Dişin kalan kısmını ılık suyla yıkayarak kir ve kalıntılardan temizleyin. Eğer dişiniz yaralanma nedeniyle kırıldıysa şişmeyi önlemek için bölgeye buz kompres uygulayın. Hemen randevu almak için dişçinizi arayın.
Kırık dişler genel olarak sinire zarar verir. Aynı zamanda kök kanalı ihtiyacına neden olabilir. Aynı zamanda yayılan enfeksiyon, vücudun diğer bölgelerine ulaşır ve ciddi komplikasyonlar oluşmaya başlar. Günümüzde yemek yerken diş kırılması gibi sorunlar çok sık görülüyor.
Şeker, buz, fındık, sert mısır taneleri gibi sert ve sağlam besinleri ısırmak ya da kuruyemiş kabuklarını kırmaya çalışmak, Sakız çiğneme ya da buz çiğneme gibi dişlerde baskıya neden olan alışkanlıklar, Büyük diş dolguları ve kök kanal tedavisi, Diş gıcırdatma (bruksizm) ve çeneyi sıkma.
Diş kırılması, tedavi edilmezse çok ciddi ağız ve diş sağlığı sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle de diş kırıldığı zaman vakit kaybetmeden geçi olmak gerekir. Tedaviye silmeyen diş, zamanla zayıflar ve diş kaybına yol açabilir. Çok çabuk bir müdahale ile dişin kurtarılma ihtimali vardır.
Protezler, eksik dişlerin yerine getirilmesi için kullanılan esnek ve estetik seçeneklerdir. Tam protezler, tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda tercih edilirken, kısmi protezler sadece belirli dişlerin yerine getirilmesinde kullanılır. Protezler çıkarılabilir olduğu için temizliği ve bakımı kolaydır.
Diş kayıpları TCK çerçevesinde yaralanma ağırlığı açısından kemik kırığı gibi değerlendirilmemekte, ancak basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olmayan yaralanma grubunda değerlendirilmektedir.
İyi bir kanal tedavisi yapılan diş, doğru ağız-diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşması riskine karşı düzenli olarak ağız-diş bakımı yapılarak, hekim muayenesi ihmal edilmemelidir.
İkisi Arasında Bir İlişki Var Mı? Diş eti iltihabı olması bunun mutlaka kansere dönüşeceği anlamına gelmez, fakat diş eti hastalığı ile kansere yakalanma arasında bir dereceye kadar bağlantı vardır ve bu durum ağız kanseriyle sınırlı değildir.
Ağız Kanseri Taraması
Ayrıca panoramik röntgen, ağız kanseri riskinin belirlenmesine yardımcı olabilir. Bu tür belirtilere sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, diş hekimi ziyaretlerinizde diş hekiminizden bir tarama talep etmeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri