Zeytinleri suda bekletin: Yeşil kırma zeytinlerin acısını azaltmak için, öncelikle zeytinleri suda bekletmek gerekir. Zeytinleri suda bekletirken, suyun sürekli değiştirilmesi önemlidir. Bu sayede, zeytinlerdeki acılık azaltılabilir. Limon suyu ekleyin: Zeytinlerin tadını tatlandırmak için limon suyu kullanabilirsiniz.
1- Yeşil zeytinler sert bir zemine konup su bardağı altıyla zeytinin üzerine vurarak kırma işlemi yapılır. 2- Kavanoza konulan zeytinin üzerine eklenen su her gün değiştirilir. 3- Sürekli tatlı su ile değiştirmek, zeytinin acısını atmasını ve kısa sürede yeşil zeytinin tatlanmasını sağlar.
Bu işlem genelde iki gün sürer sonra bir tane zeytin yiyelim yenecek kıvama gelince artık suyunu değişmeyelim ve zerine bozulmasın diye bir yemek kaşığı limon tuzu ve bir yemek kaşığı tuz atalım. Kahvaltı kasemize koyarken zeytinyağı nar ekşisi ve pul biberle tatlandıralım.
Zeytinlerin üzerine birer çay bardağı kadar sirke ve kaya tuzu ekleyerek lezzetlenmesi için önemli bir adım atabilirsiniz. Bunların yanı sıra tercihe göre bir miktar ayçiçeği yağı ya da zeytinyağı ve limon da ekleyebilirsiniz.
Zeytinler olgunlaştığında şişeyi kesin ve içinde biriken acı suyu da paylaştırarak zeytinleri cam kavanozlara alın, Yemeden 1 gece önce tuzunun gitmesi için suda bekletin, Daha sonra suyunu süzüp tabağa alın, Sızma zeytinyağı, limon dilimi ve damak tadınıza göre kekik, kırmızı biberle servis yapın.
İlgili 15 soru bulundu
Kırma zeytini hemen tüketmek için, 2 günde bir acı suyunu değiştirmeniz gerekmektedir. Bu zeytin yapılırken içine hiç tuz katılmadığı için, yerken üzerine tuz serpiştirip, servis edilir.
Peki fazla tuzlu olarak satın aldığımız siyah (sele) zeytinin tuzluluğunu nasıl giderebilirsiniz? Fazla tuzlu olan sele zeytinlerinizi, tüketmeden bir akşam öncesinde sirke içinde bekletirseniz, ertesi gün kahvaltınıza tamamen tuzsuz bir zeytin elde edersiniz.
Çatallanan zeytinleri şeffaf bidonlara bırakalım. Üzerine üç yemek kaşığı iri tuz bırakıp ağzını kapatın ve ister yere ister masanın üzerine bırakıp günde en az üç dört kere ya sallayın yada yerde yuvarlayıp bırakın. En az 0n gün bu şekilde başka işlem yapmadan yuvarlamaya devam edin.
Limon suyu acılı yemeklerin suyundaki acı aromayı yok eden bir özelliğe sahiptir. Yemeğin miktarına göre ortalama yarım fincan limon suyu ekleyebilirsiniz. Sulu ve salçalı bir yemek üzerinde bu yöntemi deneyecekseniz, limon ekleyerek hafif mayhoş ve tatlı bir tat oluşturabilirsiniz.
Zeytinlerin Acısını Çıkarma
20. günde acısı tamamen geçmişti. 10. günden itibaren her gün tadına bakarak acılığının geçip geçmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer zeytinlerinizi hemen salamura yapmayacaksanız suyunu değiştirmeden, ilk eklediğiniz suda, kendi acısının koruyuculuğu sayesinde aylarca saklayabilirsiniz.
10. gün, suyuna 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 tatlı kaşığı limon tuzu katılır, ağzı kapatılır. Bir daha suyu değiştirilmez. 15-20 gün sonra, yeşil zeytinleriniz yemeye hazır hale gelecektir.
Zeytin yaprağını ısırdığınızdaki acı tat ile zeytinin kendine has acı tadı doğal yapısında bulunan oleuropein adı verilen bileşenden kaynaklıdır. Oldukça sağlıklı olan bu bileşen aynı şekilde zeytinyağının sahip olduğu karakteristik acı tadın da kaynağıdır.
- Pamuk yağını zeytinyağına ilave ediniz. Zeytinyağı asidinin değeri yüksekse belirli olan miktarda pamuk yağı ilave ediniz. Çünkü pamuk yağı içinde asidin zerresi yoktur. Bu nedenle eğer pamuk yağı eklerseniz zeytinyağının asidini düşürebilirsiniz.
Acısı gidene kadar en az 10 gün bekletilir. (Tadını kontrol ederek zeytinlerin olduğunu anladığınızda suyunu süzün.) Suyu süzülen, acısı gitmiş zeytinler, artık limon tuzu ve tuz ile buluşabilir. Bunun için; 1 litre suda salamura tuz ve limon tuzu eritilir.
Her seferinde yiyeceğiniz kadar kısmını suda bekletin. Zira teneke ya da kavanozdaki acımsı su, zeytinin daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlar, o sudan bir seferde kurtulur ve zeytinlerin hepsini bir seferde tüketmezseniz kalan zeytinleriniz daha kısa sürede bozulacaktır, aman dikkat.
Zeytin kurma iki aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle zeytinleri taşla kırıp bidona doldurun. Üzerini geçecek kadar su ekleyip yaklaşık 1 hafta her gün suyunu değistirin. 1 hafta sonra tadına bakılır.
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Bu konudaki yapılacak en önemli davranışlardan birisi zamana bırakmak, aklına geldikçe bir dostla paylaşmak veya bu duyguları kendi kendine itiraf etmektir.Farklı meşguliyetler bulmak, zihni sürekli aynı acıyı yaşamaktan uzaklaştırır.Yeni sevgili bulup rahatlama yöntemi genel olarak önerilmez.
Tüm zeytinler bittiğinde suyunu döküp kavanoza alın, üzerini geçecek kadar su doldurun. Güneş almayan serin bir yere bırakın. 3-4 günde bir suyunu süzüp yeniden temiz su koyup kaldırın. Yaklaşık 2 hafta sonra 5-6 su değiştirme ile zeytinler tatlanmış, acılığı gitmiş olacaktır.
Salamura suyu % 10 tuz ve % 1 limon tuzu oranında hazırlanır. 2 litre oda ısısında, içilebilir suya (klorsuz) 200 gr kaya tuzu ve 20 gr limon tuzu ilave edip karıştırarak eritin.
Salamura yeşil zeytin nasıl tatlandırılır? Yeşil zeytine tuzlu su yapımı için zeytinlerin konacağı kabın alacağı kadar içme suyuna dört - beş parça limon tuzu ve iki - üç yemek kaşığı kaya tuzu eklenir, salamura tuz eriyene kadar karıştırılır.
Karbonatla Zeytin Tatlandırma, Karbonatla siyah zeytin yapımı Siyah zeytin tatlandırma yollarından biridir. Üç kg kadar zeytini yüz gram karbonatın bulunduğu iki - üç litre suya alarak yapılır.
Tek yapmanız gereken derin bir kaba zeytinleri koyun üzerine ılık su ilave edin ve bir orta boy patatesi dilimleyerek kabın içerisine koyun. Bu şekilde bir süre bekleyiniz. Ardından zeytinleri yıkayarak kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri