Organik kırmızı buğday, Türkiye'de hayvancılıkta önemli yere sahip Kars'a özgü ürünlerden. Ancak uzun yıllardır ekilmeyen buğday, Allahuekber Dağları eteklerinde yeniden toprakla buluştu.
Genetiği ülkemiz topraklarına uyumlu, bir çok yerde yetişen eski anadolu buğday türüdür. Özellikle son 50-60 senedir hibrit tohumlar çıktıktan sonra kırmızı buğday ekimi azalmıştır. Geleneksel tat diyebileceğimiz bir aromaya sahiptir.
Serin ortamlarda ekime uygun olan buğday, Türkiye genelinde her bölgede ekilebilir. Ancak kaliteli dane ve protein yönünden zengin buğday yetiştiriciliğine en uygun bölgeler arasında; İç Anadolu, Marmara, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yer alır.
Memleketimizde yetişen ekmeklik buğday çeşitleri genellikle beyaz-sarı renkli, küçük taneli, yazlık-kışlık ekilen ve nişasta miktarı fazla buğdaylardır. Aynı çeşitten olan fakat tane rengi kırmızı olan ve kışlık ekilen kızılca, daha küçük taneli olup yazlık ekilenler ve sünter adı verilen buğdaylar da bulunmaktadır.
Orta erkenci ve çok yüksek verimli bir ekmeklik buğday çeşidi olup gelişme tabiatı alternatiftir. Soğuğa ve kuraklığa orta dayanıklıdır. Pas hastalıklarına, Septoriaya, külleme ve fusariuma karşı dayanıklıdır. Güney Marmara, Akdeniz, Çukurova, Ege, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Geçit Kuşaklarında tavsiye edilir.
İlgili 36 soru bulundu
"Kars'ın yüzlerce yıllık geçmişi olan orijinal kırmızı buğdayının organik olarak yetiştirilmesi, bölgenin hem ekonomisine hem tanıtımına çok önemli katkı sağlar." Bu ürünün yaygınlaşması için üzerlerine düşeni yapacaklarını dile getiren Gök, kırmızı buğday ekimi yapanlara verimli, bereketli bir yıl diledi.
"Hüseyinbey" tohumunun yıllardır Türk ıslahçılarının bir ton sınırını geçme hedefinin sonuna geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Eser, "Daha önce yerli ve milli bir çeşit, Hüseyinbey, ülkemizde, çiftçi şartlarında 1200 kilogram ile en yüksek verim alma rekorunu kırmıştı.
Evde ekmek yapma konusunda istekli olanlar, zor çalışılan unlardan başlangıç yapıp, başaramayınca vazgeçmek yerine kırmızı buğday unu ile başlayıp kolayca ekmek yapabilirler. Gluten içermekle birlikte antik buğday türlerine yakın düşük değerlere sahiptir. Diyabet tüketimine kavılca unu kadar uygun değildir.
1 kg buğday ne kadar 2023? Derece Kırmızı Anadolu buğday fiyatı 7.395 ve 2. Derece Kırmızı Anadolu buğday 7.365 TL'dir.
1. Verim Potansiyeli 250-350 kg/da, 2. Sulu şartlarda 350-550 kg/da arasındadır.
Türkiye'de en çok buğday yetişen üçüncü şehir Diyarbakır'dır. Onun ardından hem sanayide hem de tarımda gelişmiş olan Tekirdağ geliyor. En fazla buğday ekimi yapılan ve rekoltesi yüksek olan diğer şehirler: Yozgat, Sivas, Balıkesir, Şanlıurfa ve Çorum. Buğday En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?
Anadolu'da 400'den fazla buğday çeşidi var
Buğday Atlası'na göre, “Tahıl ambarı” olarak bilinen Anadolu toprakları bugün 23 yabani buğday türüne ve 400'den fazla kültüre alınmış buğday çeşidine ev sahipliği yapıyor.
Tek ülke bazında en büyük üretici ise Çin'dir. 2015/16 sezonunda, 130 milyon tonluk buğday üretimi gerçekleştiren Çin'in, 2016/17 sezonunda 128,8 milyon ton üretim gerçekleştirdiği tahmin edilmektedir. Çin'i 2016/17 sezonunda 87 milyon tonla Hindistan takip etmektedir.
Günlük dilde makarnalık buğday olarak da bilinen sarı buğday, çok iri taneli ve uzun boylu bir buğday türüdür. Beyaz, açık sarı, sarı, kırmızı, kehribar ve esmer renkte olmak üzere farklı renklerde karşımıza çıkan bu buğday türüne ayırt edici özelliğini kazandıran ise tohumudur.
ALBAYRAK sahil kuşağı hariç, Türkiye'nin tüm kıraç arazilerinde rahatlıkla ekilebilir. Kuraklığa dayanıklı olan ALBAYRAK Ekmeklik Buğday çeşidinin kıraç alanlardaki verimi ve kalitesi yüksektir.
"Egemen arpa, Akşir buğday çeşidimiz. Kuraklık ve hastalığa dayanıklı tohum çeşidini ürettik. Hiç su vermedik, diğer tohumlara göre verimi daha yüksek çıkacak.
2022 TMO alım fiyatları şöyle (TL/Ton):
Grup) ton başına 100 lira ilave fiyat verileceği ifade edilerek, bu şekilde sert ekmeklik buğday fiyatının ton başına 6 bin 150 lira, makarnalık buğday fiyatının ton başına 6 bin 600 lira, arpa fiyatının ise ton başına 5 bin 600 lira olacağı belirtildi.
Ekmeklik Buğday Fiyatı: 6.045 TL/Ton (Geçen hafta: 5.834 TL/Ton) Makarnalık Buğday Fiyatı: 6.679 TL/Ton (Geçen hafta: 6.290 TL/Ton) Arpa Fiyatı: 5.984 TL/Ton (Geçen hafta: 5.695 TL/Ton)
Günümüzde dünya genelinde yaklaşık 5000 farklı buğday çeşidi yetiştirilmektedir.
Karakılçık buğdayı adını başaklarındaki karakılçıklarından almış, atalarımızdan kalan nesli tükenmekte olan bir tür yerli buğdaydır. Yerli tohumların zirai tohumlara göre genotiplerinin düşük verimli olması üreticiler tarafından yerli tohumların tercih edilmeme sebebidir.
Dinkel (kızıl buğday), maden çağından kalma ve yaklaşık olarak 8000 yıl önce Asya'da kendiliğinden yetişen bir tür buğday olma özelliği taşımaktadır. Dikel buğdayı aynı zamanda bütün buğday türlerinin atası olarak kabul edilmektedir.
Çölyak hastaları Glütensiz Ekmek, glütensiz kek ya da glüten içermeyen yiyecekleri tüketiyor. Çölyak hastalarının, glüten hassasiyeti olan kişilerin ve glütensiz beslenen kişilerin ekmeği nohut unu, Hindistan cevizi unu, badem unu ya da karabuğday unu gibi unlar kullanılarak yapılan yiyecekler, sebze ve meyveler.
KIZILTAN 91 MAKARNALIK BUĞDAY TOHUMU
Dekara 20-26 kg tohum kullanılması tavsiye edilir.
Dünya ortalama buğday verimi dekara 327 kilogramı bulmaktadır. Gelişmiş ülkelerde buğday verimi dekar başına 500 kilogramın altında değil.
Normal şartlarda makine ile ekimde, dekara 16-18 kg tohum yeterli iken, serpme ekim ile ortalama 25 - 30 kg buğday tohumu atıl- maktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri