Kırmızı et, beyaz et'in aksine protein miyoglobinin varlığı nedeniyle kırmızı bir renk tonuna sahip olan memeli ve kuşların etidir. Dana eti bölümleri ve domuz eti bölümleri buraya dahildir. Kırmızı et, demir, çinko ve fosfor, kreatin ve vitaminler (niasin, B12 vitamini, tiamin ve riboflavin) bakımından yüksektir.
Dana, sığır ve koyun gibi hayvanlardan elde edilen etler, kırmızı et olarak adlandırılır. Az yağlı dana etinin 100 gramlık bir porsiyonunda yaklaşık 20 gram protein ve 8 gram yağ bulunur. Yağlı dana etinin aynı miktardaki porsiyonu ise 16 gram yağ ve yaklaşık 18 gram protein içerir.
– Kırmızı et, önemli bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Et ve et ürünleri; Tiamin, Riboflavin, Niasin, Biotin, B6, B12, Pantotenik asit, Folasin gibi B kompleks vitaminler için önemli bir kaynaktır. Ayrıca Demir, Çinko, Manganez için de mükemmel bir gıdadır.
İnsan eti bu bakımdan kesinlikle kırmızı et kategorisine düşüyor. Tadı konusunda ise, her ne kadar başta dediğim gibi, domuz etine yakın olduğu söylense de bilim için 1900'lerin başında bir araştırma yürüten ve insan eti yiyen ünlü bir yazar ve gazeteci olan William Seabrook, dana etine daha çok benzediğini belirtiyor.
İlgili 36 soru bulundu
Domuz Etinin Besin Değerleri
Pişmiş Domuz Etinin 100 gramında 57 kalori vardır ve besin değeri olarak: 8 gr protein, 2.6 gr yağ içermektedir. Domuz eti, diğer etlere göre kalori ve yağ değeri yüksek bir ettir. B grubu vitaminleri, sodyum, fosfor, potasyum ve demir mineralleri açısından zengindir.
Bu sıralamadan da anlaşılacağı gibi domuz eti kırmızı etler sınıfından dir.
Kırmızı Et Çeşitleri Nelerdir? Kırmızı et sığır, keçi ve koyun gibi hayvanlardan elde edilen et çeşitlerini kapsıyor. Tavuk, kaz, ördek ve hindi gibi kümes hayvanlarının etleri ise beyaz et çeşitleri sınıfına giriyor. Sığır eti ve dana eti anlam bakımından sık sık karıştırılıyor.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Biftek dana eti arasında geçen ve oldukça pahalı olan lezzetli et türüdür. Ülkemizde insanlar kırmızı et denildiğinde genelde biftek tercih etmektedir. Biftek dana etinin dilim şeklinde kesilmiş halidir. Antrikot da en çok bilinen ve en çok tüketilen et türleri arasındadır.
Uludüz sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle kolesterolü yüksek olan hastalar ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler, protein açısından oldukça zengin olsa da yüksek miktarda kolesterol içeren sakatatlardan uzak durmalıdır.”
Kırmızı Etin Zararları Var mıdır? Her besinde olduğu gibi kırmızı etin fazla tüketilmesi sağlığı olumsuz etkiler. Bunun en büyük nedeni bu tür yiyeceklerin içinde trans yağ olmasıdır. Trans yağ oranı da yüksek olan kırmızı et başta kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa neden olabilir.
Uludüz nedeni ise şöyle açıkladı: “Salam, sucuk gibi işlenmiş kırmızı etler kalp ve şeker hastalıkları riskini artırırken, doğada otlayan hayvanlardan elde edilen işlenmemiş kırmızı et ise sağlıklı ve besleyicidir.
Tavuk Eti. Tavuklar, kırmızı-beyaz karışımı bir ete sahiptir. Tavuklar zamanının çoğunu ayakta ve etrafta dolanarak geçirir. Uyluk ve bacak kaslarını sıkça kullanırlar, bu yüzden bu bölgelerdeki etler göğüs etine oranla daha kırmızıdır.
Beyaz et, tavuk eti, ördek eti, kaz eti, horoz eti ve hindi eti gibi kümes hayvanlarıyla birlikte birçok deniz ürününü (örn. balık eti, yengeç eti, ahtapot eti ve kalamar eti) de içerisine alan bir sınıflandırmadır. Kırmızı etten farklı, miyoglobin yoktur.
Genel olarak baktığımızda büyükbaş hayvanlarının tümünü sığır adı altında toplayabiliriz. Yani aslında dana, sığırın belli bir yaş grubundaki halidir. Dana, 6 aylık ile 15 aylık arasında olan hayvana verilen isimdir. Tüketicilerin en çok ilgilendiği konular ise etin lezzeti ile ilgilidir.
Kırmızı et ve kümes hayvanlarının etleri ile karşılaştırıldığında, balık eti çok daha az miktarda kollojen içerir. Balıklar diğer etler gibi karbonhidrat içermezler; bu nedenle de balık etinin enerjisi yağ ve protein içeriklerinden kaynaklanır.
Dozunda tüketilen kırmızı etin kas gelişimi ve korunmasındaki payı oldukça fazladır. Özet olarak sağlıklı beslenme ve kas gelişimine destek olmak için her iki et türünü de tüketmek gerekiyor. Ama kabul etmek gerekiyor ki sporu ve kas gelişimini desteklemek için kırmızı et tüketimine yatkınlık daha fazla.
Beyaz et denilince, balık, tavuk ve hindinin de arasında bulunduğu birçok deniz canlısı ve kanatlı hayvan akla geliyor. Kümes hayvanlarının eti büyükbaş hayvanlarınkine oranla protein yönünden zengin olsa da, demir içeriği daha az oluyor.
Fümeci SmokeHouse Dana lokum dananın sırt kısmından elde edilen yumuşak bir et çeşidi olarak sizlere servis edilir. Bonfile, sinir ve yağ gibi detaylar içermeyen lezzetli ve kemiksiz bir ettir. Dana lokum da bonfilenin en değerli, yumuşak ve lezzetli orta kısmıdır.
Hindi eti özellikle yılbaşı kutlamalarında tercih edilen kolesterol ve yağ oranı düşük bir beyaz et türüdür.
Dana etinin gerdan, but ve karın kısımları daha çok hareket ettikleri için daha kaslı ve serttir.
Pahalı fiyatıyla nam salmış Kobe bifteği Japonya'daki Wagyu sığırlarından elde ediliyor. Dünyanın en lezzetli eti olarak kabul edilen bifteğin sırrı çok yağlı olması. Bu kadar lezzetli olmasının sebebi ise sığırların özgür ve rahat yetişmesi, birayla beslenmeleri ve hatta vücutlarına düzenli olarak masaj yapılması!
Domuz eti devamlı yenirse, vücuttaki sert kıkırdak maddesinin yerini, domuzdan geçen sümüksü bağ dokusu alır. Bunun sonucu olarak, kıkırdak yumuşar; vücut ağırlığına tahammül edemeyerek altında ezilir. Böylece, eklemlerde bozulmalar meydana gelir. Domuz eti yiyenlerin elleri pelteleşir, yağ tabakaları teşekkül eder.
İşte domuz da beslenme tarzı, görünüşü, insanı tiksindiren tabiatı ve bünyesinde, etini yiyenlere geçebilen trişin vb. zararlı unsurlar taşıması nedeniyle yasaklanmıştır. Aşağıdaki âyette de domuzun çirkin hâline işaret edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri