Kırmızı et, hiperkaloriktir; yani yapısında yüksek miktarda kalori bulundurur. Beslenme alışkanlıklarının dışında bırakıldığında ise kilo verme başlar. Formda kalmanın en ideal yolu ise sindirimi daha kolay olan diğer protein kaynakları ile denge kurmaktır.
Nohut, fasulye ve mercimek
Üçü de ucuz, doyurucu, üstelik demir ve lif deposu. Protein miktarı: 120 g nohut yaklaşık 9 g, fasulye 6?10 g ve yeşil mercimek 8 g protein içeriyor. Alternatif yemek önerisi: Bakliyatlarla nefis burgerler yapabilirsiniz.
Vejetaryen beslenmede diyetin temelinde kırmızı et, kümes hayvanları ve balık gibi hayvan etleri yerine tahıllar, kuru baklagiller, soya, sebzeler, meyveler ve yağlı tohumlar gibi bitkisel kaynaklı besinlerin tüketilmesi gelmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Pesketaryen beslenme düzenini benimseyen kişiler, büyük ve küçük baş hayvanların etleri kadar kanatlı kümes hayvanlarını da yemiyor. Ancak diğer vejetaryenlerden ayrıldıkları nokta beyaz eti tamamen hayatlarından çıkarmıyor oluşları. Zira pesketaryenler balık ve deniz ürünlerini beslenmelerine dahil eden kişiler.
Günümüzde en sık uygulanan vejetaryen beslenme şeklidir. Polo vejetaryen diyeti: Bu diyette kırmızı et tüketilmez. Bitkisel besinler yanında hayvansal olarak yalnızca tavuk, hindi gibi kümes hayvanlarını tüketilir. Pesko vejetaryen diyeti: Bu diyette de kırmızı et tüketilmez.
Ersin Durmuş, "Yıllar boyu et ve et ürünü almayan kişilerde halsizlik, çabuk yorulma, eklem ağrıları, unutkanlık, vücut direncinde azalma el ve ayaklarda uyuşma yürümede zorluk, kulak çınlaması, hissizlik, uyuşukluk, sabahları yataktan yorgun kalkma gibi belirtiler gösterebilir" dedi.
Etin anemiyi önleme, hamileliği destekleme, kardiyovasküler sağlığı koruma, psikolojik sağlığı destekleme, uykusuzluğu tedavi etme, kataraktı geciktirme, kolesterol seviyesini dengeleme, raşitizm tedavisi, kasların güçlendirilmesi, enerji sağlanması ve sağlıklı bir cildi korumak gibi inanılmaz sağlık faydaları vardır.
Dengeli bir beslenme programında günlük 2-3 porsiyon kadar et grubu besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Kırmızı et ise haftada en az iki kez tüketilmeli. Etin besin değerlerinden maksimum fayda sağlayabilmek için ise yanında mutlaka yeşil yapraklı besinler yer almalı.
1) Kırmızı Et
Protein kaynağı olan besinler arasında hayvansal gıdalar arasında en yüksek protein içeren gıdadır. Sağlıklı bir yaşam için uzmanlar haftada iki defa kırmızı et tüketilmesini önermektedir. Kolesterol açısından yüksek olduğu için tüketim miktarında dikkatli olmaya özen göstermelisiniz.
Etin yerini mercimek tam anlamıyla alamaz. Çünkü etteki demir oranı, hiçbir baklagilde bulunmuyor. Et alamayanlar, kurubaklagillerle tahılları bir arada tüketerek protein oranını yükseltebilir.
Uludüz nedeni ise şöyle açıkladı: “Salam, sucuk gibi işlenmiş kırmızı etler kalp ve şeker hastalıkları riskini artırırken, doğada otlayan hayvanlardan elde edilen işlenmemiş kırmızı et ise sağlıklı ve besleyicidir.
"İnsan vücudu protein ihtiyacının yarısını hayvansal, yarısını bitkisel kaynaklı olarak almalı. Hayvansal proteinin de yarısının, sağlıklı bir beslenme için kırmızı et tüketimiyle sağlanması oldukça önemlidir.
Bu sebeple etle birlikte bol sebze tüketimi önemlidir. Her besin maddesinin olduğu gibi kırmızı etin de fazla tüketilmesi sağlığımızı olumsuz etkiler, buna karşın hiç tüketmemek de sağlık sorunlarına sebep olabilir. Çünkü kırmızı et protein bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır.
İçerdiği B6 vitamini kan damarlarımızı korur, enerji seviyenizi yükseltir ve metabolizmanızın kalori yakmasını sağlar. Kalsiyum, D vitamini, B12 vitamini, protein ve omega yağ asitleri bakımından zengindir. İleri yaşlarda oluşan kas kaybını, kemik erimesi ve eklem iltihabı gibi rahatsızlıkları önler.
Fazla et tüketimi en çok sindirim sistemine etki eder ve midede bir takım rahatsızlıkların yaşanmasına neden olabilir. Güç parçalanan bir besin olduğu için vücut sindirirken zorlanır. Dolayısıyla fazla tüketildiğinde midede ağrı, kramp, bağırsaklarda gaz, şişkinlik gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
2. Yumurta: Et olmayan ama besin değeri bakımından et yerine geçen besinler yumurta ve peynirdir. Tamamı vücutta kullanılan ve kaliteli protein içeren yumurta, etten sonra protein ihtiyacı için en ideal besindir.
Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir.
Bezelye, fasulye, nohut ve mercimek kurubaklagiller grubunda yer alır ve protein, folat, demir, magnezyum ve potasyum kaynakları olduğu için et yerine kullanılabilecek harika besinlerdir. 100 gramında yaklaşık 20-25 gr protein, yaklaşık 5 gram posa, 2 gramdan daha az yağ içerirler.
Çevrenizde et yemeye gücü yetmeyen bir fakir varsa, bunun ihtiyacını karşılamalısınız, ister kurban keserek, ister kasaptan et alarak. Zekatınızı vermiş olsanız bile bu yükümlülük sizden düşmez. Bunun dışında Vegan olmanızda herhangi bir sakınca yoktur.
Doktorlar, kırmızı et yerine tavuk, hindi ve balık tavsiye ediyorlar. Kırmızı et ise günde 100 gram ve haftada 600 gramdan fazla tüketilmemeli. Bu anlamda haftada kaç kez kırmızı et ürünü tükettiğinizden çok toplam ne kadar yediğiniz önem kazanıyor. Haftada toplam tüketilen et miktarı 500-600 gramı geçmemeli.
Erken Vejetaryen Pisagor'u Selamlayın!
Bilinen ilk hayvan hakları ve vejetaryenizm savunucusu, aynı zamanda kendisini “filozof” ya da “bilgelik aşığı” olarak adlandırılan ilk insan olan ve MÖ 6. yüzyılda yaşayan Büyük Pisagor'du.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri