Kaynayan suya lahana yaprakları yumuşayana kadar bekletilerek daldırılıp çıkartılır. Lahana haşlama esnasında su kaynadığı için fazla suda kalan lahanalar kolaylıkla parçalanabileceğinden hızlı şekilde suda bir kere çevrilerek başka bir kaba alınmalıdır. Lahana haşlama esnasında suyun kaynaması gerekir.
Suyunu çektikten sonra tuzu ilave ediyoruz ve 2 dk kadar pişirip altını kapatıyoruz. ( Dilerseniz tuz atma aşamasında biraz lezzet vermesi için 1 tatlı kaşığı tereyağ ilave edebilirsiniz) Soğuduktan sonra servis tabağıyla alıyoruz.
Tuzladığınız mor lahanaların üzerine limon ya da sirke ilave edin. Ardından ovmaya başlayın. Suyu iyice çıkıp yumuşayana kadar ovma işlemine devam edin. Burada işin sırrı limon ya da sirkenin mor lahanayı yumuşatmasını sağlamak.
Lahananın kötü kokusunu gidermek için, haşlama suyuna elma kabukları ekleyebilirsiniz. Elma kabukları yerine 10 ml sirke eklemek de, kötü kokuyu bastırır. Lahananın kokusunu gidermek için kullanılan yöntemlerden biri de ekmek parçalarıdır.
Lahanayı görseldeki gibi kesin. Kaynayan tuzlu suyun içine atarak yaklaşık beş dakika kaynatın. Süzgeçte fazla suyunu süzdürdüğünüz lahana yaprakları artık sarılmak için hazır.
İlgili 20 soru bulundu
Genellikle salatası yapılan kırmızı lahananın yemeğini de hazırlamak mümkün. Zeytinyağlısı da hazırlanan kırmızı lahanayı, kırmızı elma ve kuru soğanla tatlandırıp tarçın, defne yaprağı, karanfil ve balla çeşnilendirdik.
Bir tencerenin içine su koyun. Daha sonra ocağa alın. İçine bir çimdik tuz atın. Kaynadıktan sonra tek tek ayırdığınız lahana yapraklarını suyun içine koyun. 2 dakika kadar beklettikten sonra yavaş yavaş çıkarın.
Lahanaların üzerine çıkacak kadar elma sirkesi dökün. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Hazırladığınız sirkeli kırmızı lahana salatasının rengini alabilmesi için 2-3 saat bekletmeniz yeterlidir. Fakat daha keskin bir tat elde etmek için en az 1 gün bekletmeniz gerekir.
Lahana haşlarken kokmaması için süt de kullanabilirsiniz. Haşlama suyuna yarım çay bardağı süt eklemeniz kokunun önüne geçmeye yetecektir.
Lahanayı ince dilimleyin ve üzerine tuz dökerek elinizle ovun. Ovduğunuzda lahanaların suyu çıkacaktır. Bu suyu iyice süzdürün. Lahanaların üzerine zeytinyağı ve sirke dökün ve ağzı sıkıca kapanan cam bir kapta buzdolabında saklayın.
Üzerine 1 orta boy lahana için 1 yemek kaşığı kadar toz şeker, 2 yemek kaşığı kadar tuz ilave edin. Güzelce ovun. Eğer kullanmak isterseniz 1 çay kaşığı kadar limon tuzu da ilave edebilirsiniz. Bu sayede daha çok pembe olacaktır rengi.
Mor lahananın dış yaprakları koparılır (Çok sert olduğu için salatanın yapısını bozar.). Mor lahana ortadan ikiye bölünür ve kullanılacak olan kısım ovalanarak yıkanır. Mor lahana ince ince doğranır (Meze kıvamında yapmak istiyorsan rendeleyebilirsin.).
Mor lahanayı yıkıyoruz derin bir kaba doğuruyoruz. Üzerine toz şeker, sirke, tuz, limon tuzu veya limon suyunu ekliyoruz, harmanlıyoruz. Biraz rengi değiştiğinde kavanoza dolduruyoruz, dolapta saklıyoruz. İhtiyacımız olduğunda salatalara ekliyoruz.
Kaynayan suya lahana yaprakları yumuşayana kadar bekletilerek daldırılıp çıkartılır. Lahana haşlama esnasında su kaynadığı için fazla suda kalan lahanalar kolaylıkla parçalanabileceğinden hızlı şekilde suda bir kere çevrilerek başka bir kaba alınmalıdır. Lahana haşlama esnasında suyun kaynaması gerekir.
Son derece pratik ve lezzetli, sadece püf noktasını bilmeniz yeterli ;) Malzemeler: 1 küçük mor lahana 1 çay bardağı sirke 1 limonun suyu Tuz Lahanamızı ince ince kıydıktan sonra tuz ile ovup sirke ve limon suyu ekleyerek en az 2-3 saat ağzı kapalı şekilde bekletiyoruz.
Sorumuza dönecek olursak kırmızı lahananın doğal indikatör olduğunu söylemiştik. Lahanaya limon sıkılırsa rengi pembe - kırmızı olur.
Gözlemlendiği gibi lahananın mor suyu asit özelliği gösteren bir maddeyle karşılaştığında kırmızıya, baz özelliği gösteren bir maddeyle karşılaştığında ise rengi yeşile-maviye döner. Kırmızı lahana suyu bize bu şekilde diğer maddelerin kimyasal özelliğiyle ilgili bilgi verdiği için indikatör olarak düşünülebilir.
aka. kara lahana. kırmızı lahana olarak yanlış anılan bitkinin olması gerektiği gerçek ismi.
A, B6, C ve K vitaminleri ile potasyum, demir, kalsiyum, riboflovin, tiamin, magnezyum, fosfor, bakır ve çinko gibi vücuda yararlı birçok madde bakımından zengin olan kırmızı lahana, doğru ve düzenli şekilde tüketildiğinde vücuda birçok olumlu etkisi bulunuyor, mevsimi yaklaşırken kırmızı lahananın faydalarını bir bir ...
Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra lahanamız hazırdır. Yaprakları tek tek ayırırız doğunca yaprakların sararken ince olması için haşlayıp soğuttunuz lahanayı geceden dondurucuya atarız ertesi gün dondurucudan çıkartıp bir güzel sararız.
Lahana suyu hazırlamak oldukça kolaydır. Her kullanımda yeniden hazırlanması yahut hazırlanan lahana suyunun gün içerisinde bitirilmesi gerekmektedir. Lahana yaprakları bir tencerede su ile beraber 5 ila 6 dakika kaynatılmaktadır. Kaynayan lahanalar süzülerek lahana suyu elde edilir.
Peki şoklama yöntemiyle lahana nasıl saklanır? Şoklama işlemini gerçekleştirmek için öncelikle geniş bir tencerede bolca su kaynatıp lahanayı sirkeli suyla yıkayın. Fokurdamaya başlayan suyun içerisine lahanaları koyun ve 2 dakika kadar bekledikten sonra süzgeç yardımıyla alarak hemen soğuk suyun altına tutun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri