Evet yanlış duymadınız; hayvansal yağlardan, hatta ve hatta “doğal” yağların kullanılıp, geridönüşüme tabi tutulması icap eden yanık ve atık yağlardan dahi sabun üretilebilir.
Atık yağlar, doğru bir şekilde atılmadıklarında çevreye zarar verebilirler. Ancak, atık yağlar sabun yapımında kullanılabilirler.
Kızartma yaparken kullanmış olduğunuz atık yağ da aslında ayçiçeği, pamuk ya da zeytinyağı gibi yağlardan biri olduğu için bu atık yağları sabun yapımında kullanmamak için herhangi bir sebep yok.
Doğal sabun yapımında ihtiyacımız olan malzemeler yağ, su ve kostikten oluşur. Bu üç malzeme ile yapılan doğal sabunlarda kullanılan her yağın farklı miktarlarda sabunlaşma kaysatısı yani sabunlaşma faktörü vardır.
Sabun üretiminde kullanılan yağların başında bitkisel yağlar gelmektedir. Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Kızartma yaparken kullanmış olduğunuz atık yağ da aslında ayçiçeği, pamuk ya da zeytinyağı gibi yağlardan biri olduğu için bu atık yağları sabun yapımında kullanmamak için herhangi bir sebep yok. Sabun nasıl yapılır?
Evde üretilen zeytinyağlı sabunlar kalıba alma ve ısıtma gibi yöntemler ile farklı formlarda rahatlıkla üretilebilmektedir. Zeytinyağlı sabun için önce bir tencere içerisine 6 bardak su eklenir. Su içerisine 1 bardak kostik yavaş bir şekilde eklenmelidir. Bu iki karışım güzel bir şekilde karıştırılır.
Sabun ham madde temelde yağ ve alkalidir. Yağ olarak zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, kakao yağı gibi bitkisel yağlar ya da kimyasal yöntemlerle çıkarılan başka yağlar kullanılabilir. Alkali olarak sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit kullanılabilir.
Türkler 11. yüzyıla kadar sabun yerine sulardaki soda, çöven, saparma, zabun otu, süt kökü, kaşık otu, acı ağaç, kılaya kavuğu, tavşankulağı, hint kestanesi gibi maddeleri ve külü kullanmıştır.
Yağ sertleştiğinde çöpe atabilirsiniz. İçinde sebze ve kağıt havlu artıkları olan bir çöp poşetini, yağ dökmek için kullanabilirsiniz. Soğuyan yağı doğrudan çöp poşetinin içerisine dökün ve poşetin ağzını sıkıca kapatın. Daha sonra çöp poşetini, çöp tenekesine atabilirsiniz.
Bitkisel atık yağlar külçe sabun, kimya sanayiinde kullanılacak hammadde ayrıca biyodizel ve sabun gibi ürünlere dönüştürülmektedir. Bunlardan biyodizel; petrol ile karıştırılarak üretilen ve yakıt olarak kullanılabilen bir üründür ve ozon tabakasına olan zararı dizel yakıtlara göre yüzde elli daha azdır.
Tarihte, sabunlar genellikle sodyum, soda küllerinin ya da potasyum ve tuzlarının ve yağlı asitlerinin kül suyuyla sabunlaşma tepkimesine girmesi sonucu elde edilirlerdi. Temeldeki yağların hidrolizi, gliserol ve rafine sabunu oluşturur.
Zeytinyağının doğası ve yapısı gereği, içinde bulundurduğu yağ asitlerinden kaynaklı olarak, zeytinyağı sabunu yüzey gerilimi en yüksek sabundur, bu da onu hem çok sert, hem de kullanım esnasında köpük oluşturma konusunda yetersiz kılar.
Endüstriyel Atık Yağlar
Atık Yağların Rafinasyonu: Bu işlemde ise destilasyon veya asit-kil rafinasyonu ile atık yağ geri kazanılır. Destilasyon işlemi, çöktürme, ısıtma, vakum, filtrasyon ve santrifüj aşamalarını içerir. Atık yağ, çöktürme tankında büyük partiküller çöktürülerek giderilir.
Kızartma yaparken tavaya ya da kızartma yapılacak diğer kaplara dökülen yağ miktarı göz önünde bulundurulduğunda, bu yağı tek sefer kullanmak büyük bir israf olacaktır. Bu yağın tekrar kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Yaklaşık 1kg sabun elde edebilmek için 1kg civarında zeytinyağı kullanılması gerekmektedir. Ancak birçok köylü saf zeytinyağı kullanmamaktadır. Eski zeytinyağı kullanılıyor = Önceki yıllardan kalan zeytinyağlar sabun yapımında kullanılıyor. 2-3 yıllık zeytinyağlar kullanılıyor.
Sabunlar, daha yüksek yağ asidi tuzları olarak kabul edilir. Endüstriyel ölçekte hayvansal katı yağların veya bitkisel yağların hidroksitlerin kullanılmasıyla sabunlaştırılmasıyla elde edilirler. Bu işlem sonucunda uygun sabunun yanı sıra ek nemlendirme özelliği olan gliserol de oluşur.
Sabun yapmak hem basit hem de çok eğlencelidir. Geçmiş zamanların temizlik malzemesi kül, doğal sabun yapmak için ana malzemelerden biri. Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz.
7 kalıbı 1 kg gelen yaş sabun kuruduktan sonra 10 kalıbı 1 kg gelmektedir.
Doğal sabunla ilgili en çok merak edilen soruların başında doğal sabun nasıl anlaşılır sorusu gelmektedir. Doğal sabunlar içeriğinde hiçbir kimyasal kullanılmaz, rengi ve kokusu itibariyle doğal olduğu anlaşılabilir. Bu nedenle güvenilir üretim yapan yerlerin sabunlarını tercih etmek önemlidir.
Sabunlaşma sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit ile yapılırsa yağ asidi yerine bunun sodyum tuzu (beyaz sabun) ya da potasyum tuzu (arap sabunu) elde edilir.
Geniş bir kaba 5 litrelik zeytin yağı boşaltılır. Üzerine 5 litre su eklenir. Eriyen sıcak kostik karışımı zeytin yağlı karışımın üzerine eklenir. Isınmış olan sodyum hidroksit, zeytin yağı ve sudan ibaret olan bu karışım aynı yönde olmak şartıyla bir ahşapla karıştırılmaya başlanır.
1 kg zeytinyağı ile 370 gr saf su ve 140 gr pul kostik (NaOH) karışımı ile evde de butik olarak yapabileceğimiz karışımlardır. Bu üç malzeme hassas ölçümler ile hazırlanır ve suyun içerisine yağ konur. Karışıma kostikli su verilmeye başlanır. Çırpıcı ile karıştırılır.
Doğal sabuna köpük vermek istiyorsanız elinizde fazla seçeneğiniz yok. En iyi köpük veren yağ Hindistan cevizi yağıdır. Hindistancevizi yağı ile birlik te kullanacağınız hint yağı size bol köpüklü bir sabun verecektir. Hindistancevizi yağı ve hint yağı dışında palm çekirdeği yağıda sabuna köpük özelliği katmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri