Baharat, bitkilerin kök, yaprak, tohum gibi kısımlarının bazen olduğu gibi tazeyken, bazen de kurutulup, toz haline getirilip, ufalanıp veya benzeri kimi işlemlerden geçirilip, muhafaza edilip kullanılan ve yemeklere, içkilere başka koku ve tatlar eklemeye yarayan gıda malzemelerinin genel adıdır.
Sıra Baharatı Hangi Yemeklerde Kullanılır? Havanda dövülüp toz haline getirilerek içli köfteye, çiğ köfteye, mercimek köftesine, topalak yemeğine, patates kavurmasına, soğan sıkmasına çok yakışan bir aroması vardır.
Öğütülmemiş tane karabiber, muskat, kabuk tarçın, kimyon tohumları, kişniş otu tohumları öğütülmüş olan şekillerine göre daha lezzetli ve aromatiktir. Bu nedenle ihtiyaç halinde bir kahve değirmeni ile baharatlar öğütülerek kullanılmalıdır.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Yıllarca sadece Safranbolu'da yetiştiği bilinen safran, artık farklı projelerle birçok ilde yetiştiriliyor.
Nane: En yüksek antioksidan gücüne sahip bir baharattır. Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici özelliği de vardır. Tarçın: Tarçının, yemek yedikten sonra kan akışına giren glikoz seviyesini düşürdüğü, sindirim enzimlerini artırır.
*İçindekiler: Kişniş, Kimyon, Tarçın, Karabiber, Karanfil.
Kimyon: Gaz ve hazımsızlık şikâyetlerine iyi gelir. Karabiber: Ateş düşürücü, spazm giderici, antioksidan ve idrar söktürücüdür. Kişniş: Antimikrobiyaldir, mikrop öldürür. Zerdeçal: Karaciğeri toksinlerden arındırır, zihni güçlendirir.
Patates: Fesleğen, karaman kimyonu, Frenk soğanı, dereotu, maydanoz, kekik.
- kuru baharatlar yemeğin en başında eklenir çünkü aromalarını geç verirler. taze baharatlar ise yemeğin sonuna doğru eklenir.
Kısacası körinin Asya mutfağında et yemeklerinden salatalara ve pilavlara dek çok geniş bir kullanım alanı vardır. Beyaz et yemeklerine ve sebze sotelere de yakışır. Köri, eğer sos haline getirilerek kullanılırsa çoğunlukla makarna ve çorbalarda tercih edilir.
Türlü baharatların karışımından oluşan, boş şifalı köri ile enfes bir makarna yapmaya hazır mısınız? Üstelik de kremasız nefis bir sosla hazırlıyoruz makarnamızı. Tüm sevdiklerinizle afiyetle yiyebileceğiniz çok da pratik bir makarna olan köri soslu makarnayı çok seveceksiniz.
Makarna soslarına nefis bir lezzet katan soğanı, domatesli, kıymalı, peynirli ve sebzeli soslara ilave edebilirsiniz. Ayrıca taze soğanı da unutmamak gerekiyor. Taze soğanın hem beyaz hem de yeşil kısımlarını makarna salatalarına ilave edebilirsiniz. Domates soslarına ise yeşil kısımları çok yakışıyor.
Salçalı makarna yapıyorsanız zaten sosu her tarafını kaplayacak. 4- Eğer daha lezzetli sosunuz olsun istiyorsanız hem domates hem biber salçası kullanmanızı tavsiye ederim. 5- Salçalı sosun içine kekik, kimyon, karabiber gibi baharatlarla zenginleştirebilirsiniz. Acı seviyorsanız acı pul biber çok lezzet katar.
Köftenin dağılmaması için genelde 1 adet yumurta yeterlidir, ancak kıymanın miktarı fazla ise yumurta sayısı da artırılabilir. Köftenin daha lezzetli olabilmesi için tıpkı poğaça yaparken olduğu gibi yoğurduğunuz kıymayı en az 1 saat dinlenmesi için dolapta bekletmelisiniz. Böylece köfte çok daha lezzetli olacaktır.
Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
Bu baharatların tümünü karıştırarak elde ettiğiniz baharatı, bütün et köftelerinde, özellikle çiğ köftede, et sucuğu yapımında, iç pilavda, zeytinyağlı yaprak sarmasında, et terbiye ederken, tavuk terbiye ederken rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Baharat doğu ülkelerinin bir ürünüdür. M.Ö 3000 yıllarında tarçın, kakule, zencefil ve zerdeçal satışına dayanan baharat ticaretine Çinliler başlamıştır.
Öğütülmüş veya toz haline getirilmiş baharatların tipik olarak 2–3 yıllık bir raf ömrü vardır. Öğütülmemiş baharatlar, daga az hava, ışık ve neme maruz kaldığından en uzun raf ömrüne sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri