Ülkemizde kırmızı mercimek yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilirken, yeşil mercimek Orta Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ülkemiz mercimek üretiminin %87'sini oluşturan kırmızı mercimek üretiminin % 77'lik kısmı Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır illerinde gerçekleştirilmektedir.
Tabloya baktığımızda en fazla kırmızı mercimek üretilen ilk üç ilin Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin olduğu görülmektedir. Şanlıurfa ve Diyarbakır ülkemiz kırmızı mercimek üretiminin yaklaşık %60'ını karşılamaktadır.
Bu bakımdan ülkemizde Karadeniz Bölgesi dışında kalan her yerde mercimek yetiştirilebilmektedir. Mercimek çeşitleri arasında en fazla yetiştirilen ise kırmızı mercimektedir. Bu üretimin %70'lik diliminden fazlası; Şanlı Urfa, Mardin ve Diyarbakır çevresinde gerçekleştirilmektedir.
Şanlıurfa 949 bin dekar ile birinci, Diyarbakır 632 bin da ile ikinci, Mardin 277 bin da ile üçüncü sıradadır. Yeşil mercimek İç Anadolu Bölgesi'nde yoğunluk kazanmıştır. 2019/20 üretim yılında Yozgat 164 bin da ile birinci, Konya 105 bin da ile ikinci, Kırşehir 33 bin da ile üçüncü sıradadır.
Ülkemizde ise Ege ve Güney Anadolu bölgelerinde siyah mercimek yetiştiriciliği yapılmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Kırmızı mercimek yüksek lif oranı sayesinde kilo vermeye yardımcı olur. 100 gram mercimekte yaklaşık olarak 116 kalori bulunmaktadır. Yeşil mercimekten daha düşük kaloriye sahip olan kırmızı mercimek diyetlere daha çok tercih edilmektedir.
Ana vatanı Asya olan kırmızı mercimek yetiştiriciliği daha çok Kanada, Hindistan, ABD, Avusturya gibi ülkelerde müsait olması ile bilinirken, Türkiye'de daha çok Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde yetiştiği bilinir.
Türkiye'de önemli bölümü Uşak, Manisa ve Kütahya'da yetişirilen sarı mercimekte yağış dengesizlikleri ve verim düşüklüğü nedeniyle üretimin hızla azaldığı, türün iklim değişikliğine adaptasyonu için ıslah çalışması yapılması gerektiği bildirildi.
Mercimek sıcak ılıman ve subtropik bölgelerin ürünüdür. Fakat tropik bölgelerin yüksek kısımlarında ya da serin mevsimlerde de yetişmektedir. Mercimek yemeklik baklagiller içerisinde kurağa, sıcağa ve soğuğa en dayanıklı olanıdır.
ÇEŞİT VE TOHUMLUK: Kırmızı mercimek Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kışlık, yeşil mercimek ise Orta Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Geçit Bölgelerinde yazlık olarak yetiştirilmektedir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » En iyi kırmızı mercimek hangisi? Güneydoğu Anadolu bölgemizin bereketli toraklarında, Anadolu güneşi ile yetişen kırmızı mercimekler besin değeri, lezzeti ve kıvamıyla ithal mercimekten oldukça üstün. Duru Kırmızı mercimek %100 yerlidir, kıvamı ve lezzeti oldukça iyidir.
Kırmızı Mercimek, yoksul bir çiftçi ailesinin kızı olan Asurlu Akubu tarafından yaklaşık 3900-4000 sene önce keşfedilmiştir.
"Dekar başına verim 225-290 kilogram aralığında"
Bu da bizim bölge şartlarına göre iyi. Bölgeye göre dekar başına verim 225-290 kilogram aralığında.
Yağlık zeytin üretiminde Ege, sofralık zeytin üretiminde Marmara birinci sıradadır.
En fazla Şanlıurfa'da yetiştirilir.
Manisa : Üzüm, zeytin. Ankara : Aspir , nohut. Burdur : Anason. Samsun : Kenevir.
2022 DÖNEMİ KABUKLU KIRMIZI MERCİMEK ALIM FİYATI
Piyasaların kırmızı mercimek üreticilerimizin lehine olacak şekilde düzenlenmesi, oluşabilecek üretici mağduriyetlerinin önlenmesi ve üretimin sürdürülebilirliğinin temin edilmesi amacıyla kabuklu kırmızı mercimek alım fiyatı ton başına 14.000 TL olarak belirlenmiştir.
Çok yüksek seviyede su ihtiyacı olmadığından hafif yağmurlar dahi mercimeği doyuracaktır. Bazı bölgelerimizde çok kurak geçen yetiştirme dönemlerinde sulama ihtiyacı ortaya çıkabilir. Aşırı kurak geçen dönemlerde mercimeğin 1-2 defa sulanması uygun olacaktır.
Mercimek yemeklik baklagiller içerisinde kurağa, sıcağa ve soğuğa en dayanıklı olanıdır.
Yeşil Mercimek En İyi ve En Çok Nerede Yetişir? Dünyada en çok Kanada, Avustralya, Hindistan ve ABD'de yetişir. Türkiye'de ise en çok; Nevşehir, Aksaray, Konya, Manisa, Ankara, Çorum ve Yozgat şehirlerinde yetişir.
Her yıl Haziran ayında başlayan kırmızı mercimek hasadı, temmuz ayında tamamlanıyor. Hasat edilen ürünün önemli kısmı aynı yılın Eylül-Ekim aylarına kadar üreticiden çıkıyor. 2014 yılı Haziran-Ekim ayları arasında üreticinin eline geçen ortalama fiyat kilogramda 2 lira 7 kuruş olmuştu.
Yetiştirilmesi kolay olduğundan dolayı Buğday ülkemizin pek çok bölgesinde yetiştirilmektedir. Sıcaklık ve kuru ortamlarda buğday daha hızlı yetişir. Özellikle ülkemizde yaz yağışları ile birlikte buğday sürekli olarak yetişir. Akdeniz bölgesi ve Güney Doğu bölgesinde buğday yetiştiriciliği oldukça fazladır.
Mercimeğin kültüre alınışı tarımın başlangıcına rastlamaktadır. Kuzey Suriye'de Mureybit kazılarında bulunan yabani mercimek örneklerinin M.Ö. yaklaşık 10500 yıllarına ilişkin olduğu saptanmıştır. En eski Hacilar (Turkiye), Ramad (Suriye), Jarmo (Irak), Jericho (Filistin), Beidha (Ürdün) ve Ali Kosh (Iran) M.Ö.
Kara şimşek yeşil mercimeğin diğer adıdır, askerler tarafından bu yemeğe verilen lakaptır. Kış ayı geldi mi sofraların müdavimi olan bu yemek, asker kışlalarının ve öğrenci yurtlarının menüsünde kendine sıklıkla yer bulur. Yeşil mercimek yani kara şimşek, en çok tüketilen kurubaklagillerden biridir.
1982 yılında Kanadalılar ilk defa mercimek gördüler ve Türkiye'den mercimeğin tohumunu aldılar. Şuan Türkiye mercimeğin %80'ini Kanada'dan ithal etmektedir. Not: Arpa.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri