E-Devlet Üzerinden İsim Nasıl Değiştirilir 2023 Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ad ve soyad değişikliğini e-Devlet üzerinden yapılabileceğini duyurdu. 24 Aralık 2023 tarihine kadar başvuru şartlarını taşıyan vatandaşlar başvuruda bulunabilecek. Peki başvuru için şartlar neler? Kimler başvuruda bulunabilir?
Güncel düzenlemelere göre e-devlet sistemi (ve nüfus müdürlüğü) aracılığıyla isim değişikliği yapmak artık 2023'den itibaren mümkün değildir. Zira yukarıda da açıkladığımız üzere Geçici Madde 11'den sonra yeni bir düzenleme yapılmamıştır.
Ancak gelişen teknolojinin sayesinde genel olarak e devlet üzerinden yapılması çok daha kolay olmaktadır. E devlet isim değiştirme sonrasında kimlik bilgileriniz otomatik olarak her yerde tüm resmi kurumlardan güncellenmektedir. Özellikle giderek yapmanız uğraşmanız gerekmeyecektir.
AD SOYAD DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR? Başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. e-Devlet ekranına giriş yapmalısınız. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
İsim değişikliği kararının nüfus müdürlüğünce sisteme işlenebilmesi için ilan ücreti de yatırılması gerekecektir. İsim değişikliği ilan ücretinin ise şu an itibariyle 800-2000 TL arası olduğunu söyleyebiliriz.
İlgili 25 soru bulundu
Başvuru yaptıktan sonra kurul kararı en geç 30 gün içinde sonuçlanır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından yapılan duyuruya göre ad ve soyadı değişikliği başvuruları 24 Aralık 2022'ye kadar e-Devlet aracılığıyla da yapılabilecek.
e-Devlet üzerinden ad ve soyadı değişikliği başvuru şartlarını taşıyan vatandaşların herhangi bir başvuru ücreti ödemeleri gerekmemektedir. Vatandaşlar e-Devlet üzerinden 24 Aralık 2022 tarihine kadar başvuru yapabilecekler.
Mahkeme tarafından onaylanan ve isim ya da soy isim değişikliği adına verilmiş olan karar son olarak Basın İlan Kurumu'na gönderilir. Resmi gazetede ilanı yapılan isim ve soy isimin verildiğine dair mahkeme kararı, Nüfus Müdürlüğü'ne gönderilir. Nüfus Müdürlüğü tarafından ise değişen isim ve soy isim kütüğe kaydedilir.
İsim ve Soyadı Değiştirme Davasının Hukuki Sonucu
Yani, davacı tarafından açılan isim değiştirme davası sırasında kişinin diğer bilgileri (medeni hali, doğum yeri, nüfusa kayıtlı olduğu yer vs.) değiştirilemez. Erkek eş soyadını değiştirdiğinde evlilik dönemi içinde kadının soyadı da değişir.
İsim değiştirmek için öncelerden mahkemeye dava açmak gerekmekteydi. Ancak şimdi sadece bir dilekçe doldurarak ve ardından bu dilekçeyi Adliye Hukuk Mahkemesi'ne göndererek isim değişikliği başvurusunda bulunmak mevcut. Dilekçe gönderildikten sonra da gerekli ödemeler yapılmak zorundadır. Bu ödemeler vezneye yatırılır.
İsim Değiştirme Davası Ne Zaman Sonuçlanır ? Eğer avukat ile çalışılmıyorsa isim değiştirmek için açılan dava 4-6 ay arasında sonuçlanabilmekteyken Avukat ile çalışılıyorsa bu süre ortalama 1-3 ay arasında olmaktadır.
-e-devlet'ten başvuru yaptıktan sonra kurul kararı yaklaşık 1 ay sonra size bildiriliyor.
İlçe nüfus müdürlüklerine yapılan isim denklik belgesi başvuru durumları, İsim Denklik Belgesi Başvuru Durumu Sorgulama, Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü, Vatandaş Etkileşim Merkezi ya da 199 nolu telefon numarasından isim denklik belgesi düzenlenmesi talep edilen kişiye ait bilgiler ile sorgulanabilir.
İKİ İSİMDEN BİRİNİ SİLDİRME NASIL YAPILIR? İki isimden birini sildirmek isteyen kimselerin ikamet ettiği şehirde isim değiştirme davası açması gerekmektedir. Bu davalar bakımından da görevli mahkeme yine Asliye Hukuk Mahkemesi olacaktır.
İsim değiştirmek, Sünnet'te olan bir şeydir. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem karşılaştığı erkek veya kadınlara ismini sorduğunda ya da ismini öğrendiğinde “Bu isim hoş değil, ismin şöyle olsun.” buyurmuştur. Dolayısı ile isim değiştirilebilir. Şimdiki mevcut durumda mahkeme kararıyla değiştiriliyor.
Nitekim ilk açılan davada ispatı sağlanamayan hukuki sebebin ikinci kez dava açılarak ispatının sağlanması mümkün olmayacaktır. Bu sebepledir ki aynı hukuki sebebe dayalı olarak ancak bir kere isim değiştirme davası açılabilecektir.
İsim veya soy isim değiştirme talebinin onaylanmasının ardından, kişiler kimlik gibi gerekli evrakların güncellemesini yapabilirler. Bu durum kişilerin nüfus siciline işlenir. Kişilerin isminin veya soy isminin değişmesi, kişinin haklarının veya farklı yasal durumların değişmesi için bir neden değildir.
1 yıl geçtikten sonra, ad ve soyadı değişikliği için yine mahkeme kararı gerekiyor. Yapılan bu geçici düzenlemeyle, zaman ve masraftan tasarruf edilecek. Fakat, yalnızca imla ve yazım hatası bulunan isimler ile gülünç, uygunsuz olan soyadları değiştirilebilecek. Yani her isteyen adını veya soyadını değiştiremez.
Bankada soyadı değişikliği nasıl yapılır sorusunun yanıtını açık şekilde belirtecek olursak; Bu işlemin yapılması oldukça kolaydır. Geçerli kimlikle bankaya giderek, bankadaki bilgilerin güncellenmesi talep edilir ve soyadı değişikliği gerçekleşmiş olur. Bazı bankalar bu değişikliği telefonla da yapabilmektedir.
Hayır sadece isim değişir.
Kimlik değişiminde olduğu gibi evlenen kadınların soyadlarını değiştirmesi durumunda sürücü belgelerini de değiştirmesi resmi olarak yapılmalıdır. Bu tür işlemler ise nüfus müdürlüklerinde yapılmaktadır.
Yargıtay görüş ve uygulamaları soyisim değiştirme hakkının 1 kez kullanılacağı,özellikle dava ile değiştirilen ilk soyismine geri dönmek üzere ikinci kez dava açmanın mümkün olmadığı yönündedir.
İsim değiştirme veya isim ekletme şeklinde talebi olan kişiler nüfus müdürlüklerinin bu talebi gerçekleştirebilmesi için dava açması gerekmektedir. Davaya konu isim veya soy isim tamamen değiştirilebileceği gibi yeni isim ekletme hakkı da bu davayı açan kimselere tanınmıştır.
İsim Ekletme Davası Ne Kadar Sürer? Adalet Bakanlığı tarafından isim değiştirme davası için belirlenen hedef süre 255 gündür. Ancak davanın iyi bir şekilde takip edilmesi halinde çok daha kısa sürede sonuçlandırılması mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri