Elazığ'ın Alacakaya ilçesinde çıkarılan vişne renginde, damarlı yapıya sahip, dekoratif amaçlı yoğun ilgi gören mermer, 4 kıtada 60 ülkeye ihraç ediliyor.
Mevcut ocakların %27'si Balıkesir, %24'ü Afyonkarahisar, %12'si Bilecik, %8'i Denizli, %6'sı Muğla ve % 4'ü de Eskişehir İllerinde yer almaktadır. Bu bölgelerdeki üretim tüm üretimin %65'ini oluşturmaktadır.
Kırklareli Vize ilçesinde bulunan kendi mermer ocağımızdan çıkardığımız pembe renk tonlarına sahip özel bir doğal taştır. Dünyada mevcut doğal taşlar içinde nadir bulunan mermerlerden biridir. Vize Pembe Mermer, Mimar Sinan'nın ustalık eseri Edirne Selimiye Camisi'nin sütun ve kaplamalarında kullanılmıştır.
Sorusuna; Ülkemizin bir çok yerinde kaliteli mermer ocaklarının bulunduğunu belirterek cevap verebiliriz. Başta Afyon, Bilecik, Balıkesir, Denizli, Muğla, İzmir, Elazığı ve Eskişehir bölgemizde oldukça yoğun maden ocakları olduğu bilinmektedir.
"Elazığ vişne mermerinin çıkarıldığı ilk yıllarda İtalyan bir firma aracılığıyla Beyaz Saray, ardından da Kabe'ye yakın Safa ve Merve tepeleri arasındaki mekanlarda kullanılmasıyla dünya çapında prestij kazandı. Bu mermer, albenisi ile dünyanın seçkin mekânları için tercih edilen özellikli ürünler arasında."
İlgili 40 soru bulundu
Ülkemizde mermerin nitelikli bir şekilde çıkarıldığı ve kullanıldığı temel bölgeler arasında Marmara Adası, Afyon, Kırşehir, Kütahya, İzmir ve Tokat yer almaktadır. Bu temel bölgeler dışında özellikle yine Yozgat, Gebze, Niğde, Koçhisar, Bilecik gibi alanlarda da mermer ocakları yer almaktadır.
Ülkemizde 80'den fazla değişik yapıda ve 120'nin üzerinde değişik renk ve desende mermer rezervi bulunmaktadır. Bu mermerler genellikle dünya pazarlarında üstün kalitesiyle ilgi çeken mermer tipleridir.
Afyonkarahisar, Türkiye'nin mermer üretiminin yoğun olduğu bölgelerden biridir ve birçok farklı mermer çeşidi bu bölgeden elde edilir. Rustik yeşil mermer de Batı Karadeniz bölgesindeki mermer ocaklarından birkaçında da çıkmaktadır. Rustik yeşil mermerin sertliği, genellikle Mohs Sertlik Ölçeği'ne göre değerlendirilir.
Elazığ Vişne Mermer, Türkiye'ye özel bir mermer çeşididir. İtalyan mermer olarak anılsa bile daha sonra Elazığ'da bulunan rezervi sayesinde Elazığ taşı veya Elazığ Vişne Mermeri olarak anılmaya başlayan bu mermer çeşidi; koyu kırmızı, koyu mor ve bordo rengi üzerinde beyaz ve net damarlardan oluşan bir mermerdir.
Birçok ülkeye siyah mermer ihracatı yapılmaktadır. Siyah mermerin çıkarıldığı bölgeye has özellikleri bulunmaktadır. İllere göre siyah mermer çeşitleri şunlardır; Akşehir, Alanya, Kütahya, Toros, Uludağ siyah mermerleri her biri çıkarıldığı bilgeye has özellikleri bulunmaktadır.
Siyah mermer çeşitleri pek çok projede kullanılabilir. Denizcilik sektöründe, kaplamalarda, döşemelerde, lavabolarda, tezgahlarda ve daha pek çok alanda siyah mermerin sağlamlığından, kalitesinden, estetiğinden ve zarafetinden istifade edilebilir.
Mermer, ilk çağlardan bu yana çıkarılan bir taştır. Mermer madenlerinin geçmişi Yunanistan'da MÖ 3. yüzyıla, Türkiye'de (Anadolu'da) MÖ 7. yüzyıla ve İtalya'da MÖ 1. yüzyıla kadar gitmektedir. Madenden yapılmış tarihi anıtlar, heykeller, tapınaklar ve camiler görebiliriz.
Renkleri genellikle beyaz ve grimsidir. Fakat yabancı maddeler nedeniyle sarı, pembe, kırmızı, mavimtırak, esmerimsi ve siyah gibi renklerde de olabilirler.
Afyon mermerlerinin yaklaşık olarak 70 milyon m3 lük toplam mermer rezervi bulunmaktadır. Afyon Beyaz Mermer ocakları yaklaşık 2500 yıllık köklü tarihi ile marmara adası ile birlikte bilinen en eski mermer ocaklarından birini oluşturmaktadır.
Granitin çıkartıldığı başlıca ülkeler; Çin, Güney Afrika, Suudi Arabistan, Mısır, İtalya, ABD, Ukrayna, Norveç, Sri Lanka ve İspanya'dır.
Genel olarak İscehisar ilçemiz çevresinde bulunmaktadırlar. İlimizde zengin ve kaliteli mermer yataklarının işletilmesi ve işlenmesi, sektörün hızla gelişmesini sağlamıştır. Türkiye'de blok mermerin üçte biri Afyonkarahisar İscehisar'da çıkarılmaktadır.
Çünkü mermerler çıkarıldıkları maden ocağının yapısına göre farklılıklar gösterir. Ülkemizde farklı kimyasal ve fiziksel özelliklere sahip 120'den fazla mermer çeşidi vardır.
Fiziksel ve mekanik özellikleri açısından bu mermer birçok projeye uygundur: odalarda tezgah, duvar ve zemin kaplaması. Elazığ Vişne Mermer; şömineler, merdiven basamakları, direk ve denizlik üretimi, şık banyo ve rafların dizaynı için kullanılır.
En çok bilinen mermer çeşitleri arasında Süpren, Bilecik bej, Denizli traverten, Afyon mermeri, Akşehir siyah, Manyas beyaz ve Ege bordo vardır. Burdur, Manisa, Isparta, Bilecik, Afyon, Denizli, Elazığ ve Diyarbakır illerinde mermer ocakları yer almaktadır.
Çamaşır suyu gibi ağır kimyasallar içermeyen bir deterjanı, bir kova suya ekleyin. Yeri silin, çıkmayan leke izleri için fırça kullanarak fazla bastırmadan ovalayın. Temiz suyla durulayın ve yumuşak bir mikro fiber bezle kurulayın. Dikkat: Sadece pH değeri sıfır olan temizlik ürünleri kullandığınızdan emin olun.
Granit Mermer Lekesi Nasıl Geçer? Granit mermer lekesini çıkarmak için bir çay bardağı sirke içerisine birkaç damla limon suyu damlatınız. Sonrasında ise mümkünse bir mikrofiber bez ile yüzeyi temizleyiniz. Lekenin çıkması halinde direkt olarak temiz bir su ile bölgeyi durulayın.
Lekeyi göstermeye çok uygun olan siyah mermeri karbonat yardımı ile temizleyebilirsiniz.
Granit ile Yapılan Mezar Taşlarının Dayanımı
Granit mezar taşı modelleri için kullanılan granit taşlar ise dayanım ve sağlamlık açısından en üst sırada yer alıyor.
Mermer, oluşması milyonlarca yıl alabilen bir doğal taştır
Bir metamorfik kayaç olan mermer kalker ve dolomittik kalkerlerinin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelir. Yapısının %75'inden fazlası kalsiyum karbonattan oluşur. Mermerin doğada oluşumu milyonlarca yılı bulabilir.
Hangi mermerin kaliteli olduğu nasıl anlayabiliriz? Bu konudaki en önemli kriterlerin başında, üzerinde yüzey boşluklarının olmamasına dikkat edilmesi gelir. Cilası da önemli bir noktadır ve bunu yüzey parlaklığından anlamak mümkündür. Düzgün bir şekilde kesilmiş olması veçatlak bulunmaması da önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri