Özellikle çiğ kırmızı pancar suyu içmek veya sebze yemek, yüksek oranda nitrat almaya yardımcı oluyor. Bu madde, kan akışını hızlandırıyor ve kan basıncının düşmesine destek veriyor. Bağışıklık fonksiyonlarının güçlenmesine katkı sunuyor. Bunun yanında, pancar suyu faydaları arasında nörolojik etkiler de sayılıyor.
Pancar suyunun günde bir bardak içilmesi tavsiye edilir. Aşırı miktarda tüketimden kaçınılmalıdır. Dilerseniz pirinç pilavı yaparken pancar suyu kullanabilirsiniz. Böylelikle hem pilavın besleyiciliği artar hem de rengi pembe olur.
Kırmızı pancar nasıl tüketilmeli sorusunun cevabı oldukça basit. Kırmızı pancarı katı meyve sıkıcağı makinesinde, kırmızı pancar turşusu olrak veya salatalara ekleyerek tüketebilirsiniz. Ancak kırmızı pancarın en sağlıklı hali hiçbir işlem görmeden katı meyve sıkacağına atılarak suyunun tüketilmesidir.
Kırmızı renkli besinler, antioksidan bakımından zengin olduklarından tam bir şifa kaynağı olarak bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Özellikle de mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin güçlenmesi için kırmızı pancar suyunu hemen hemen her gün içmeyi alışkanlık haline getirmek gerekir.
İçeriğinde A, B6, B12, C, E ve K vitaminleri bulunmaktadır. Aynı zamanda fosfat ve potasyum gibi birçok mineral içeren pancar kansere karşı koruyucu görevi yapmaktadır. Pancar betalain denilen fitonutrientler içerir. Bu madde kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıklarıda engelliyebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Ancak 'tansiyonu düşürdüğünden' aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir. Çünkü yaklaşık 136 gram gelen yumru bir kırmızı pancar 106 mg sodyum içerir.
Bazı kişilerin pancar tüketimi sonrası 24-48 saat kadar süren idrar ve dışkıda koyu kırmızı renk değişimi görülebilmektedir. Bu durumdakilerin demir metabolizma bozukluğu veya sık böbrek taşı düşürme sorunu olabilir, hekimlerine danışmadan fazla pancar tüketmemeleri önerilir.
İçerisinde A, B, C vitaminler ile demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum ve folik asit ve betalain de bulunur. İçeriğindeki “betalain” maddesi, strese bağlı ruhsal bozukluklara karşı etkilidir. Pancar, karaciğer için ideal bir toniktir. Kanın toksinlerden temizliği için önemli bir besindir.
Soğuk suda, içindeki kırmızı suyu akıtmamak için zedelemeden yıkanmalıdır. Çok faydalı olan betalainler, ısıya fazla dayanıklı değildir. Besin değerini kaybetmemesi için en sağlıklısı çiğ yenmesidir. Çiğ sevmeyenler ince dilimler halinde seramik veya çelik tavada 1 dakika kaynatarak garnitür veya salataya ekleyebilir.
Uzmanlar mevsim geçişleri için pancarın suyu çıkarılarak buzdolabında muhafaza edilmesini tavsiye eder. Pancar suyuna iki tüm ceviz koyup blendırdan geçirdikten sonra her gün bir bardak düzenli bu karışımı tükettiğinizde hem bağırsakları temizlemede hem de kilo vermede oldukça yardımcı bir karışımdır.
Kırmızı pancar, folat açısından oldukça zengin bir besindir. Bu durum özellikle büyüme ve gelişme çağında önemli bir rol oynar. Aynı zamanda manganez içerin pancar, kemik oluşumunda, kalp sağlığında ve beyin fonksiyonunu düzenlemede etkili olmaktadır.
Yapmanız gereken, meyve sıkacağıyla pancar suyunu çıkardıktan sonra, içerisine birkaç ceviz atarak, blenderdan geçirmeniz. Daha sonra tüketmeniz için dolaba koyup 1 gün bekletmeniz yeterli olur. Pancar Suyu kullanımı, düzenli şekilde yapılmalıdır. Burada düzenli olması çok önemlidir.
Tadı hafif tatlıdır. A, B, C ve P vitaminler ile demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum gibi minerallerce zengindir.
Kırmızı pancar betalain denilen ve pancar kökünde bulunan bir pigment içerir. Bu pigment bitkilere tat ve renklerini vererek, bitkilerin bağışıklık sistemini oluştururlar.
Lezzetli yapısıyla iştah açan pancar turşusu kronik rahatsızlıkların da önüne geçebiliyor. Sağlıklı beslenmeye önem veren çoğu kişinin kış aylarında sıklıkla tükettiği pancar turşusu aynı zamanda suyu içildiğinde de fayda sağlar.
Kırmızı pancar, Adana Çukurova bölgesinde yoğun üretim hacmine sahip olan bir sebze türü olarak öne çıkar. Şalgam pancarı olarak da bilinen bu sebze, şalgama bizzat lezzetini veren sebzedir. Yapım sürecinde her şey kırmızı pancarın lezzetini şalgam suyuna geçirecek şekilde tasarlanır.
Kansızlığı Önleyici. Kırmızı pancarın faydalarından bir diğeri de kansızlık ve demir eksikliği sorunlarının çözümüne destek olması. Alyuvar düzeyini artırdığı gözlemlenen pancar suyunun kan yapımına katkıda bulunması, bu sebzeyi oldukça değerli bir besin haline getiriyor.
Şeker oranı yüksek bir sebze olduğundan, pancar suyunun da aşırı tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, "Çalışmalara göre çok yüksek besin değeri nedeniyle haftada 2 gün, yarım veya bir bütün pancar ya da aynı aileden pazı, ıspanak, kinoa tüketimi önerilmektedir.
Pancar suyu elde etmek oldukça kolaydır. Pancar suyu yapmadan önce pancarların üst kısımlarını keserek güzel bir şekilde yıkamanız gerekir. Pancarları yıkadıktan sonra ise katı meyve sıkacağı kullanarak çok kolay bir şekilde pancar suyu hazırlamak mümkün olmaktadır.
KARACİĞER SAĞLIĞINI KORUR
Yapılan çalışmalarda,pancar suyunun karaciğerdeki oksidatif hasarı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olduğunu ve ayrıca doğal detoksifikasyon enzimlerini artırdığını göstermiştir.
Pancar posalı bir sebze olduğu için gaz yapmaz. Hatta hiçbir gaz olmaması için de pancarın mutlaka pişirilerek tüketilmesi gerekmektedir.
Pancar ve pancar yeşillikleri son derece besleyicidir ve onları yemek, sağlıklı kan basıncı seviyelerini yükseltmeye yardımcı olabilir. Kan damarlarını gevşetmeye yardımcı olan ve kan basıncını düşürebilen nitratları yüksektir (36Güvenilir Kaynak, 37Güvenilir Kaynak).
Lif bakımından zengin olduğu için özellikle bağırsak hareketliliğinde olumlu etkisi bulunur. Kan basıncını düşürdüğünden kalp ve diğer rahatsızlıkların azalmasına yardımcı olmaktadır.
Balcı, “Kırmızı pancarın faydalarından bir diğeri ise demir eksikliği ve kansızlığın giderilmesinde etkili olmasıdır. Pancar suyunun alyuvar düzeyini arttırarak kan yapımına katkıda bulunması, bu sebzeyi oldukça değerli bir besin haline getirmektedir.
Sindirim sisteminize ne kadar betalain gireceği, mide asidine ve mide boşalma hızına bağlıdır (mide asidini düşürücü ilaç kullanan insanlar pancarüriye yatkındır). Kana giren betalain pigmentleri 2 ile 8 saat arasında böbrekler vasıtasıyla dışarıya atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri