Çükündür ıspanakgiller ailesindendir. Karadeniz ve ege bölgesinde halk arasında kırmızı pancar olarak da bilinmektedir. Başka bir ifade ile çükündür kırmızı renkli şeker pancarı olarak da adlandırılır.
Betterave, Beta Vulgsris yahut beet isimleriyle de bilinen pancar, ıspanakgiller familyasına ait bir bitkidir.
antep'te de pancaraçükündürük denir.
İlçemizde şivender olarak bilinen Şeker Pancarı; Kırmızı pancar suyu kansızlığa iyi geldiği gibi kansere karşı da doğal bir koruyucudur.
Pek çok besinde tercih ediliyor. Kış sebzelerinin baş tacı kırmızı pancar ıspanak ailesinden bir kök sebzedir. Şeker pancarı ile aynı aileden gelir ancak beslenme açısından farklıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Görünüşü açısından turp ile benzerlik gösteren pancar, turptan farklı olarak daha parlak ve farklı tatlara sahiptir. Pancar kendi içinde de kırmızı pancar ve şeker pancarı olarak ayrılmaktadır.
Kırmızı pancar, Adana Çukurova bölgesinde yoğun üretim hacmine sahip olan bir sebze türü olarak öne çıkar. Şalgam pancarı olarak da bilinen bu sebze, şalgama bizzat lezzetini veren sebzedir. Yapım sürecinde her şey kırmızı pancarın lezzetini şalgam suyuna geçirecek şekilde tasarlanır.
Ispanakgiller ailesindendir. Bizim kırmızı pancar olarak bildiğimiz bu kök sebze, Karadeniz ve Ege bölgelerinde halk arasında çükündür olarak bilinir. Kırmızı renkli şeker pancarı, sadece Ege ve Karadeniz bölgelerinde değil, Türkiye'nin dört bir yerinde yetişebilir.
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde kış aylarında bölgede elde edilen Çükündür ve kış kabağı benzeri sebzelerin çok tüketildiği belirtildi. Yerde kendiliğinden yetişen Çükündür (Dipsor)'un kilosu 2 TL'den satılırken, kış kabağının kilosu 50 kuruştan satılıyor.
Kırmızı Pancar Turşusu (Kocabaş Turşusu)
Doğru cevap pancar olacaktı. Çükündür Nedir? Çükündür Kanı Temizliyor, Kansere, ve Diyabete Karşı Koruyor! Günlük ihtiyaçlarımızı doğal ürünlerden seçerek, özelliklerine ve etkilerine dikkat ederek, tüketirken hem çevremiz, hem kendimiz hem de ailemiz için sağlıklı ve huzurlu bir hayat sürmek mümkün aslında.
Bilimsel adı “beta vulgaris var altissima” olan şeker pancarı, ülkemizde çükündür, çükündürük ve höngül olarak da bilinir.
Örneğin; şeker pancarı şeker yapımında kullanılırken, kırmızı pancar daha çok turşu ve şalgam yapımı için tercih edilmektedir. Pancarın en çok bilinen türleri şunlardır; Şeker Pancarı; Ülkemizde şeker elde etmek için kullanılan bu pancar türünün kökleri oldukça etli ve yumrudur.
Kırmızı pancara mor rengini veren betalain aynı zamanda yüksek oranda antioksidan özellik gösterir. Vücudumuz her gün dışarıdan gelen ya da kendi oluşturduğu serbest radikallere yani kanserden kronik kalp yetmezliğine dek birçok hastalığa neden olabilecek zararlı maddelere maruz kalır.
Pancar sindirim sistemini düzenleyen iyi bir lif kaynağıdır. Kan temizlenmesi ve karaciğerin zehirlerden arınmasına yardımcı olduğu için detoks olarak kullanılabilen aynı zamanda iltihap önleyici, azaltıcı etkiyede sahiptir.
Pancar posalı bir sebze olduğu için gaz yapmaz. Hatta hiçbir gaz olmaması için de pancarın mutlaka pişirilerek tüketilmesi gerekmektedir.
Çükündür Uşak Ağzında bir kelime olmaktadır. Özellikle Uşak'ta şeker pancarına çükündür denilmektedir.
Çükündürük, Ukraynacası buryak...
Hafif gülümsedim. Bizim bildiğimiz kırmızı pancar. Yapraklarından yapılan kavurmasının adı Çükündürük Kavurması. Adıyla pek çok espriye konu olmuştur.
Bi yandan şeker pancarları sapları ve yaprakları ile birlikte küçük küçük doğranır. Soğanlar kavrulunca tavaya bırakılır. Hepsi birlikte yağda kavrulur. Şeker pancarları yumuşayınca içine tuzu eklenir ve altı kapatılır.
Bazı kişilerin pancar tüketimi sonrası 24-48 saat kadar süren idrar ve dışkıda koyu kırmızı renk değişimi görülebilmektedir.
Kırmızı pancar, soyulup dilimlenerek salataya eklenebilir ve çiğ olarak tüketilir.
Haşlayıp tek başına tüketebilir veya cipsini yapabilirsiniz. Dilerseniz suyunu sıkıp içebilirsiniz. Birçok kişinin aklında “pancar suyu içilir mi” sorusunun olduğunu biliyoruz. Uzmanlara göre pancar suyu içmek çok faydalı.
C vitamini bakımından fazlasıyla zengin olduğu bilinen kırmızı turpun yeşil saplarıyla birlikte tüketilmesi öneriliyor.
Kan şekerinde oynama yapmayan kırmızı turp, uzun süre tok tutan bir özelliğe sahiptir. Ayrıca mide bulantısını da geçirir. Besin değeri yüksek: Kırmızı turp E, A, C, B6, K vitaminlerini içerir. Ayrıca antioksidan, lif, çinko, potasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum, demir ve manganez bakımından da zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri