Soğuk suda, içindeki kırmızı suyu akıtmamak için zedelemeden yıkanmalıdır. Çok faydalı olan betalainler, ısıya fazla dayanıklı değildir. Besin değerini kaybetmemesi için en sağlıklısı çiğ yenmesidir. Çiğ sevmeyenler ince dilimler halinde seramik veya çelik tavada 1 dakika kaynatarak garnitür veya salataya ekleyebilir.
Pancar suyunun günde bir bardak içilmesi tavsiye edilir. Aşırı miktarda tüketimden kaçınılmalıdır. Dilerseniz pirinç pilavı yaparken pancar suyu kullanabilirsiniz. Böylelikle hem pilavın besleyiciliği artar hem de rengi pembe olur.
Uzmanlar mevsim geçişleri için pancarın suyu çıkarılarak buzdolabında muhafaza edilmesini tavsiye eder. Pancar suyuna iki tüm ceviz koyup blendırdan geçirdikten sonra her gün bir bardak düzenli bu karışımı tükettiğinizde hem bağırsakları temizlemede hem de kilo vermede oldukça yardımcı bir karışımdır.
Şeker oranı yüksek bir sebze olduğundan, pancar suyunun da aşırı tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, "Çalışmalara göre çok yüksek besin değeri nedeniyle haftada 2 gün, yarım veya bir bütün pancar ya da aynı aileden pazı, ıspanak, kinoa tüketimi önerilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Orta boy bir kırmızı pancar yaklaşık 4 gram diyet posası içerir ve bu sayede bağırsaklarımızı korurken, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunları önler. Yeterli posa tüketiminin kolon kanserine karşı koruyucu nitelikte olduğu düşünülürse de büyük fayda sağlar.
Kırmızı pancar, soyulup dilimlenerek salataya eklenebilir ve çiğ olarak tüketilir. Pancarı dilimleyip, tuz, karabiber, limon suyuyla ve baharatlarla sağlıklı bir atıştırmalık hazırlanabilir. Kırmızı pancarları bütün veya dilimlenmiş olarak kızartabilir ya da buharda pişirilebilir.
-Kırmızı pancar, soyulup dilimlenerek salataya eklenebilir ve çiğ olarak tüketilir. Pancarı dilimleyip, tuz, karabiber, limon suyuyla ve baharatlarla sağlıklı bir atıştırmalık hazırlanabilir.
Bazı kişilerin pancar tüketimi sonrası 24-48 saat kadar süren idrar ve dışkıda koyu kırmızı renk değişimi görülebilmektedir. Bu durumdakilerin demir metabolizma bozukluğu veya sık böbrek taşı düşürme sorunu olabilir, hekimlerine danışmadan fazla pancar tüketmemeleri önerilir.
Kırmızı renkli besinler, antioksidan bakımından zengin olduklarından tam bir şifa kaynağı olarak bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Özellikle de mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin güçlenmesi için kırmızı pancar suyunu hemen hemen her gün içmeyi alışkanlık haline getirmek gerekir.
Kırmızı pancarın içerisine 2 adet kırmızı elma, 1 tane havuç, 1 limon suyu ve 1 çay kaşığı kadar da toz zencefil ilave ederek lezzetli bir pancar suyu hazırlamak mümkündür.
İçerisinde A, B, C vitaminler ile demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum ve folik asit ve betalain de bulunur. İçeriğindeki “betalain” maddesi, strese bağlı ruhsal bozukluklara karşı etkilidir. Pancar, karaciğer için ideal bir toniktir. Kanın toksinlerden temizliği için önemli bir besindir.
Yağ Yakan Pancar Suyu Tarifi Nasıl Yapılır? Pancarları soyup istediğiniz şekilde kesip derin bir tencereye alıp üzerine elma sirkesi koyup 5 -6 saat bekletin. Ardından içine 15 bardak su koyup kaynatalım. İçinden pancarları alıp suyunu günde 2 kez 1 kahve fincanı içelim.
Yoğurt, sarımsak, zeytinyağı ve tuz ile karıştırılarak tüketilir.
Kansızlığı Önleyici. Kırmızı pancarın faydalarından bir diğeri de kansızlık ve demir eksikliği sorunlarının çözümüne destek olması. Alyuvar düzeyini artırdığı gözlemlenen pancar suyunun kan yapımına katkıda bulunması, bu sebzeyi oldukça değerli bir besin haline getiriyor.
Saplarından yemek ve salata da yapabilirsiniz. Ardından pancarları tencereye aktarıp üzerine soğuk su ilave edin. Bir miktar tuz ekleyerek kaynamaya bırakın. Soğuk suda ağır ağır haşlamak hem renklerini hem de lezzetini korumasına yardımcı olacaktır.
Zengin demir içeriği
Pancar suyunun kanı soğutucu etkisi bulunmaktadır. Zengin demir içeriği sayesinde de kan yapıcı etkisi mevcuttur. Kanı soğutma etkisi gösteren pancar suyunun, damarları temizlediği ve kanı temizleyici etkisi olduğu bilinmektedir.
Araştırmacılara göre normal bir idrar saman renginde olmalıdır. Ancak pancar gibi yiyecekler doğal boyalardır ve idrar renginizi aniden kırmızıya çevirebilirler.
Bağırsak hasta ise pancarın rengi kana karışır, idrar da kırmızı renk alır. Bu durumda pancar vücuttan tamamen çıkana kadar (24-36 saat) idrarın rengi kırmızı kalabilir. Bu, bağırsakların hasta olduğunun işaretidir. İdrarın rengi ne kadar kırmızı ise, bağırsak da o kadar bozulmuştur.
Kırmızı pancar, diğer pek çok sebze gibi çiğ olarak tüketilebilir.
Kırmızı pancar ( İngilizce Red Beet ), kara pancar adı da verilen bir pancar türüdür. Adından da anlaşılacağı gibi pancar bitkisinin köküdür. Tadı hafif tatlıdır.
Pancar çiğ tüketildiğinde gaz yapabilir. O nedenle pancarın pişirilerek tüketilmesi gerekmektedir.
Phytochemical Analysis adlı dergide yayınlanan İtalya kaynaklı bir başka çalışmada ise kırmızı pancardan izole edilen fenolik bileşiklerin kalın bağırsak kanseri hücrelerinin üremelerini baskıladığı saptandı. Kırmızı pancarı hem korunmada hem de tedaviye yardımcı olarak öneriyorum.
Kırmızı pancardaki betalain asidik ortamda parçalanır. Eğer mide asidi yetersizse betalain yeterince parçalanamaz ve o şekilde emilemez. Bu yüzden idrar veya dışkı rengi değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri