Diplomatik pasaportlar 28 sayfa olup, dış kapak rengi kırmızıdır. Diplomatik pasaportlar Pasaport Kanununun 13'üncü maddesine göre tanzim edilmektedir. Anılan Kanun maddesine göre; Bu tür pasaportlar, Dışişleri Bakanlığı ile yabancı memleketlerde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikleri tarafından verilir.
Bu pasaportlar, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarına, pasaportlarını kaybetmeleri veya pasaport sürelerinin dolması gibi durumlarda verilir. Kırmızı pasaport, sadece Türkiye'ye dönüş için geçerlidir. Bu nedenle, bu pasaportlar için bir hizmet bedeli alınmaz.
Yeni pasaportların renkleri de değişmiştir. Buna göre; normal pasaportlar bordo, özel pasaportlar (yeşil pasaport) koyu yeşil ve diplomatik pasaportlar ise siyah rengini aldı. Biyometrik pasaportlar ile birlikte pasaport süresi uzatma durumu da ortadan kalkmıştır.
Umuma mahsus pasaport; İçişleri Bakanlığı, yetkilendirilmiş valilikler ya da Türk konsoloslukları tarafından belirli şartları yerine getiren Türk vatandaşlarına verilen pasaport türüdür. Bordo renklidir, bu nedenle bordo pasaport olarak da bilinir.
İlgili 34 soru bulundu
Bordo renkli olan umumi pasaport, Türkiye Cumhuriyeti'nde Türk konsoloslukları, İçişleri Bakanlığı ya da yetkisi olan valilikler tarafından verilen pasaport türüdür. Bordo pasaportu alman durumunda ülkemizin anlaşmalı olduğu yerlere yani vizesiz seyahati kabul eden bölgelere direkt giriş yapman mümkündür.
Gri pasaport genel olarak, bir kurumu temsil etmek amacıyla yurt dışına çıkması gereken kişiler için verilmektedir. Pasaport kişiye özgü olduğundan dolayı, gri pasaport sahiplerinin aileleri de yeşil pasaporttan faydalanabilmektedir. Ülkemizin milli sporcuları da gri pasaporta sahip kişiler arasındadır.
Dünyanın en güçlü pasaportu: İspanya, Singapur'u nasıl geçerek zirveye yerleşti? Aralık 2023 itibarıyla İspanyol pasaportu sahipleri 160 ülke ve bölgeye vizesiz seyahat edebilme hakkına sahip.
Diplomatik pasaport sahiplerinin, umuma mahsus pasaport ve diğer pasaport sahiplerine oranla ayrıcalıkları fazladır. Örneğin siyah pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz bir şekilde girebilmektedir.
Geçici pasaport ya da pembe pasaport, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye dış temsilciliklerinden (konsolosluklar) alabileceği seyahat belgesidir. Geçici pasaportlar; pasaport kaybı, pasaport süre aşımı ve sınırdışı edilme gibi durumlarda, 1 ay boyunca geçerli olmak üzere verilir.
5682 sayılı Pasaport Kanununun 12'nci maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti namına verilmekte olan 5 çeşit pasaport bulunmaktadır.
Suudi Arabistan Umre vizesi için Umuma Mahsus (Bordo), Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) pasaport sahibi T.C. Türk Vatandaşlarının vize alması gerekmektedir.
Yeşil pasaport ise 1,2 veya 3 kadro derecelerine sahip olan kamu personellerinin, devlette çalışmakta olan öğretmenler ya da doktorların dahil bu derecelerdeki kadrolara sahip olması gerekmektedir. Yeşil pasaport almış olan vatandaşlar emekli olduklarında da yeşil pasaportlarını koruyabilmektedirler.
Umuma mahsus pasaport sahiplerinin ise vize almadan gidebilecekleri ülke sayısı daha kısıtlıdır. Arnavutluk, Belarus, Bosna-Hersek, Karadağ, Kosova, Tayland ve Kore Cumhuriyeti, bordo pasaport vizesiz ülkeler arasında sayılabilir. Bordo pasaport hamilleri, yaklaşık olarak 64 ülkeye vizesiz giriş yapabilir.
Yeşil (Hususi) Pasaport
1, 2 ya da 3. dereceden devlet memurlarına ve eski bürokratlara verilir. Yeşil yani hususi pasaport sahibi olan bir kişinin ailesinin bazı üyeleri de yeşil pasaport sahibi olabilir. Yeşil pasaporta sahip olan vatandaşlar emekli olduklarında da bu pasaportu koruyabilirler.
Kullanım özgürlüğü en geniş olan pasaport siyah pasaporttur.sonra yeşil , gri , bordo... Devletin en yetkin makamlarında görev alanlara verilen pasaporttur. Görevde oldukları sürece bu pasaportu alabilirler.Siyah pasaporta sahip olanların ailesi yeşil pasaport alabilir.
Hizmet pasaportu sadece görev sürelerini kapsayan bir pasaport türüdür. Bu tür pasaportlar ile turistik amaçla yurt dışına çıkamazsınız. Bu tür durumlarda hem sizin hem de pasaportu size temin eden kurumun zan altında olacağını bilmeniz gerekir.
PASAPORT TALEPLERİ HAKKINDA DUYURU
Hâkimler ve Savcılar Kurulu ile Bilgi İşlem Daire Başkanlığı arasında yürütülen çalışmalar neticesinde, halen görev yapan hâkim ve Cumhuriyet savcılarımızın YEŞİL ve HİZMET damgalı pasaport taleplerine ilişkin UYAP personel ekranlarından başvuru yapabilecekleri ekran açılmıştır.
AVUKATLAR İÇİN HUSUSİ DAMGALI PASAPORT (YEŞİL PASAPORT) - BOLU BAROSU.
Beş yıl üst üste zirvede yer alan Japonya'ya Fransa, Almanya, İtalya, Singapur ve İspanya katıldı. Hepsi de dünya çapında 227 noktadan 194'üne vizesiz erişim sağlıyor.
ABD pasaportunda İngilizcenin yanında Fransızca ve İspanyolca dilleri de yer almaktadır. ABD vatandaşları Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın yanı sıra Avrupa Birliği üyesi ülkelerine (27 ülke) vizesiz seyahat edebilmektedirler.
Henley Pasaport Endeksi, 2023 yılına ilişkin "Dünyanın en güçlü pasaportlarını" listeledi. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerinden elde edilen listede bu sene zirve değişti. Geçen yıl, 193 puanla en üst sırada olan Japonya, koltuğunu Singapur'a devretti. Türkiye ise 114 puanla 53. sırada yer aldı.
Pilotlar ve kabin memurları uçuşlar için gri pasaport çıkarttırırlar. Gri pasaport birçok ülkeye vizesiz giriş yapılabilmesini sağlar. Gri pasaport sadece görev için kullanılır ve görev süresini kapsar, görev süresinden sonra gri pasaportunuzu turistik amaçla kullanamazsınız.
-Amerika'ya seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) pasaport, Hizmet (Gri) Pasaport, Diplomatik (Siyah) Pasaport ve Hususi (Yeşil) pasaport hamili tüm şahıslar Amerika vizesi müracaatında bulunmak mecburiyetindedirler.
Seyahat belgesi, ülkenizden veya ayrılıp Almanya'ya geldiğiniz ülkeden sahip olduğunuz pasaportun yerine geçer. Mültecilere yönelik hazırlanan bu seyahat belgesi „Konventionspass“ veya „Blauer Pass“ (Mavi Pasaport) olarak da bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri