Tatlı patatesin önerilen en lezzetli, besin değerlerini maksimize eden pişirme şekli patateslerin yaklaşık bir santim kalınlığında dilimlenerek buharda 7 dakika pişirildikten sonra tarçın, öğütülmüş muskat (hint cevizi) ve/veya karanfil ile tatlandırılmasıdır.
Patates eşit boyutlarda dilenen şekilde doğranır. Zeytinyağı ve baharatlar eklenerek fırın tepsisine ya da fırına girebilen bir kaba dizilir. 180 derece fırında kestiğiniz boyutlara göre 20 dakika da pişer. Sonuçta elde ettiğiniz patatesi garnitür olarak yemeklerinizin yanında yiyebilirsiniz.
Bolu yöresine ait olan kırmızı patates, 50 yıllık bir geçmişe sahiptir. Kabuğu kırmızı, içi altın sarısı patates çeşidi diyet patates olarak da bilinmekte, her türlü patatesli tarifte kullanıma uygundur.
Tatlı patatesi tıpkı bildiğimiz patates gibi, haşlayarak, kızartarak, fırınlayarak, püre haline getirerek keyifle tüketebilmeniz mümkündür. İnce ince dilimleyip baharatladıktan sonra fırında kızartarak harika bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz.
Yapılışı: Pişirmek için mor patatesleri yıkayıp küp şeklinde doğrayın. Patatesleri büyük bir tencereye koyun ve patatesleri kaplayacak kadar su dökün. Tencereyi patateslerle birlikte ocağa koyun ve orta-yüksek ateşte kaynama noktasına gelene kadar pişirin. Patatesler çatalla yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.
İlgili 17 soru bulundu
Mor patates zeytinyağlı salata ve yemeklere biraz biraz eklenerek tüketilebilir. Ayrıca çorbası yapılan mor patates fırın yemeklerinin yanına da dilimlenerek eklenebilmektedir. Farklı yemek tariflerine göre mor patates, kek ve pastalara renk katmak için kullanılmaktadır.
Ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan mor patates, vücut sağlığına faydalı olmasıyla rağbet görmeye başladı. Beyaz patatesten 10 kat daha fazla besin değerine sahip olan mor patates, karbonhidrat, kalsiyum, C vitamini, demir ve mineral açısından oldukça zengin.
Patatesleri soyup ince uzun şekilde doğrayın ve derin bir kaseye alın, Zeytinyağ, toz biber ve tuzu ekleyip harmanlayın, Patatesleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 190 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kuruyup yer yer kızarana kadar pişirin.
12,90 TL Organik Kırmızı Patates (1 Kg) Anamur Bahçesi Organik Sebzeler Organik Kırmızı Patates.
Tatlı patatesler genellikle kahverengi kabuklu ve turuncu etlidir, ancak mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de bulunur. Normal patateslerin kabukları kahverengi, sarı ve kırmızı tonlarına sahiptir ve beyaz ya da sarı etlidir.
Hafif tatlı bir tadı olduğu için tartlarınızın içerisine koyabilir, püresini yapıp sütlü bir tatlınızla buluşturabilirsiniz. Ekmek harcından çörek içine her türlü hamur işi tarifinizin içerisinde tatlı patatesi kullanabilirsiniz. Tıpkı klasik patates gibi kızartmasını yapabilir ya da fırında pişirebilirsiniz.
Tatlı (kırmızı) patatesin faydaları
Vitaminlerin yanında lif, fosfor, bakır, manganez ve potasyum bulundurur. Oldukça faydalıdır. Klasik patatesten çok daha sağlıklı bir karbonhidrat kaynağıdır. Glisemik indeksi düşük olduğu için tok tutar.
Kahkahaçiçeğigiller familyasından bir bitki olan tatlı (kırmızı) patates, yumruları yenen patates türüdür. Ana vatanı Orta Amerika olan tatlı patates, büyük marketlerin sebze reyonunda satılır. Klasik patatese göre daha pahalı satılan bu bitki, en faydalı sebzelerden biridir.
Ülkemizde daha çok sebze kategorisinde olduğu için yemeklerde kullanılıyor. Püresi, haşlaması, salatası ve hatta kızartması da yapılabiliyor. Çiğ olarak yemeyi de deneyebilirsiniz.
Vitaminlerle birlikte tatlı patatesin içinde lif, fosfor, bakır, potasyum ve manganez de vardır. Bu maddeler de vücut için oldukça sağlıklıdır. Tatlı patates, normal patatese nazaran çok daha iyi bir karbonhidrat kaynağı olarak bilinir. Glisemik indeksi düşün olan tatlı patates, bu özelliği sayesinde kişiyi tok tutar.
Mor patates kızartması tarifi:
2. Kızartmaları sıvı yağ, nişasta ve tuza bulayın. İsteğe bağlı: Her şeyi büyük bir plastik torbaya ekleyin, kapatın ve eşit şekilde kaplamak için iyice çalkalayın. 3. Fırın tepsisine yayın ve çıtır çıtır ve yumuşayana kadar 15-20 dakika pişirin.
Muğla'nın Datça ilçesinde geçen yıl yetiştirilmeye başlanan tropikal bitki kırmızı patates, bu sezon verimi ve yüksek fiyatıyla üreticisini memnun etti.
Patatesi Sıcak Değil Soğuk Yiyin
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz.
Tatlı patates: Genellikle Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen tatlı patatesin hasat zamanı, Kasım ayının başıdır.
Yine kabukları soyulmuş bir şekilde fakat bu sefer küp küp doğradığın patateslerin haşlanma süresi 15 dakika civarındadır. Püre yapmak için kabuklarını soyduğun ve irice doğradığın patateslerin haşlanma süresi yaklaşık 20 dakikadır. Eğer patatesi kabukları ile haşlamak istersen haşlama süresi yaklaşık 40 dakikadır.
Soğanları küçük yemekli doğrayıp düdüklü tencerede önceden ısıttığımız sıvı yağda kavuruyoruz, haşlanmış etleri ekleyip salçayı, et suyunu, doğradığımız kolakasları hızlı bir şekilde yıkayıp ekliyoruz, sarımsağı rendeleyip, erittiğimiz limon tuzunu ve isteğe göre baharatlarını ekleyip düdüklü tencerenin kapağını ...
Tatlı patateslerin dış kabuğu da tüketime uygundur. Kabukları soyularak ya da kabuklu halde tariflerde kullanılabilirler. Tatlı patatesler tatlı ve tuzlu tariflerde tercih edilebilir.
Tıpkı tatlı patates gibi bir tada sahip olan mor patatesin doğup büyüdüğü yer ise Endonezya ve Filipinler. Tatlı patates gibi orta derecede tatlı bir lezzete, koyu renkli bir kabuğa ve içinde de mor bir renge sahip. Bu renk ona aynı zamanda faydalarını da getiriyor.
Mor patates, mayıs ayının sonlarında toprakla buluşurken ekim ayında hasadı yapılıyor. Kilogram fiyatı 60 liraya satılan mor patates piyasada 'mor mücevher' olarak adlandırılıyor.
Mor patates, rengi sebebiyle doğal bir pigment olarak pastalarda, böreklerde, çikolatalarda ve tatlılarda kullanılıyor. Haşlanarak ya da fırınlanarak pişirilebilen mor patates salatalarda da kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri