Terra- Rossa denilen kırmızı renkli toprağın bulunduğu. Akdeniz Bölgesi'nde öncelikle muz, domates, pirinç, susam ve turunçgiller yetiştirilir.
Renginden dolayı “kırmızı Akdeniz toprakları” adı ile de anılır. Orta verimli topraklardır.
- Terra Rossa genellikle makiler ile kızılçam ormanlarının altında gelişir. - Terra Rossa topraklarda kireç yıkanma olayı ile uzaklaşır ve demir oksit biriktirir. Bu sebeple toprakta kırmızı ve buna yakın renk tonları hakim olmaktadır.
Kırmızı Kahverengi Akdeniz Toprakları: Bu topraklar esas itibariyle Kırmızı Akdeniz ve Kahverengi topraklarının kanşık halidir. ABC profilli topraklardır. Yer yer hafif, orta, dik, ve çok dik meyilde olup, orta derin bazen sığ, yer yer taşlı, orta reozyon etkisinde tarıma elverişli topraklardır.
Türkiye'de Akdeniz iklim kuşağında görülen Terra Rossa oluşumlarında kil mineralleri önemli ölçüde toprağın A katmanında birikmektedir (Haktanır, 2012). Organik madde bakımından fazla zengin olmayan bu topraklarda, turunçgil, bağcılık ve zeytin tarımı yapılmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Kırmızı renkli Akdeniz toprakları, bu iklim tipinin etkili olduğu güney Marmara, kıyı Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde görülmektedir. Bu topraklar genellikle yıllık ortalama sıcaklığın 15°C ve üzerinde, ortalama yağışların ise 500mm.den fazla olduğu yerlerde oluşmaktadır.
Akdeniz bölgesinde gelişen toprakların belirleyici özelliği, kırmızı renkleridir. Kil minerallerince, özellikle kaolence zengin içerikleri ile tanımlanan bu topraklar, Kırmızı Akdeniz Toprağı ya da Terra Rossa olarak adlandırılırlar.
Koyu renk: Genellikle organik maddenin çokluğunu gösterir. Böyle topraklar iyi yapılı ve üretkendir. Beyaz renk: Kaolen, marn, kireç, jips ve çeşitli tuzlar beyaz renkli toprakları oluşturur. Bunlar genellikle verimsiz topraklardır.
Kahverengi veya siyah olan humus toprağa koyu rengini verir.. Topraklarda %0,5 ile %12 oranında humus bulunabilir, ortalaması %5 seviyesindedir. Humusça zengin olan Karadeniz bölgesi toprakları Kahverengi orman toprakları, çok daha fazla humus barındıran topraklara ise Çernezyom adı verilir.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Üniversitede çeşitli tetkiklerden geçirilen ve daha önce yöre halkının sadece tandır yaptığı kırmızı topraktan çanak, çömlek, pano, vazo ve takı gibi küçük objeler de üretildi. Bu ürünlerin geliştirilip, piyasaya sürülerek ekonomiye kazanç sağlanması amaçlanıyor.
Kireçli topraklar: Kil, kum, humus ve kireç ihtiva ederler. Kalın bir kaymak tabakası bağlarlar. Suyu geçirmezler. Zor işlenen bir toprak çeşididir.
Torf, perlit, humus, leonardit katkılı saksı toprakları, en iyi saksı toprağı seçenekleri arasındadır. İç ve dış mekan bitkilerinin dikiminde, toprak değişim dönemlerinde kullanıma uygun saksı toprakları evin salon, bahçe, balkon, veranda kısımlarındaki saksı bitkileri için tercih edilir.
Koyu renk: Genellikle organik maddenin çokluğunu gösterir. Böyle topraklar iyi yapılı ve üretkendir. Beyaz renk: Kaolen, marn, kireç, jips ve çeşitli tuzlar beyaz renkli toprakları oluşturur. Bunlar genellikle verimsiz topraklardır.
Zararlı yabancı maddeler içermez. İdeal bahçe ve peyzaj alanı toprağı nasıl olmalı? Geçirgen (kumlu-milli), besin ve organik madde bakımından zengin, kili az olalmalı, çamurlaşmamalı, yıl boyunca, her mevsim üzerinde çalışılabilmeli.
Verimli bir toprakta kum ve kil dengesinin iyi olması gerekir. Toprağı verimli bir hale getirmek amacıyla yapılması gereken iş, mevcut bahçe toprağının yapısında kil bulunuyorsa kum ya da mil, kumlu bir yapıya sahip ise killi toprak eklenerek karıştırılmasıdır.
Çernezyom (Kara Toprak): Dünyadaki en verimli yerli toprak olduğu bilinen çernezyom, yağış miktarının arttığı bölgelerde görülmektedir. Humus bakımından zengin olmaları, kara toprak olarak da bilinen çernezyomları mükemmel bir tarım toprağı haline getirmiştir.
Toprak rengi aynı zamanda toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin ve toprak oluşum işlemlerinin de bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Çünkü toprakta bulunan farklı bileşenlerin kendilerine özgü yansıma karakteristikleri bulunmaktadır.
Havuç, ayçiçeği, bakla, kuru fasulye, susam, şeftali,tütün, kestane, funda, turp, kereviz, çam, eğrelti otu ve pancar gibi bitkiler kumlu topraklarda yetişir.
Demir olarak zengindir, yağışlarla birlikte topraktaki demir oksitlenir ve toprak kırmızımsı bir hal alır, ayrıca demir bitkilerin gelişmesine de katkıda bulunur.
Türkiye'nin en verimli tarım topraklarının bulunduğu Şanlıurfa'da, sanayi yeteri kadar gelişemedi. Şanlıurfa ekonomisinin yüzde 88'inin bitki üretimi ve yüzde 12'sinin hayvancılığa dayandığını belirten yetkililer, "Yağışı az ve sulama imkanı yüksek olan ilde verim yüksektir.
Podzol Toprakları
Dağların yüksek kesimlerinde iğne yapraklı ormanların altında oluşan humusun aşırı yı- kanma nedeniyle taşındığı,besin maddeleri bakımından fakir, kül rengi topraklardır.
3. Terra-Rossa Topraklar : Kırmızı topraklarda denilir.Bileşimlerinde ki demir oksit nedeni ile kırmızı topraklardır.Akdeniz iklim bölgelerinde görülür.
Terra rosa, Akdeniz iklimi etkisi altında gelişmiş Ah/B/C horizon sıralanması gösteren yaygın bir kırmızı Akdeniz toprağı.
Organik madde içeriği bakımından kumlu topraklardan daha zengin olan killi toprakların verimli olduğu belirtilir. Killi toprağın besin maddelerini tutma yeteneğinin yüksek olduğu bilinir. Nem tutma özelliğiyle de ön plana çıkan killi toprakların yüksek katyon tamponlama ve değiştirme kapasitesi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri