Mor soğan, dünyada üç yerde yetişiyor. İtalya'nın Sicilya Adası'nda ve Avustralya'daki iki köyün yanı sıra Kapıdağ'da.
Türkiye'de en fazla kuru soğan yetiştiriciliği Amasya ilinde yapılır. Bursa Karacabey, Ankara Polatlı bölgeleri de soğan üretiminde Türkiye'de Amasya'dan sonra önde gelen bölgeler arasında yer alır.
Kapıdağ Yarımadasında üretilen soğanların hepsi mor renktedir. Renginin diğer soğan çeşitlerine kıyasla çok daha koyu olması nedeniyle Kapıdağ Mor Soğan olarak uzun yıllardır bilinmektedir.
Kapıdağ yarımadasında yetişen mor soğanlar coğrafi işaret alarak tescillendi. Soğan kısmının rengi kıpkırmızı ve oldukça sulu bir lezzete sahip bu soğanın tadına doyulmaz. Kapıdağ yarımadası, Balıkesir ilinin Erdek ilçesinin kurulduğu bir kara parçası.
TÜRKİYE'DE SOĞAN
olan il, 97 bin dekar (%18,4) ile Ankara'dır. Ankara'yı Amasya, Çorum, Adana ve Tokat izlemektedir. Türkiye'de 2018 yılında 52.713 hektar alanda 1,93 milyon ton kuru soğan üretimi gerçekleşmiştir.
İlgili 40 soru bulundu
Türkiye'nin Ekonominin temellerini tarımsal ürünlerin oluşturduğu Karacabey'de, verimli topraklardan bereket fışkırır. Son yıllarda modern tarım tekniklerini de üretim faaliyetleri arasına katan yöre çiftçisi, büyük çaptaki soğan üretimi nedeniyle de 'soğan ambarı' unvanı almasını sağlamıştır.
Dünya üretiminin yarısından fazlasını dört ülke gerçekleştirmektedir. Bunlar sırası ile Çin %25, Hindistan %23, ABD % 3,8, İran %2,4'ünü üretmiştir. Dünya soğan üretiminde Ülkemiz %2,2'lik pay ile 7 nci sırada yer almıştır. Ülkemiz %1,3'lük pay ile 10 uncu sırada yer almıştır.
Soğanın tohumları Ocak ile Mart ayları arasında ekilir ve hasat dönemi de Temmuz ile Eylül arasıdır. Soğanın beyaz, kırmızı, sarı, arpacık, taze, cipollini ve İspanyol çeşitleri de vardır.
Kersetin, güçlü bir antioksidan olarak aterosklerozun önlenmesine yardımcı olur ve iltihaplanma, baş ağrısı, ağız cerrahisi ve mide ülseri nedenli lokal ağrıyı inhibe etme yeteneğine sahiptir. Bu derlemede soğanın majör bileşiği olan kersetinin sağlık üzerine etkileri tartışılmıştır.
Allium flavum (Sarı soğan), Amaryllidaceae familyasından bir soğan türüdür. Güney ve Orta Avrupa ile Kafkasya'nın güneyde bulunur. Alçak rakımların güneye bakan yamaçlarında kayalar üzerinde yetişir.
Kansere karşı daha iyi bir koruyucudur
Kırmızı soğanda bulunan quercetin ve diğer antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucu kalkandır. Kanser riskine karşı sarı soğana oranla daha koruyucudur.
Sarı soğan bütün yemeklerde pişirip kullanabileceğiniz hafif tadıyla tencere yemeklerin lezzetine lezzet katmaktadır. Soğanın tadı yaptığınız yemeğin tadının önüne geçmediği gibi uygun fiyatıyla da mutfaklarda en çok kullanılan soğan çeşididir.
Kırmızı soğan: Mor soğan olarak da bilinen kırmızı soğan, yemeklerin içerisine girdiğinde, piştikçe lezzetini kaybetmesi nedeniyle özellikle çiğ tüketilmesi önerilir. Yemekler ya da salatalar haricinde, az balzamik sirkeyle birlikte fırınlandığında ya da ızgara edildiğinde de daha çok lezzeti ortaya çıkar.
Mağaza veya A101 KAPIDA'dan satın alabilirsiniz.
Çünkü bu soğan çeşidi tamamen eliptik bir yapı göstermektedir. İmralı Kırması Tekirdağ ili ve Bursa ilinin Yenişehir ilçesinde de üretilmektedir. Karacabey'de üretilen İmralı Kırması diğer iki bölgede üretilene göre şekil, kabuk ve et rengi ile kavrulma özellikleri bakımında farklılık göstermektedir.
Büyük oranda Hollanda'da yetişen gümüş soğanlar farklı bir botanik çeşide aittir.
Beyaz soğan kükürt bileşikler, kuersetin ve krom içerdiği için çok sağlıklıdır ancak kırmızı soğan da antosiyaninlere (kırmızı soğan beyaza göre daha yüksek miktarda flavonol ve en az 25 farklı antosiyanin içerir) sahip olan tek soğandır. Soğan, C ve B6 vitaminleri, fosfor, folat ve potasyumun çok iyi bir kaynağıdır.
Kalp çarpıntılarını gideren mor soğan şeker hastalığına karşı da bolca tüketilmesi gereken besinlerden. Kesik ve yanıklarınıza doğal bir çözüm olabilecek besinlerden biri de mor soğandır. Mor soğan, yaraların mikrop kapıp iltihap oluşmasını önler. Safra kesesi salgısını arttırarak taş oluşumlarının da önüne geçer.
Mor soğan safra kesesi salgısını arttıran özelliğe sahiptir ki bu da safra kesesinde taş oluşumunu büyük oranda önler. Ayaklarda, ellerde, bacaklarda, karında ve göğüste şişmelere karşı soğan suyu içmek etkili bir yöntemdir. Şeker hastalığına karşı mor soğan yemek oldukça önemli ve etkilidir.
Kuru soğanı kiler gibi serin ve karanlık bir yerde 2-3 ay kadar saklayabilirsiniz. Buzdolabında 2-3 gün, buzlukta ise 10 aya kadar taze bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Soğanları bir kabın içine alalım ve üzerini geçecek kadar kaynar su dökelim. 1-2 dk bekledikten sonra soğuk su ekleyip elimizle kabuklarını çıkaralım. Soğanlarımız kullanıma hazırdır.
Soğanları evinizin serin ve güneş görmeyen bir yerinde, çok nem olmayan bir ortamda saklamalısınız. Eğer soğanları çuvalda saklıyorsanız, asla beton ile temas ettirmemelisiniz. İsterseniz soğanları doğradıktan sonra da bir süre muhazafa edebilirsiniz.
Bazı uzmanlara göre soğanın anavatanı Orta Asya, bazıları ise daha spesifik olarak Batı Pakistan ve İran'ı gösteriyor. Tarih boyunca hem varlıklı hem yoksul halkın temel gıdalarının başında gelen soğan, sembolik bir öneme de sahip olmuş.
Bangladeş 664 bin ton ile dünya kuru soğan ithalatında ilk sırada yer alırken ABD 561 bin ton ithalat ile 2'nci sırada Malezya ise 480 bin tonluk ithalatı ile 3'üncü sırada yer almaktadır. Ankara'dır. Ankara'yı Amasya, Çorum, Hatay ve Tokat izlemektedir.
Tüm bunlar yeterli olmayınca hükümet çareyi ithalatta bulmuştu. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu'nun özel ticaret sistemi verilerine göre 2019 yılında kuru soğan ithalatı yüzde 1116 artarak 37 milyon 351 bin dolar olmuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri