Kış lastikleri dört tekerleğe de takılmalıdır, çünkü aracın en kısa mesafede durması hareket edebilmesinden daha önemlidir.
Aman dikkat! Yalnızca 2 adet kış lastiği kullanarak aracınızın ön ve arka tekerleri arasında bir dengesizlik yaratabilirsiniz. Bunun sonucunda özellikle karlı veya buzlu zeminlerdeki yokuş aşağı sürüşlerde, frenleme sırasında ve virajda kavrama kaybı riskleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
4 mevsim lastikler yaz lastiklerine göre daha derin dişlere sahip olduğundan daha uzun ömürlüdür. Aracınızda ikinci bir lastik takımı depolama imkanınız yoksa, dört mevsim lastik kullanmak avantaj sağlar. Bulunduğunuz coğrafyada sıcaklık, kışları -5 derecenin altına düşmüyorsa tüm yıl boyunca kullanılabilir.
Evet, 4 mevsim lastik kış lastiği yerine kabul edilir.
Yasaların öngördüğü minimum diş derinliği 1,6 mm olmalıdır. Yaz ve dört mevsim lastikleri için en az 3mm, Kış lastikleri için en az 4 mm olmasını tavsiye ediyoruz.
İlgili 36 soru bulundu
Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir. Ancak aracınızı sürekli "normal" yol yüzeylerinde kullandığınızda lastiklerin ortalama ömrü yaklaşık 65.000 km'dir.
TÜVTÜRK Araç Muayenesi'nde lastiklerin diş derinliği kontrol edilir, lastik diş derinliği1.6 mm (motosikletlerde 1 mm) altında ise araç muayeden kalır. Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir.
Peki, 4 mevsim lastik kullananlar ceza yer mi? Ticari amaçla taşıma yapmayan binek otomobiller için bu sorunun yanıtı “Hayır”dır. Ancak şehir değiştirildiğinde veya artan hava muhalefetine göre bulunulan ilin valilikleri karar aldığında kış lastiği zorunlu olarak kabul edilebilir.
Yazın Kış Lastiği Kullanıldığında Yakıt Tüketimi Artar
Bunun sonucu olarak lastikler dönerek aracın hareket etmesini sağlar. Yaz aylarında kullanıldığında yuvarlanma direnci artan kış lastikleri yüzünden, araçta bir enerji kaybı oluşur ve bu da yakıt tüketiminin artmasına sebep olur.
4 mevsim lastikler karda tırmanmak için uygun değildir. Bu gibi durumlarda kar lastiği kullanılması gerekmektedir.
Dört Mevsim Lastikler Kaç Kilometre Yol Gidebilir? Dört mevsim lastiklerin raf ömrü 10 yıl olarak belirtilir. Ancak araca takılan lastiklerin en fazla 70.000 kilometreye ulaşıldığında değiştirilmesi gerekir. Araç 35.000 kilometreye ulaştığında lastik bakımı önerilir.
4 mevsim olayı hikaye. Lastiklerin yazlık kışlık olması hamur yumuşaklığına dayanır. Kışlık lastik yumuşak hamurlu, yazlık lastik sert hamurlu olur. Soğuk havada yumuşak, sıcak havada sert lastik özelliği gösterecek bir hamur en azından şimdilik icat edilmediği için 4 mevsim lastik hikayesi yalandır.
Yaz lastikleri, kuru ve ıslak yol koşullarında, dört mevsim lastik tiplerine göre çok daha iyi bir performans sergiler. 4 mevsim lastik çeşitleri, özellikle hava sıcaklıklarının sıfırın altına düştüğü bölgeler için tavsiye edilmez. Öte yandan yaz lastikleri, 7 derecenin üzerinde yüksek performans gösterirler.
Ne tür bir araç kullanıyor olursanız olun, arkaya da takmadığınız takdirde, asla öne iki tane kış lastiği takmayın. Sadece ön tekerleklere kış lastiği takmak, kış şartlarında fren yaparken veya viraja girerken arka lastiğin yol tutuşunu kaybetme riskini artırır.
Kış ya da yaz lastiği fark etmeksizin muayene esnasında diş derinliğin minimum 1.6 mm olması beklenir. Bundan daha düşük lastik diş derinliği ağır kusur sınıfındadır. Motosikletler için ise asgari derinlik 1 mm'dir. Dolayısıyla muayene öncesinde lastiklerinizin diş derinliğini kontrol etmelisiniz.
Valilik kararı olmaksızın şehirler arası yollarda seyreden ticari araçların 1 Aralık 2021 ve 1 Nisan 2022 tarihleri arasındaki dört ay boyunca kış lastiği kullanması gerekmektedir.
Eğer araçlarının altında kış lastiği takılı ise, hız sınırı 90 km olan yerlerde 70 km hızla, sınırı 50 km olan yerlerde ise 30-35 km hızla gitmeleri gerekir.
Kış lastikleri, yapıları gereği yüzeye daha çok tutunur. Bu nedenle kış aylarında bile yakıt tüketimini artırır. Kış lastikleri, yaz aylarında hem yumuşak hamurları nedeniyle kayma gibi sorunlara hem de genlerinde olan tutunma eğilimi nedeniyle fazla yakıt tüketilmesine neden olur.
Kış ve kışlık araba lastiği olarak tabir edilen lastik türü, oldukça yumuşak bir hamura sahiptir. Bu sayede de soğuk havalarda bile kolayca ısınabilirler.
M+S kar ve çamur anlamına gelir. Lastiğin sırt deseni ve sırt bileşiğinin yapısı sayesinde yaz lastiğine kıyasla karlı yol koşullarında üstün yol tutuşu ve fren performansına sahip olduğunu gösterir. M+S sembolü, kış lastiklerinin yanı sıra tüm sezon lastiklerinde de bulunur.
SORU: Kış lastiğinin sadece çekiş olan tekerleklere takılması yeterli midir? HAYIR ! Kış lastikleri dört tekerleğe de takılmalıdır, çünkü aracın en kısa mesafede durması hareket edebilmesinden daha önemlidir. İyi bir fren performansı ve kararlılık için 4 tekerlekte de Kış Lastiği şarttır.
Dört mevsim lastikleri, ekonomi sınıfı araçlardan sedanlara, hafif ticari araçlara ve kamyonetlere kadar uzanan çok çeşitli araç türlerinde kullanılmak üzere, pek çok tip/model, boyut, yük kapasitesi ve devir değerinde sunulmaktadır.
Ön cam silecekleri yok veya arızalıysa, Cam yıkama su püskürtme sistemlerinde arıza varsa bu durumlar ağır kusurlar içerisinde yer alır.
Araç muayenesi esnasında lastik üretim tarihine bakılmaz, muayene de lastik üzerinde yapılacak kontroller aşağıdaki linkte açıklanmıştır. Araba lastiklerinde raf ömrü 10 yıl araca takıldıktan sonraki ömrü 5 yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri