Düzenlemede kısa çalışma kapsamında çalışma süresinin azalması veya faaliyetin durması konusunda herhangi bir detaylandırma yapılmamıştır. Bu nedenle az çalışılmasının veya çalışılmamasın kısa çalışmada geçen sürenin yıllık izin bakımından kıdemine dahil edilip edilmeyeceği konusunda etkisi olmayacaktır.
İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez. Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
Pandemi dışında işçinin talebiyle verilen ya da doğum ücretsiz izni gibi yasadan kaynaklanan ücretsiz izinlerde iş sözleşmesi askıdadır ve bu nedenle bu süreler işçinin kıdeminden sayılmaz. Ancak pandemi ücretsiz izni işçinin onayı alınmadan işveren tarafından tek taraflı olarak verilmektedir.
Bu düzenlemeye göre, kısa çalışmada çalışılmadan geçen süreler, ücretli yıllık izne hak kazandıracak bir yıllık çalışma süresi içinde çalışılmış gibi sayılıyor. Yüksek mahkeme, ücretli yıllık izinde çalışılmış gibi sayılan sürelerin, kıdem tazminatı hesabında da çalışılmış gibi dikkate alınacağını kararlaştırdı.
4857 Sayılı İş Kanunu'nun 55. maddesi, yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında belli sürelerin "çalışılmış gibi” sayılmasına imkân tanımıştır.
İlgili 45 soru bulundu
Yıllık izinde 657 ana maaş üzerinde herhangi bir kesinti yapılmaz. Taban ödeme ve teşvik ek ödemede ise ayda en fazla 5 gün olmak üzere yılda 12 gün kadar yıllık izin kullanımında kesintisi yapılmaz. Ayda 5 günü ve yılda 12 günü geçen yıllık izin kullanımlarında ise taban ödeme ve teşvik ek ödemede kesinti yapılır.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı, Danıştay'ın kararı üzerine bir genelgeyle yıllık izinde geçen sürelerin fiili çalışma süresine dahil edilmesi gerektiğini duyurdu.
İş kanunu, kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği süresince ödenmeyen primler için çalışanlara bu primleri borçlanarak ödeme imkanı tanımıyor. Yani, bu süreleri borçlanarak, prim gün sayınızı tamamlayamazsınız.
Pandemide kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteğinden yararlanan çalışanlar için SGK'ya eksik bildirilen prim günlerini tamamlama imkânı tanındı.
Kısa Çalışma Ödeneği Alınan Süre İçin Ödenen Primler
İşçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süre için genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir. Söz konusu dönemde kısa ve uzun vadeli sigorta primleri aktarılmaz.
Özetle; pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteğini suiistimal eden (fazla ve yersiz ödeme alan) işverenler tarafından primi ödenmeyen çalışanların eksik primleri işverenler tarafından ödenecek. Bu şekilde çalıştırılanlar için bu iyi bir haber.
İşyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması hallerinde, üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.
Çalışanların mağdur olmamaları için hem kısa süreli çalışma hem de pandemik ücretsiz izne harcanan süre için borç alma hakkı tanınmalıdır. Herkes ödünç alma hakkından yararlanmak zorunda değildir. Ancak emekliliğini geciktirme riski taşıyan vatandaşların kendi primlerini ödeyerek borçlanmalarının önünü açmak gerekiyor.
Normal ücretsiz izinde işçinin onayı alınması veya işçiden gelen bir talep olması gerektiği için bu süreler yıllık ücretli izin hesabında çalışılmış gibi sayılmayacaktır. Ücretsiz izinde olunan sürelerde işçilerin iş sözleşmeleri askıda olduğundan yıllık ücretli izne esas kıdem süreleri işlememektedir.
Öte yandan ücretli ya da ücretsiz olarak alınmış olan mazeret izinleri ya da raporlu olan süreler hiçbir şekilde çalışanın yıllık izin hakkına dahil edilemez. Ücretsiz izin çerçevesinde iş sözleşmesi askıya alınmaktadır.
Özetle hem Yargıtay'ın geçmiş dönemdeki kararları hem de İş mahkemelerinin işçi lehine yorum ilkesi gereği kısa çalışma süreleri hem yıllık iznin hesabında hem de kıdem ve ihbar tazminatlarının hesabında dikkate alınması doğru bir uygulama olacaktır.
Tüm bu sebeplerle gerek Kısa Çalışma Ödeneği alan ya da Ücretsiz İzne çıkarılan işçinin bu dönem zarfında sigorta primleri yatırılmadığından, bu günler emekliliğe esas alınan sürelere eklenemez.
Kovid-19 salgını sırasında kısa çalışma ödeneği alanların, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinde eksik primi tamamlayabileceği belirtildi.
Kısa çalışma döneminde prime esas kazanç ortalamanız düşmeyeceğinden, kısa çalışma ödeneği almanız emekli aylığınızın düşmesine neden olmaz.
KÇÖ almış kişiler işsiz kaldıklarında hala 2020 nisan ayındaki ücretleri üzerinden işsizlik ödeneği alabiliyorlar. Pandemi öncesinde 10 ay işsizlik ödeneği hakkı bulunanlar ise KÇÖ aldıktan sonra en az 600 gün çalışıp işsiz kaldıklarında 10 ay yerine 6 ay işsizlik maaşı alabiliyorlar.
Kısa çalışma halinde İşsizlik Sigortası Fonundan kısa çalışma ödeneği ödenir. İşçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için, hizmet akdinin feshi hariç işsizlik sigortası hak etme koşullarını yerine getirmesi gerekir.
(2) Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma süresi kadardır. (3) Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde, çalışılmayan süreler için aylık olarak hesaplanır.
Yıllık Ücretli İzin Kullanılmazsa Ne Olur? Yıllık ücretli izinlerin kullanılmadığı durumlarda iş sözleşmesinin feshi ile söz konusu izin süresi ücrete dönüştürülebilir. Çalışanın feshinin gerçekleşmediği, çalışma sürecine devam ettiği ancak yıllık iznini kullanmadığı durumlarda ise bu ücrete dönüştürme gerçekleşmez.
Yıllık izin süresi, son işyerindeki toplam çalışma süresi üzerinden hesaplanır. Kanuna göre, çalışma süresi bir yıldan beş yıla kadar olanlara 14 gün; 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 gün; çalışması 15 yıl ve daha fazla olanlara 26 gün yıllık ücretli izin verilir.
Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri