Kısa ve uzun sap bağlamalarda tel sayısı 7 adettir. Alt kısımda iki çelik ve bir sırma bam teli vardır. Ortada iki çelik tel, üst kısımda ise bir çelik tel ile bir sırma bam teli vardır.
Kullanılan tekniğe göre mızrap (tezene) veya parmaklar ile çalınır. Parmaklarla çalma tekniğine şelpe ve dövme denir. Genellikle altta iki çelik ile bir sırma bam, ortada iki çelik ve üstte bir çelik ile bir sırma bam teli olmak üzere toplam 7 tellidir. Tezene ile çalınır.
Kısa sap bağlamamızda genelde 19 perde, 7 burgu (dolayısı ile 7 tel) mevcut. Boş ta, perdeye basmadan 1.tel re ,2.tel sol 3.tel la notasıdır..
Çöğür/Abdal Sazı
Tekne boyları 44–47 cm arasında olan sazlara çöğür ya da 'abdal sazı' diyoruz. Bu sazlarda iki tip tel düzeni kullanmak mümkündür.
Saz tellerinin değiştirilme sıklığı, sazın kullanım yoğunluğuna ve tellerin maruz kaldığı koşullara göre değişir. Genellikle, aktif olarak kullanılan bir sazın telleri birkaç ayda bir değiştirilmeli, ancak tellerde herhangi bir paslanma, yıpranma veya kopma belirtisi varsa daha sık değiştirilmesi önerilir.
İlgili 16 soru bulundu
Ürün paslanmaz çelik tel mi? Cevap: merhabalar. Piramit çelik teldir.
-- İnce Saz Bam teli kalınlıkları 0.39 - 0.41mm arasında imalatı yapılmaktadır. Paket içeriği 1 Düzine 12 Adet Bam Teli mevcuttur.
Bağlamada Akort Kısa sap bağlamada teller genel olarak bağlama düzenine akort edilir: • La (Alt Tel) • Re (Orta Tel) • Mi (Üst Tel) Uzun sap bağlamada teller genel olarak kara düzenine akort edilir: • La (Alt Tel) • Re (Orta Tel) • Sol (Üst Tel) Nota isimleri sadece referans olarak kullanılır.
Kendimizin de tüm bağlamalarımızda kullandığımız,bilinen üzere bağlamada kullanılan fiyat bakımından uygun kalite bakımında yüksek kaliteli bağlama telidir.
Eğer enstrümanınızda ustalaşmak istiyorsanız bağlama öğrenme süresi 7 ile 9 aya kadar çıkabilir. Ancak enstrümanınızı hobi düzeyinde çalmak ve boş vakitlerinizi değerlendirmek istiyorsanız yaklaşık 5 aylık bir bağlama eğitimi bağlamanızla sevdiğiniz şarkıları icra edebilmeniz için yeterli olacaktır.
Yeni başlayanlar için en ideal bağlama kısa saptır. Kısa saplı bağlama, uzun saplı bağlamaya göre dört perde eksiktir. Bundan dolayı sap boyutu kısadır. Uzun saplı bağlamaların perdelerinden iki tanesinin çıkarımı ile kısa sap elde edilir.
Kısa Sap Bağlama Özellikleri:
Bağlama Düzeni ile çalınır. Tüm yöreleri ve müzik türlerini icra etme olanağı kısıtlıdır. Perde darlığından dolayı kapo kullanılması ihtiyacı doğabilir. Çalınması uzun sap bağlamaya göre daha kolaydır.
En başarılı sonuç veren ladin, maun, kestane, ardıç ve dut ağaçlarıdır.
Öğrenci sazı başlangıç sazı olarak bilinmektedir ve saza yeni başlayanlar için en ideal saz çeşididir. Başlangıç sazı olarak adlandırılan bu saz seçiminde kısa saplı öğrenci sazları tercih edilmelidir. Saz kafesi bir sazda önemli bir kısımdır ve saz kafesi olmayan sazlar tercih edilmemelidir.
En yaygın şekilde kullanıldığı yer Anadolu'dur. Bağlama telli çalgıların atası olarak bilinen kopuzun bir türüdür. Anadolu'da geleneksel Türk müziği kültürü ile biçimlenmiş ve özellikle halk aşıkları arasında uygulanan usta çırak ilişkisi ve kulaktan duyma yoluyla saz öğrenme ile günümüze kadar ulaşmıştır.
Uzun sap bağlama, meydan sazından bir oktav ve divan sazından beş ses daha tiz olmaktadır. Üzerine yedi adet tel takılır ancak bu tel sayısı kişinin isteğine göre değişebilir.
Kısa sap bağlama, uzun sap bağlamanın üç perde eksiğidir. Kısa sap bağlamanın tel boyu hesaplanırken, uzun sap bağlamanın ilk üç perde eksiği kısa sap bağlamanın tel boyunu verir. Altın orana göre 'do' notasına akort edilebilen kısa sap bağlamanın form boyu 41 cm.'dir.
Uzun sap saz (bağlama) 23 – 24 perdeli olup, Halk müziğinin temel sazlarının başında gelir. İsteğe göre değişsede, genel olarak tekne boyu ortalama 40 – 42 cm'dir. Meydan sazından bir oktav, Divan sazından ise beş ses daha tizdir. Üzerine yedi adet tel takılır ve bu bazen isteğe göre değişebilir.
KISA SAP BAĞLAMADA NOTA YERLERİ Kısa sap bağlama üzerinde en altta bulunan tel grubu hiç bir perdeye basılmadan tınladığında, portedeki (Re) notasını verir. Orta tel (boş tınlatıldığında) Sol Üst tel (boş) La sesini verir.
Bundan dolayı akort yapmadan önce bunları bilmeniz çok önemlidir. Kısa sap bağlama ise alt orta üst tel akordu başka akort yapılırken uzun sap bağlamada daha farklı akort yapılıyor.
Akor, en az üç ayrı perdenin bir arada tınladığı ses kümesidir. Hangi perdelerin üst üste konulacağı, yapılan müziğin stiline veya müzikte o anda yaratılmak istenen etkiye göre belirlenir. Klasik tonal armonide akorlar, bir temel notanın üzerine üçlü aralıkların üst üste konulması ilkesiyle kurulurlar.
Bu sazın diğerlerinden farkı sap üzerinde bir adet burgusunun fazla olmasıdır. Bu fazla burguya Dem Teli denilen bir tel takılır.
Kısa ve uzun sap bağlamalarda tel sayısı 7 adettir. Alt kısımda iki çelik ve bir sırma bam teli vardır. Ortada iki çelik tel, üst kısımda ise bir çelik tel ile bir sırma bam teli vardır.
Bu teller; bağlamadaki gibi naylon, çelik veya tel malzemelerden yapılır. Enstrümanın türüne göre farklı kalınlıklarda olabilir. Uzun sap bağlama teli standart boyutlardaki enstrümanlar için üretilir. Ses kalitesinin etkilenmemesi için tellerin aşınmamasına dikkat edebilirsiniz.
2: Sap; sapta kullanılan ağaçların sert ağaç olması kesinlikle önemli. Bunlar, Gürgen, Ak Gürgen, Kelebek, Maun, Kayın vs. gibi ağaç çeşitlerinden yapılmış olmalıdır. 3: Kapak; kapak ne çok kalın ve nede çok ince olmamalıdır. Yapımında Borçka Ladini, Kanada Çamı vs. gibi ağaçlardan yapılmış olmaları önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri