HTTP içeren bir sitenin URL'si http:// iken HTTPS kullanan sitenin URL'si https:// şeklinde karşımıza çıkar. Genel olarak HTTP güvenli olmayan HTTPS güvenli olan bir protokoldür. HTTP'de hiçbir şifreleme kullanmaya gerek yokken HTTPS'de bütün verilerin gönderilmeden ve alınmadan önce şifrelenmesi gerekir.
HTTPS'yi alan adınızla kullanmak için web sitenizde bir SSL veya TLS sertifikası yüklü olmalıdır. Web barındırıcınız (Web Barındırma Sağlayıcısı) HTTPS güvenliği sunabilir veya Sertifika Yetkililerinden SSL/TLS sertifikası isteyip sertifikayı kendiniz yükleyebilirsiniz.
HTTP Nasıl Çalışır? İstemci yani bilgisayar, sunucuya bir web browser aracılığıyla istek gönderir. İsteği alan sunucu, Apache ya da IIS gibi sunucu programları aracılığıyla talep için yanıt verir. HTTP, port olarak 80'i kullanarak çalışır bu alışverişin kurallarını belirler.
Açılımı “Secure Hypertext Transfer Protocol” olan HTTPS, aldığı güvenlik önlemleri aracılığıyla hem kendisi hem de kullanıcılar için güvenli bir ortam oluşturur. SSL sertifikası olarak adlandırılan güvenlik protokolü sayesinde fiber saldırılara karşı web siteniz ve bilgisayarınız ideal şekilde korunmuş olur.
İlgili 34 soru bulundu
HTTP içeren bir sitenin URL'si http:// iken HTTPS kullanan sitenin URL'si https:// şeklinde karşımıza çıkar. Genel olarak HTTP güvenli olmayan HTTPS güvenli olan bir protokoldür. HTTP'de hiçbir şifreleme kullanmaya gerek yokken HTTPS'de bütün verilerin gönderilmeden ve alınmadan önce şifrelenmesi gerekir.
HTTPS, TLS'nin tamamen üst kısmında yer aldığından, temel HTTP protokolünün tamamı şifrelenebilir. Bu, istek URL'sini (belirli bir web sayfası talep edildi), sorgu parametrelerini, üst bilgileri ve çerezleri (çoğunlukla kullanıcıyla ilgili kimlik bilgilerini içeren) içerir.
İnternet üzerinde gezindiğimiz web sitelerinin tümü bir sunucuya bağlıdır. İnternet Protokolü, bilgi iletmek için belirlenmiş yönergeleri kullanarak iletişim kurarak diğer dillerle aynı şekilde çalışır. Tüm cihazlar, bu protokolü kullanarak diğer bağlı cihazlarla bilgi bulur, gönderir ve bilgi alışverişinde bulunur.
HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure), internet tarayıcıları arasında güvenli veri transferi sağlamak için kullanılan bir protokoldür. HTTPS kullanmak, internet kullanıcılarının verilerinin güvenliğini ve gizliliğini koruyan birçok faydaya sahip olmasını sağlar.
HTTP ve HTTPS arasındaki fark SSL sertifikasıdır. HTTPS yükleyen internet sitesi SSL sertifikasını kullanır ve veri transferinde bilgi şifrelenir. HTTP'de ise veri metin formatında gönderilir ve herkes tarafından kolay bir şekilde okunabilir.
HTTP protokolü istemci (PC) ile sunucu (server) arasındaki alışveriş kurallarını belirler. Port olarak ise 80 portunu kullanır. İstemci sunucuya bir istek gönderir. Bu istek Internet Explorer, Google Chrome veya Mozilla Firefox gibi web browser'lar aracılığıyla iletilir.
İşte bu düzeni HTTP bağlantısı sağlamaktadır. Bu işlemi açıklamak gerekirse; ilk olarak giriş yapılacak olan web site adresi yazılır. Bağlantı kurulmasından sonra bu istek web servisine iletilerek cevap gelmesi beklenir. Gelen cevap sonrası bağlantı gerçekleşir.
Herhangi bir web sitesi, özellikle giriş kimlik bilgileri gerektiren web siteleri HTTPS kullanmalıdır. Chrome gibi modern web tarayıcılarında, HTTPS kullanmayan web siteleri olanlardan farklı olarak işaretlenir. Web sayfasının güvenli olduğunu belirtmek için URL çubuğunda yeşil bir asma kilit olup olmadığına bakın.
SSL sertifikaları site adreslerinin doğruluğunu kontrol eden, iki nokta arasındaki veri iletişimini şifreli kanal üzerinden yaparak güvenli bir şekilde iletilmesini sağlayan bir üründür. SSL sertifikaları hiç bir zaman yazdığınız kodun veya web sitenizin güvenliğini sağlamaz.
HTTP, ağ ortamında veri sunmak için kullanılmakta olan TCP/IP tabanlı iletişim protokolüdür ve bağlantı noktası olarak TCP 80 portu sıklıkla kullanılır.
HTTPS üzerinden DNS (DoH), DNS (Alan Adı Sistemi) sistemindeki trafiği şifreleyen bir protokoldür. Burada, DNS sorguları bir HTTPS oturumu (Güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü) aracılığıyla yönlendirilir.
HTTPS ile iletişim katmanı protokolü, TLS veya onun öncülü SSL ile şifrelenerek korunur. Bu sayede HTTPS protokolü üzerinden gönderilen istemci, sunucu verileri şifrelenerek olası sızmalardan, saldırılardan korunur. HTTP(S) ile istemci ve sunucu arasındaki iletişimde aktarılan veriler çift yönlü şifreleme ile korunur.
HTTPS, “HyperText Transfer Protocol Secure” (Güvenli Hiper Metin Aktarım Protokolü) kısaltmasıdır. HTTPS, HTTP protokolünün güvenli bir sürümüdür ve internet üzerinden veri aktarımı yapmak için kullanılır.
Açılımı “Hyper Text Transfer Protocol” olan bu kavram dilimizde “Üstün Metin Transfer Protokolü” olarak biliniyor.
Açık Sistem Haberleşme Protokolleri
Markadan bağımsız, aynı işlevleri sergileyen ürünler arasında haberleşme sağlayacak şekilde geliştirilen haberleşme protokolüdür. Bu protokolde farklı firmalar arası ürünler birbiri ile bağlantı kurabilirler.
Basitçe anlatmak gerekirse, DNS ağdaki dağıtılmış veritabanları sistemidir ve ana görevi, belirli makine adlarını, bilgisayarların anladığı dil olan IP numaralarına çevirmektir. Eşleşen IP numaralarıyla makine adlarının bilgileri dizinde saklanır. Bu dizin de alan adı (domain) sunucularında depolanır.
IP adresi, farklı rakamlardan oluşan ve internete bağlanan cihazlara internet sağlayıcılar tarafından otomatik olarak atanan çok haneli numaralardır. Cihazların teker teker tanımlanabilmelerini sağlayan IP adresi için bilgisayarların kimlik numaraları ya da sanal parmak izleri de denebilir.
Şifreniz harf, rakam ve mutlaka özel karakter içermelidir. Küçük ve büyük harf kullanılmalıdır. Şifre kişisel bilgi, sıklıkla kullanılan kelime, kolay tahmin edilebilir söz öbeği kullanılmamalıdır. Tüm hesaplar için ayrı ayrı şifreler belirlenmelidir.
Eklediğiniz not, şifreyle aynı güvenlik korumasına sahip olur. Bilgisayarınızda Chrome'u açın. Google Şifre Yöneticisi'ni seçin. "Şifreler" bölümünün altında, not eklemek istediğiniz şifreyi seçin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri