Tohumlar ilkbaharda don tehlikesi kalktıktan sonra ekilmesi gerekmektedir. Bölgemiz şartlarında en uygun ekim Mart ayı başından Nisan ayı başına kadar olan dönemde yapılmaktadır.
Balkabakları kış aylarını çok sevmez bu sebeple ilkbahar, yaz ya da sonbaharda ekmek gerekir. Kabak çekirdeği soğuk toprakta filizlenmez, bu nedenle don ihtimali geçtikten sonra ekilmeleri gerekir. Sonbaharda hasat için ilkbaharın sonlarında veya yazın başlarında balkabağı dikmeyi planlayın.
Bal kabağı, sıcak ve ılıman iklim bitkisidir. Soğuk havayı sevmeyen bal kabağı, bu nedenle ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında ekilebilir.
Kabak tohumu ekimi için genellikle İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları tavsiye edilir. Kabak tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi; hasadın verimliliği açısından önemlidir. Kabak tohumu ekim derinliği 2.5-5 cm sıralar üzeri mesafe, 50-80 cm sıralar arası 100-105 cm arasındadır.
Kabak tohumları toprağın karakterine ve tav durumuna göre 3-5 cm derinliğe dikilmelidir. Tohum ekiminden 4-8 gün sonra çimlenme olur ve bitkiler toprak yüzeyine çıkar.
İlgili 15 soru bulundu
Kışlık bal ve kestane kabakları çok dallanan, fazla boy atan çeşitler oldukları için sıra arası 240-300 cm, sıra üzeri 60-140 cm olacak şekilde ocakvari olarak ekilmelidirler. Kabak tohumları, toprağın karakterine ve tav durumuna göre 3-5 cm derinliğe ekilmelidir.
Ekime mayıs ayının ilk haftası başlanıp, toprak sıcaklığının 10-12 C olduğu zaman yapılır. Ürgüp'te doğrudan toprağa ekim yöntemi ekimi ve dikimi yapılır. Ekim ocak vari ekim olup,3-5 cm derinliğe her ocağa 2-4 adet tohum kullanılır.
Sulama: Bal kabağı bitkisi sulama ihtiyacı yüksek olan bir bitki. Bu sebeple toprağının her zaman nemli olduğundan emin olmalı, sulama düzenini asla aksatmamalısınız. Mümkünse bitkiyi aynı gün ve aynı saatte, dinlendirdiğiniz bir suyla sulamaya özen göstermelisiniz.
Bal kabağı yaprak ve gövdesinin sararıp kahverengiye dönmesi tam olgunluk dönemi anlamına geliyor. Ekimden yaklaşık 110-120 gün sonra hasat olgunluğuna erişiliyor.
Ekime mayıs ayının ilk haftası başlanıp, toprak sıcaklığının 10-12 C olduğu zaman yapılır.
Balkabağının toplanma zamanı bölgeden bölgeye değişmekle birlikte genellikle ekim ve kasım aylarında toplanır. Bu aylar arasında balkabağının meyveleri tam olarak olgunlaşır ve en lezzetli hale ulaşır.
Öncelikle ihtiyacımız olan malzemelere bakacak olursak; tohum, drenajlı derin saksı, bahçe toprağı, gübre ve su. Kabak bitkisi gübreyi çok sever. O yüzden çiftlik gübresi de kullanılabilir.
Kabak tohumu ekimi genelde İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir. Kabak tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi; hasadın verimliliği açısından önemlidir. Kabak tohumu ekim derinliği 2,5-5 cm , sıralar üzeri mesafe 50-80 cm ,sıralar arası 100-105 cm arasındadır.
Hasat yapılan bölgelerde bir dönüm araziden yaklaşık 60 kilogram ürün elde ediyoruz.
Dev beyaz balkabağı bitkinin tamamen kurumasıyla hasat yapılabilir. Balkabakları tarlada bekletilmemeli depolara transfer edilmelidir. Verim olarak 12 ila 16 ton uygun şartlar sağlandığında daha yukarıda bir verim bile alınılabilen bir çeşittir.
En iyi kabak nerede yetişir? Bol lif bulunduran meyvelerden birisi olan balkabağı üretiminde ülkemizde Akdeniz Bölgesi birinci sırada yer almaktadır. Balkabağı gelişme döneminde ılıman çevre koşulları ve mahsul döneminde sıcağı seven bitkiler arasında yer alır.
Bahçede yaklaşık 40 cm derinliğinde 40 cm çapında bir delik kazıp bu alandaki toprağı havalandırıp, organik gübre takviyesi yapın. Toprak içine varsa perlit karıştırmanız kök gelişimini destekleyecek su tutumunu artıracaktır. İyice havalandırıp zenginleştirdiğiniz toprağı tekrar doldurup kabak fidenizi ekin.
Kabak tohumları toprağın 3-5 cm derinliğine ekilerek kabak yetiştirilmeye başlanıyor.
Kış Meyveleri:
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Saksı Konumu
Bitkiniz günde en az altı saat güneş ışığı almalıdır. Gölge büyümelerini yavaşlatacak ve bitki üzerinde küf oluşmasına sebep olacaktır. Ayrıca, kabak sıcak bir iklime ve büyüme için bolca geniş alana ihtiyaç duyar.
Bal kabağını bütün halde alacaksanız öncelikle kabuğunu mutlaka incelemelisiniz. Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz. Aynı şekilde kabuğun mat olması da önemli.
Suda ya da nemlendirilerek bekletilmiş tohumlar torf karışımlı toprakta çimlendirme yapılabilir. Toprağın ısısının 10 derece altında olmaması gerekir ortalama 20 derece sıcaklık yeterlidir.
Kabak, gübresi bol, nem tutumu yüksek kaliteli bahçe toprağı sever. Yetiştirme öncesi ve ilk meyve tutumundan sonraki dönemde de toprağının havalandırılmasını ve gübrelenmesini ister. Yavaş yarayışlı Kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta yetişen kabak bol hasat verir.
Kabak hangi ayda yenir? Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır.
Bütün balkabağı; Oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay, buzlukta ise 1 yıldan fazla süre dayanır. Dilimlenmiş balkabağı; oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, buzlukta 8 ay dayanır. Pişmiş balkabağı; Oda sıcaklığında 1 gün, buzlukta 8-10 ay dayanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri