Önce tencerede soğanı, yarım çay bardağı yağda soteliyoruz. Sonra ufak ufak doğradığımız domatesleri ekleyip domatesler suyunu bırakana kadar daha kavurup fasulyeleri ekliyoruz. Fasulyeler hafif yumuşayana kadar pişirip soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca buzdolabı poşetlerine doldurup kış için dolaba atabilirsiniz.
Soğumuş fasulyelerimizi buzdolabı poşetine istediğiniz miktarda alın, poşeti yan yatırın. Hafif bastırarak havayı alın (Derin dondurucuda az yer kaplayacaktır) Ağzını bağladığınız poşetleri derin dondurucuya alın.
Kurutulmuş fasulyeler kaynar suda haşladıktan sonra bir güzel süzülecek; soğan, biber ve salça ile tencerede kavrulacak. Baharatlarla birleştikten sonra sofraya gelecek ve yanında yoğurtla servis edilecek. Malzemeleriniz hazırsa eğer mutfakta buluşalım. Şimdiden ellerinize sağlık.
İlgili 27 soru bulundu
Bazen fasulyelerin dağılma riski oluşur. Çok pişirildiğinden yahut fasulyenin kalitesinden dolayı fasulyeler dağılabilir. Bu durumun önüne geçmek için ustalar, yemeği hazırlarken birkaç damla limon sıkarlar. Kuru fasulyeye sıkılan limon, fasulyenin dağılmasını önleyen bir püf noktasıdır.
Fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmuyorlar ve tuzun tamamen içine işlediğinden emin oluyorlar. Fasulyeler düdüklü tencerede değil büyük tencerelerde mutlaka içme suyuyla haşlanıyor. Suyun üzerinde oluşan köpükleri dikkatlice alıyorlar ve fasulyelerin hafif yumuşayana kadar pişmesine dikkat ediyorlar.
Tenceremize tereyağını, zeytinyağını, 3 diş sarımsağı ve uzun uzun doğradığımız soğanları koyalım,güzelce kavuralım. Az önce süzgece koyduğumuz fasulyeleri ellerimizde sıkalım içinde su kalmaması için. Kavrulmuş soğanlara fasulyemizi ekleyelim ve bir kaç dakika daha kavurmaya devam edin. Sonuç; efsane.
En önemli noktalardan biri, fasulyeyi pişirmeden önce haşlama suyuna ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı kimyon, fasulye tükettikten sonra hissedeceğiniz gaz problemini büyük oranda ortadan kaldırır. Aynı şekilde kekik de fasulye pişerken ortaya çıkan gaz yapıcı moleküllerin parçalanmasını sağlayabilir.
Zeytinyağını tencereye alıp soğanları kısık ateşte pembeleşinceye kadar kavurun. Bir diş sarımsağı ezip salçayla birlikte soğanlara ilave edin. Fasulye ve turşuyu bu karışıma ekleyip 10-15 dakika kavurun. Tuz ve dilerseniz kırmızı pul biber ekleyip soğuduktan sonra servis yapın.
Soğanı yemeklik doğrayıp hafif pembeleştiriyoruz. Domatesi salçayı ve sarımsağı ekleyip fasulyeleri tuzunu da karıştırıyoruz. Kendi suyu ile kısık ateşte yetmezse az su ilave ederek pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Fasulyeleri oda sıcaklığında bekleterek soğumasını bekleyin. Pişen fasulyeleri buzdolabı poşetine koyun ve havasını alarak ağzını kapatın. Ardından 2. buzdolabı poşetine koyun ve yine hava almayacak şekilde kapatarak dondurucuya yerleştirin. 2 poşete koymak, fasulyelerin buzluktaki kokuları almasını önleyecektir.
Poşeti bağladıktan sonra fasulyeleri tekrar bir poşete daha koyun. Fasulyeniz 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz. Hazırladığınız bu yöntem ile taze fasulyeyi buzlukta uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Kaynayan suyun içine fasulyeleri ekleyip, 3 dakika pişirin. Fasulyeler pişerken başka derin bir kaba olabildiğince buz küpleri ile dolu soğuk su koyun. Süre sonunda pişen fasulyeleri süzerek sıcak sudan çıkartın. Bekletmeden hemen buzlu soğuk su dolu kabın içine koyup, şoklamasını sağlayın.
Dondurucudan fasülyeyi alıp, poşetinin içinden çıkartın. Kaynayan suyun içine fasulyeyi buzlu halde yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatıp, ocağın altını kısın. Fasulye çözülmeye başladığında 1-2 kere karıştırın.
Kavurduğunuz soğanın üstüne haşlanmış olan taze fasulyeleri ekleyin ve tekrar kavurun. Son olarak çırpılmış 2 adet yumurtayı ekleyin. Yumurtalar pişene dek birkaç kez daha karıştırdıktan sonra, tuzunu serpip altını kapatın. Bir servis tabağına alın ve pul biber serptikten sonra servis edin.
Aynı zamanda baklagillerde eksik olan metiyonin amino asiti nedeniyle kurufasulye ve nohut bulgur ile birlikte yenildiğinde kaliteli bir protein kaynağı haline gelir. Ayrıca kuru fasulye- pilav yanına yoğurt veya ayran eklenmesi şeker emilimini yavaşlatacaktır. Et grubu yiyecekler hayvansal protein kaynağıdır.
Kuru Fasulyenin kabuklanmaması için bir kaynara çıkan fasulyeler süzgeçle alınır ve yağ soğanın içerisine konur. Fasulyeler alındıktan sonra suyu atılır.
Taze fasulyeyi yıkayıp temizleyin. 20 dakika haşlayın ve tuzunu ekleyin. Haşladıktan sonra suyunu süzün. Servis tabağına alın üzerine zeytinyağı dökün ve limonu sıkın.
Küçük bir kapta sosu olan zeytinyağı, limon veya goruk ekşisi, tuz ve dövülmüş sarımsak karıştırılır. Haşlanan fasulyeler sudan geçilir ve süzülmesi için biraz beklenir. Süzülen fasulyeler borcam tarzı ağzı kapaklı bir kaba alınarak sosu dökülür iyice harmanlanarak dinlenmeye bırakılır.
PİŞİRME ESNASINDA…
En önemli noktalardan biri, fasulyeyi pişirmeden önce haşlama suyuna ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı kimyon, fasulye tükettikten sonra hissedeceğiniz gaz problemini büyük oranda ortadan kaldırır. Aynı şekilde kekik de fasulye pişerken ortaya çıkan gaz yapıcı moleküllerin parçalanmasını sağlayabilir.
Pişirmeden bir gece önce ıslatmak da diğer tüm bakliyatlarda olduğu gibi fasulyede de hayati bir önem taşıyor. Böylece fasulyeler daha pişirmeye başlamadan önce iyice şişiyor. Daha süngersi bir yapı kazandıkları için pişirme aşamasında yemeğin suyu ve diğer malzemeleri fasulyelere daha iyi nüfuz ediyor.
Fasulye soğuk su ile ıslatılır dedik ama pişerken yemeğe sıcak su eklenerek pişirilmeli.. pişecek yemeğe hem ilk anda hemde pişerken soğuk su eklenmemelidir.. pişen yada pişecek yemeğe soğuk su eklerseniz fasulye geç pişer….
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri