Ekim zamanı; çeşidin kısa gün, orta gün ya da uzun gün çeşidi olup olmadığına göre değişir. Kısa gün soğan çeşitleri için en uygun tohum ekim zamanı; 10 Eylül-10 Ekim tarihleridir. Orta gün ve uzun gün soğan çeşitlerinde tohum ekim zamanı ise Ocak-Mart aylarıdır.
Soğan tohumları, Ocak-Mart ayları arasında ekilir. Hasat dönemi ise Temmuz-Eylül arasıdır. Ancak kısa gün çeşitleri Eylül-Ekim ayında ekilerek daha kısa sürede hasat edilebilir.
Soğan, humuslu, killi ve kumlu topraklarda çok iyi yetişir. Ekim yapılacak olan tarlanın sonbahar mevsiminde sürülmesi ve ekime uygun hale getirilmesi gerekir. Toprak ph'ının 6 ile 6,5 arasında olması gerekir. Ocak-Mart ayları arasında ekilen soğanın hasat zamanı Temmuz-Eylül arasıdır.
Baş soğan elde edebilmek için soğanın isteği olan minimum sıcaklık ve gün uzunluğunun olması gerekmektedir. Gün uzunluğuna, baş bağlama için ihtiyaç duyar. Bitkinin erken gelişme devresinde serin havaya gerek vardır. Fakat baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olması şarttır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kışlık soğan nasıl anlaşılır? Soğanlar kesildiğinde sulu ve halkalar oldukça kalındır. Keskin kokulu soğanların boyutu belirgin şekilde daha küçüktür ve genellikle sıkı kabuklara sahiptir. Kesildiğinde halkalar belirgin şekilde incedir ve gözleri sulandırır.
İlgili 29 soru bulundu
Beyaz baş soğan çeşitleri; kışlık soğan olarak bilinmektedir.
Kuru soğanı kiler gibi serin ve karanlık bir yerde 2-3 ay kadar saklayabilirsiniz. Buzdolabında 2-3 gün, buzlukta ise 10 aya kadar taze bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Genelde salata ve yemeklerde daha ekşi bir tat elde etmek için kullanılan sumak, en çok soğan salatasında tüketilmektedir. Bunun sebebi ise soğanın acı tadı ve kokusunu bastırmasıdır. Aynı zamanda Lübnan ve Ürdün mutfaklarında kullanılmakta olan zahter isimli baharat karışımının içerisinde bulunur.
Soğana Hangi Gübre Atılır
Ekim öncesinde yarısı, yapraklar çıktıktan sonra da kalan yarısı uygulanacak olan azotlu gübreler, sülfatlı olanlardan tercih edilmelidir. Ekim öncesinde potasyum ve fosfor gübresi de verilmelidir. Ekim döneminden bir yıl kadar önce toprağa çiftlik gübresi verilmelidir.
Fazla sulama yapıldığında soğan köklerinde çürümeler oluşacağından burada da ölçüyü kaçırmamak, yaklaşık 2 günde 1 olacak şekilde, sprey şişeyle sulama yapmak yeterli olacaktır.
Genellikle yaz aylarında yetişen ve yaz sebzeleri erik, enginar, bezelye taze fasulye gibi sebzelerin türleridir. Yaz sebzeleri genellikle pişirilebilen sebzelerin türleridir. Bunun dışında salata yapılırken kullanılan marul, taze soğan gibi sebzelerin üretimi de yaz aylarında yapılmaktadır.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, "Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Soğan bebeklerin ilk gıdalarından biri olmak için uygun bir aday değil. Ama endişelenmeyin bebeğiniz soğanın besleyici özelliklerinden faydalanmak için çok da beklemeyecek. Eğer bir sindirim sorunu yaşamıyorsa 7-8. aylardan sonra soğanla tanıştırabilirsiniz.
Türkiye'de en fazla kuru soğan yetiştiriciliği Amasya ilinde yapılır. Bursa Karacabey, Ankara Polatlı bölgeleri de soğan üretiminde Türkiye'de Amasya'dan sonra önde gelen bölgeler arasında yer alır.
Hava koşulları ve yağışlar izlenerek Şubat-Mart aylarında tohum ekimi yapılır. Tohumlar ya dikkatlice elle serpilir ya da çiziye ekilir.
Uzun orta gün, geççi soğan çeşididir. Yuvarlak şekillidir, kabuk rengi kahverengidir. Yüksek verimli çeşittir. Yetiştirme şartlarına ve iklim koşullarına göre 8-10 ton verim alınabilir.
➢ Toprak İsteği
Hafif bünyeli, bitki besin elementlerince noksan olmayan humusca zengin kumlu –tınlı toprakları sever. Toprak asitliğine hassas olduğundan toprak pH'sı 6-6,5 olmalıdır. Soğan yetiştiriciliğinde münavebe gerekmektedir. Üst üste aynı tarlada soğan yetiştiriciliği yapılmamalıdır.
Kuru topraklarda, dikim derinliği 5-6 cm'ye kadar indirilebilir. Sarımsak, ılıman iklimin hakim olduğu bölgelerimizde Kasım ve Aralık aylarında, soğuk ve toprak düzeyinde don tehlikesinin olduğu yerlerde ise; Mart ve Nisan aylarında dikilir.
Soğanın sağlıklı şekilde büyümesi için bulunduğu ortamın sıcaklığı önemlidir. -8 dereceye kadar güçlü kalabilen soğan, en iyi şekilde 22 derecede yetişir. Bu iki rakam arasında olan sıcaklıkta soğan yetiştirebilirsiniz. Kışın -8 derece soğanı dondurmaz; fakat yine de ılıman bir ortam hazırlamalısınız.
Soğan, soğuk algınlığı ve burun tıkanıklığı gibi mikrobiyal ve enfeksiyon kaynaklı rahatsızlıklarda soğan antibiyotik görevi görerek karanfil ise hoş kokusu ile solunum yollarını açarak rahatlamanızı sağlar.
Soğan bilinenin aksine acı değil, aslında şeker oranı oldukça yüksek bir kök sebze. İçindeki şeker, pişirilme şekline göre daha çok açığa çıkıyor. Bu da soğanların daha şekerli ve hafif karamelize olmasını sağlıyor. Karamelize soğan, yanık soğan değildir.
Doğal antibiyotik olan soğan, karanfille birleştiğinde solunum yollarını açıyor, virüslerden koruyor. Soğuk algınlığı ve burun tıkanıklığı gibi mikrobiyal ve enfeksiyon kaynaklı rahatsızlıklarda soğan antibiyotik görevi görürken, karanfil ise hoş kokusu ile solunum yollarını açarak rahatlamanızı sağlar.
Soğanları evinizin serin ve güneş görmeyen bir yerinde, çok nem olmayan bir ortamda saklamalısınız. Eğer soğanları çuvalda saklıyorsanız, asla beton ile temas ettirmemelisiniz. İsterseniz soğanları doğradıktan sonra da bir süre muhazafa edebilirsiniz.
Uzmanlara göre soyulmuş soğan buzdolabında en fazla 10-14 gün ve - 4 derece saklanabilir. Dilimlenmiş, kesilmiş veya doğranmış soğan: - Dilimlenmiş, kesmiş ya da doğramış olduğunuz artan soğanları artmak yerine buzdolabında e fazla 10 güne kadar saklayabilirsiniz.
Soğan soğuk hava ile depolanması
Depolanan soğanların çürümesinin önlenmesi için, ya tarlada güneş altında veya yapay yolla iyice kurutulması gerekir. Yapay kurutucularda kurutma sıcaklığı +45 / +47 °C'yi aşmamalıdır. Tam olarak kurumuş soğanlar, 0 °C sıcaklık ve %70-75 bağıl nemde 8 ay kadar depolanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri