Anlamı: "Muaheze" kelimesi, eleştiri, tenkit veya sert sözlerle bir kişiyi veya bir şeyi eleştirme veya olumsuz bir şekilde yargılama anlamına gelir.
Sözlükte “bir şeyi almak, tutmak, yakalamak” anlamındaki ahz kökünden türeyen muâheze “ayıplamak, kınamak; kişiyi suçu karşılığında cezalandırmak” mânasına gelir.
Her bir sözcüğün anlamını paylaşan TDK, herkes tarafından takip ediliyor. TDK'da yer alan tolere etmek kelimesi hoş görmek ve tahammül etmek anlamındadır.
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı'mukayese'dir. TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı'Benzeterek veya karşılaştırarak değerlendirme, karşılaştırma, kıyaslama'anlamlarına gelen mukayese,Türkçeye Arapçadan geçmiştir.
Anlamı: "Mütemadi," devamlı, sürekli, aralıksız veya düzenli bir şekilde gerçekleşen bir şeyi ifade eder. Bu kelime, belli bir düzen içinde tekrar eden olaylar veya davranışlar için kullanılır.
İlgili 25 soru bulundu
1. Dünyâya gelen, doğan, doğmuş. 2. –den doğmuş, ileri gelmiş, hâsıl olmuş: Bir gümrük meselesinden mütevellit müsâdemeler birer müstesnâ imiş (Cenap Şahâbeddin).
İnkişaf kelimesi, herhangi bir şeyin ya da durumun gün yüzüne çıkması ve anlaşılması olarak ifade edilen bir kavram olmaktadır. İnkişaf aynı zamanda, gizli olan sırların bilinir hale gelmesi ortaya çıkması anlamında da kullanılmaktadır.
Türk Dil Kurumuna göre müstantik kelimesinin sözlük anlamı, bir kimseden bilgi almak için o kişiye sorular soran kişi demektir.
Muhakeme etmek, bir konu hakkında iyice düşünerek ve detaylı bir inceleme yaparak karar verme olarak ifade edilmektedir. Bir durumun zihinde incelenip değerlendirilmesi olmaktadır.
Yargılama hukuku ve yargı kararı anlamında fıkıh terimi. Yargılama hukuku ve duruşma anlamında hukuk terimi.
Ekarte de dilimize Fransızcadan geçmiş olan ve sık sık kullanılan kelimelerden biri. Kelimenin ilk anlamı rakibini saf dışı bırakmak, uzaklaştırmak ve mesafeyi açmaktır.
[l ince] sıf. (Fr. declaré) Kelime dilimizde “bildirmek, açıklamak, beyan etmek” anlamına gelen Deklare etmek söyleyişinde geçer: “Gümrük müdürlüğüne deklare edilecek mallar.”
Takdis etmek, hürmet göstermek ve yüceltmek anlamına gelir.
sıfat,eskimiş İhtiva eden, içine alan, kapsayan, içinde bulunduran.
Sözlükte zem (zemm) “bir insanı, bir nesneyi veya davranışı onda bulunan ya da bulunduğu iddia edilen kötü ve çirkin bir niteliği yüzünden yermek, kınamak, ayıplamak” anlamında masdar, bu şekilde kötüleyici söz ve davranışları ifade etmek üzere isim olarak kullanılır; karşıtı medihtir.
Tahayyül etmek kelimesi, hayal etme ve zihinde canlandırma anlamlarına gelen bir kelime çeşididir. Arapçadan dilimize geçen bir kelimedir.
bilinen ve/ya dogru olarak kabul edilen belirli önermelerden baska önermeler çikarma, muhakeme, konuyu düsünüp inceleyerek karar verme.
Vazife kelimesi, görev anlamında kullanılan bir kelimedir. Sözlük anlamı içerisinde, yükümlü olduğu iş anlamına da sahiptir.
(ﻣﺘﻬﻴّﺞ) sıf. (Ar. teheyyuc “heyecanlanmak”tan muteheyyic) Heyecana gelmiş, heyecanlanmış, heyecanlı: O kadar müteheyyicim ki çayı görmeden paçayı sıvıyorum (Ömer Seyfeddin).
Mükerrem, Arapça kökenli bir erkek ismidir ve "onurlandırılmış", "saygıdeğer", "kıymetli" anlamına gelir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mücazat kelimesi, ceza sözcüğünden türetilmiştir. Ceza, işlenen bir suçun ya da yapılan bir hatanın karşılığını vermek anlamına gelir. Genellikle hukukta kullanılan mücazat sözcüğü ise cezalandırma demektir.
Kelime Anlamı: Müphem kelimesi, anlaşılması zor, belirsiz veya açık olmayan bir şeyi ifade eder. Genellikle net olmayan veya anlamı belirsiz olan bir konuyu tanımlamak için kullanılır. Kökeni: "Müphem" kelimesi Arapça kökenlidir.
Mülahaza kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "Lehez" kelimesinden türetilmiştir ve "düşünme, göz önüne alma, düşünüp değerlendirme" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla mülahaza, bir konuyu düşünme, değerlendirme veya göz önüne alma eylemini ifade eder.
İradî fiilleri gerçekleştirmeyi sağlayan yetenek ve güç anlamında bir terim. Allah'ın kulunu bir işi yapma veya yapmama hususunda yükümlü tutması anlamında terim.
Mutemet Ne Demek? Mutemet, çalıştığı kurumda para akışından ve para dağıtımından sorumlu kişiler adına çalışan kişilere denir. Devlet daireleri, bankalar, hastaneler vb. gibi kurumlar, bu mesleğin icra edildiği yerlerdir. Arapçadan dilimize geçmiş bir kelimedir ve güven ehli adam anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri