Aralık, ocak ve şubat aylarından oluşan yılın ilk mevsimine kış denir. Serma ve zemistan sözcükleri kış ile eş anlamlıdır.
Örneğin kış kelimesi, yansıma sözcük olan 'kışt' sesiyle karıştırılabilir. Ancak kış kelimesi, sadece mevsim adı olan kış anlamına gelmektedir. Bu kelimelere yeni harf eklenip eş sesli kelime oluşturulamaz. Yani 'k' harfi eklenip kışt sesi oluşturulup yeni bir kelime oluşturup eş seslilik durumu ortaya atılamaz.
İlkyaz, bahar kelimesi ile eş anlamlıdır. Çoğu metinde ilkbahar kelimesinin yerine bahar sözcüğü kullanılır.
Kıstas veya ölçüt sözcüğü sıkça duyulan kelimelerdir. İki kelimede eş anlamlı olarak dikkat çeker. Ayrıca kriter ve mısdak sözcükleri de bunlarla eş anlamlıdır.
Eş anlamlı kelimeler ya da sözcükler, genel olarak aynı anlama gelen, birbirlerini birebir karşılayabilen ve birbirlerinin yerine kullanılabilen kelimeler olarak ifade edilirler. Eş Anlamlı Kelimeler Nedir? Yazılış ve okunuşları bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
İlgili 29 soru bulundu
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Bu kelime genellikle eşanlamlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş anlamlı şeklinde olmalıdır.
kur'an-ı kerim'de geçen, terazi anlamındaki sözcük.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman kısaca kıstas kelimesinin anlamı, 'Ölçüt' şeklinde öne çıkmaktadır. Özellikle birçok farklı konu üzerinden örnek anlamlı şekli şekilde değerlendirilir. Yani bir konu içerisinde farklı bir durum ele alınmış ise, başka bir konu üzerinden o durumun anlaşılabileceğini gösterir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan kısas kelimesi, dinimizde önemli yer tutan kavramlardan biridir. Bir kişiyi haksız yere öldüren ya da yaralayan kişilere yaptığının aynısıyla karşılık vermeye kısas denir. Kısas kelimesi birçok ayette geçer.
Tdk'ya göre sonbahar eş anlamlısı olarak hazan, güz kelimeleri de kullanılmaktadır.
Sonbahar kelimesinin yakın anlamı, anlamdaşı veya eş anlamı güz kelimesidir.
Mevsim anlamındaki yaz ile eş anlamlı olarak kullanılan tek sözcük ilkyazdır. İlkyaz, haziran ve temmuz aylarını kapsar.
Kış mevsiminin zıt anlamlısı ise yaz olarak bilinmektedir. Kış soğuk bir mevsim olarak bilinirken yaz ise sıcak bir mevsim olarak ifade edilebilir.
Yaz kelimesinin zıt anlamlısı KIŞ kelimesidir.
Yaz kelimesinin eş anlamlı sözcüğü 'ilkyaz' kelimesidir. Taşımış olduğu anlam kapsamında bu kelime üzerinden ele alınır ve kullanılır.
Logos, Yunancada duyguları kavrama anlamındaki pathos sözcüğünün karşıt anlamı olan us ile kavrama anlamındadır. Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan ve başka bir dile çevrilemeyen logos sözcüğü söz, düşünme, akıl, oran, ölçü gibi çok anlamlı bir sözcüktür.
Büyük ve süslü köşk, saray vb. yapı.
Kıstas almak (veya tutmak) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ölçü olarak benimsemek.
Kısrak TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından kelime anlamı eşliğinde kısrak kelimesi, 'Dişi at' şeklinde ifade edilmektedir. Yani atların dişi olan türleri için genelde kısrak ismi verilir.
Kısas ilkesi eski toplumlarda suç işleyen kişinin veya ait olduğu kabilenin işlenen suça eş değer şekilde cezalandırılması anlamına gelmekteydi. Yani göze göz, dişe diş, kulağa kulak ve cana karşılık can.
Sözlükte “bir kimsenin izini sürmek, ardınca gitmek; bir kimseye bir haber veya sözü bildirmek” gibi mânalara gelen kıssa kelimesi bir kimse yahut bir şeye ait hadiselerin adım adım, nokta nokta takip edilerek anlatılması / hikâye edilmesi ve bu niteliği taşıyan hikâyeyi ifade eder.
Örnek kelimesinin eş anlamlısı benzer, emsal, eş, model sözcüğüdür. Yazılış ve okunuş bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelerdir.
Cümle kelimesinin eş anlamlısı tümce kelimesidir.
Yazılışları ve okunuşları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri