Bu zaman diliminde, uygun koşullar sağlandıktan sonra rahatlıkla sebze ekimi yapabilirsiniz. Bu aylarda ekilecek sebzeler; marul, turp, pazı, soğan, bezelye, brokoli ve sarımsak olarak çeşitlilik gösterir. Kışın ekilen sebzelerden birisi olan marul, 5 derecenin altına düşmeyen bölgelerde yetişir.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Saksıda yetişen sebzeler ve meyveler; Domates, salatalık, patlıcan, biber, soğan, sarımsak, ıspanak, bezelye, marul, fasulye, pırasa, havuç, turp, tere, maydanoz, semiz otu, dere otu, nane, fesleğen, çilek, kavun vb. Saksıda yetişen meyve ağaçları; limon, mandalina, portakal, incir, kiraz, armut, elma vb.
İlgili 20 soru bulundu
Bu aylarda ekilecek sebzeler; marul, turp, pazı, soğan, bezelye, brokoli ve sarımsak olarak çeşitlilik gösterir. Kışın ekilen sebzelerden birisi olan marul, 5 derecenin altına düşmeyen bölgelerde yetişir. Bezelye toprak ısısı 4,5 derece olan yerde ekimi gerçekleşir.
Hangi Meyve Evde Kolay Yetişir? Domates, biber, salatalık, soğan, sarımsak, çilek, karpuz, limon, patlıcan ve fasulye evde yetiştirilmesi nispeten kolay ve masrafsız olan meyvelerdir. Gereken ilgiyi ve özeni gösterdikten sonra evde kendi küçük bostanınızı kurabilir ve bu meyveleri yetiştirebilirsiniz.
Dağ menekşesi, çuha çiçeği, süs lahanası, kasımpatı, şebboy, açelya, Atatürk çiçeği, sıklamen, nergis, krizantem, kasımpatı, yılbaşı çiçeği, kardelen...
Soğuk mevsim sebzeleri arasında lahana, karnabahar, brokoli, havuç, pazı, yapraklı yeşillikler ve turp bulunur.
Adı gibi kendisi de adeta ölümsüzlüğü, sonsuzluğu simgeliyor… Ölmez otu, hakikaten de koparıldıktan sonra bile çiçekleri dökülmeyen, topraktaki gibi capcanlı duran bir bitki… Kuruduğunda bozulmadığı, rengi solmadığı için evlerde süs bitkisi olarak yer alıyor. Ölmez otu elbette ki yalnızca bu amaçla kullanılmıyor.
Yani serin bir ortamda durması gerekir. Oda sıcaklığında bazen bozulabilirler. O yüzden evin neresi serinde bu çiçek için daha sağlıklı olacaktır.
Kısmen güneş alan, günün büyük kısmını gölgede geçiren bir balkon ya da bahçeniz varsa size uygun olan sebze meyvelerden bazıları şöyle: Roka, pazı, patates, turp, sarımsak, taze soğan, brokoli, karalahana, ıspanak, kabak, marul, havuç ve karnabahar, bezelye, fasülye ve tabii ki baharatlar.
Mezar üzerine genellikle soğanlı bitkiler dikilebilir. Bunlar nergis, zambak, safran gibi bitkilerdir. Kış aylarında çiçek açan bu bitkiler mezar üzerinde yaz kış kalır. Ancak soğanlı bitkilerin verimli çiçekler verebilmesi için her yıl sökülüp dinlendirilmesi ve tekrardan dikilmesi gerekir.
Kış mevsiminde havalar soğumaya başladığı için toprak da soğumaya başlayacaktır. Bu yüzden kök kısımları soğuğa dayanıklı olan çiçekleri beslemeyi deneyebilirsiniz. Kış aylarında besleyebileceğiniz çiçekler arasında Atatürk çiçeği, dağ menekşesi, kasımpatı, nergis, kardelen ve krizantem gibi çiçekler bulunmaktadır.
Mezarlıklar için en uygun susuzluğa uzun süre dayanabilen çiçekler((acem halısı,kasımpatı,buz çiçeği,sardunya,kaz ayağı vb.))
Dünya üzerinde susuz yaşayabilen hiçbir canlı yoktur; hepimiz suya ihtiyaç duyarız. Diğer tüm canlılar gibi su verilmeyen bitkiler de bir süre sonra solup gider. Ancak bazı bitkiler, susuzluğa diğerlerinden daha uzun dayanabilirler. Susuz yaşayan bitkilerin en bilineni kaktüslerdir.
Kardelen. Elbette isminden de anlaşılacağı üzere soğuğa dayanıklı çiçekler dendiğinde akla gelen ilk bitki kardelen oluyor. Ocaktan martın sonuna kadar açan bir çiçek türü olan ve en verimli halini bu kış ayları arasında sergileyen kardelen, -20 derece soğuğa kadar dayanabilir.
Atatürk çiçeği ve nergis, Aralık ayında ekim için uygundur.
Maydanozlar için, yeşillikler arasında en hızlı ve en kolay yetişeni diyebiliriz. Bir paket tohumdan bir anda 30 demet maydanoz elde edebilirsiniz. Güneş ışığı bu güçlü antioksidanı evinizde yetiştirmek için en çok ihtiyacınız olan şeydir.
Saksımızın altında delik yoksa ufak bir çivi ile 2-3 yerinden delebiliriz. Deldiğimiz saksıyı tepsisine oturtuyoruz ve içine 1 cm kadar çakıl, sonrasında üzerine çakılı örtecek kadar kum koyuyoruz. Daha sonra kompost-torf-toprak karışımımızı dolduruyoruz ve saksımız ekime hazır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri