Amatör halı yıkama uygulamalarında halının kolay kuruma potansiyeli dikkate alınmalıdır. Gün ışığından faydalanabileceğiniz bir teras katı mevcutsa, kış mevsiminde halı yıkama işlemi yapabilirsiniz. Fakat yine de atmosferdeki nem oldukça zorlayıcı bir etki bırakabilir.
Halıların yaklaşık 6 ayda bir yıkanması tavsiye edilmektedir. Bu süre, evde yaşayan kişi sayısına ve ev ortamına göre değişiklik gösterebilir.
Mevsimin hangisi olduğu hiç önemli değildir. Halı yıkama sezonunda bile halılarınız ortalama 1 ile 3 gün arasında gibi kısa bir sürede teslim edilmektedir.
Genellikle halıların kuruma süresi ortalama 6 ila 12 saat arasında değişir. Ancak, bazı halılar daha uzun süre kuruma ihtiyacı duyabilir. Halıların tamamen kuruması için 24 saat geçmesi gerekebilir.
Halı sıkma makinasından çıkan halılar kalite kontrolden geçirilerek halı kurutma bölümüne asılırak 24 saatte tamamen kuru hale getirilir.İyice kuruyan halılar, askılardan toplanıp kalite kontrol masası üzerine açılır.
İlgili 31 soru bulundu
Halının ebadı, kuruma süresine etki edeceği için kış mevsiminde büyük halıların yıkanması oldukça büyük sorunlara yol açacaktır. Yıkama sonrasında kurutmak için de özel bir alana ihtiyacınız var.
Öyle ki makinede yıkanan halıların yıkama sıcaklığı, deterjan önerileri, çamaşır makinesinin özelliği/program özelliği gibi birçok dikkat edilmesi gereken şey var. Bu kriterlere göre makinede yıkanacak halı mutlaka 30 derecede yıkanmalıdır.
Sık kullanılan halılar 3-6 ayda, az kullanılan halılar 9-12 ayda bir sağlıklı, temizlik, görünüm ve hijyen için uygun deterjanlarla mutlaka yıkanmalıdır. Pet yaşayan evlerde mutlaka yılda 2 kere halılar yıkanmalıdır. Temizleme bittikten sonra halılarınızın iyice kurumasını beklemelisiniz.
Halıları yıkadıktan sonra kapalı alanda kurutuyoruz. Kapalı alanın en büyük avantajı açık havadaki tozdan halıyı korumaktadır. Aynı zamanda yeni yıkanan bir halı direkt güneş ışığına karşı çok hassastır. Dolayısıyla kapalı alanlarda kurutulması büyük önem taşır.
Halı şampuanı ve beyaz kalıp sabun ile yıkanmalıdır. Halı çok fazla suyun içinde bırakılmadan şampuanı dökülerek yumuşak bir fırça ile temizlenmelidir. Halının tüm dış cephesi eşit şekilde temizlenmelidir. Daha sonra iyice durulanması gerekir.
Evde halı silme suyuna ne konur? sorusu doğal yollarla halı temizlemek isteyen pek çok kişi tarafından sorulmaktadır. Halıyı temizlemek için su hazırlarken, sabunlu su ya da el dezenfektanı yeterlidir. Buna ek olarak kabartma tozu ekleyebilir veya sadece bol miktarda sodalı su yapabilir ve temizleyebilirsiniz.
Aslında buharlı yıkama yönteminde halı yıkanır iken buhar değil sıcak su kullanılır. Suyun sıcaklığı genellikle 65-100 derece arasındadır. Yüksek sıcaklıktaki su, basınçla halıya püskürtelerek halıdaki kir parçacıklarının çözülmesini sağlar.
Mr Jeff olarak halı yıkaması için evimizde bulunan amonyak, leke çıkarıcı vb. gibi temizlik ürünlerin yerine sabun ve suyun kullanılmasını öneriyoruz. Bunun nedeni halıların genellikle hassas dokulardan ve malzemelerden yapılmış olması ve düzenli olarak yıkadığımız bir eşya olmamasıdır.
İsminden de anlaşılacağı gibi kimyasal sararma, halı liflerinin bileşimi ile reaksiyona giren bazı kimyasallardan kaynaklanmaktadır. Bazı kimyasal temizleyiciler yüksek miktarda alkali deterjan veya pH içerir ve kullandıktan sonra sarı bir leke oluşturur.
Karbonat, halıda hapsolan kokuları etkisiz hâle getirmeye yarar. Karbonatı ince bir tabaka hâlinde kullanmalısın, o yüzden temizlemeyi planladığın her bir oda için büyük bir kutu karbonat al. Eğer topaklanırsa elinle iyice yay. Daha iyi sonuçlar için karbonata boraks ekleyebilirsin.
Halın markanız çamaşır makinesinde yıkamaya uygun şeklinde ibare bulunduruyorsa burada tavsiye edeceğimiz ayarları uygulayabilirsiniz. ·30 derecede yıkayın. ·Sıkma yaptırmayın. ·Deterjan kullanmayın.
Genel olarak yıkanabilir halılar 4 metrekare, 6 metrekare dahi olsalar bile ince yapıları sayesinde kolaylıkla temizlenebilirler. Yine aynı şekilde ince yapıda oldukları için de makineye kolayca sığabilirler.
Yıkanabilir halılar, sık sık kazaların yaşandığı durumlarda oldukça kullanışlı oluyor. İçerisinde kullanılan malzemelerden ve ağırlığından dolayı yıkanabilir özelliğe sahip.
Makinenin 30 dakikalık programlarında yıkamanı öneririm şayet halıların çok kirli değilse. İstersen derecesini 40 da yapabilirsin. 40 derecede çok daha güzel yıkıyor. Ancak halılarım çok kirli özellikle mutfakta kullandığım yağlı bir yüzetevsahip diyorsan makinenin hassas programında düşük devirde yıkamanı öneririm.
*Havuz sistemi veya kuyu suyu ile yıkanan halıların. uzun vadede iplik yapısı bozulması sebebi ile olur.
Halıların açık havada mı yoksa kapalı bir mekanda mı kurutulduğu kuruma süresinde belirleyici rol oynayabilir. Ancak genel olarak halı kurutma işlemi 8 ile 12 saat arasında değişmektedir.
Islak halının üzerine birkaç havlu yayın. Çıplak ayakla, havluların yüzeyinde yukarı ve aşağı doğru yürüyün. Tamamen doymuş olduklarında, kuru havluyla değiştirin. Aşırı nem kalırsa bu işlemi tekrarlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri