#5 Ihlamur Çayı
İlk sırayı kışın bir klasiği olan ıhlamura bıraktık. Hem mevsim geçişinde hem de tüm kış boyunca her zaman elinizin altında bulunması gereken bitkilerden biri kendisi. Balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı etkisiyle şifalı bir çayın temel malzemesi.
Kış çayları temel olarak bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda vücuda yardımcı oluyor. Vücut direncini artırarak grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıkları olarak anılan hastalıklara karşı bizi koruyor. Düzenli olarak tüketildiğinde var olan kış hastalıklarının da iyileşme sürecini hızlandırıyor.
Karahindiba, papatya, ginseng, yeşil çay, tarçın, nane, okaliptus, hibiskus, havlıcan, karanfil, ıhlamur, adaçayı, ekinezya, zerdeçal, zencefil gibi kış çayı malzemeleri kullanılarak hazırlanan kış çayı içerisinde neredeyse tüm şifalı bitkiler yer almaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Kış çayı oldukça kolay bir yöntemle demlenir. 1 fincan su ve 1 tatlı kaşığı kış çayı cezvenin içine atılır ve 3-4 dakika kadar kaynatılır. Kaynadıktan sonra süzerek tüketilebilir. Kış çayı gün içinde 2-3 fincana kadar tüketilebilir.
Zayıflamaya Yardımcı Etkili Kış Çayı Tarifi
İçine birkaç damla limon sıkılarak tüketilir. Tarif içeriğine isteğe bağlı olarak çubuk tarçın eklenebilir.
Her bir su bardağı için bir tatlı kaşığı kış çayı kullanılmaktadır. İsteğe bağlı olarak limon veya bal da eklenebilmektedir. Demlemesi gerçekleştirilen kış çayı, 5-10 dakika süre ile bekletilmektedir.
Kış aylarında sık karşılaşılan grip ve nezle gibi soğuk algınlığı rahatsızlıklarına karşı tüketilmesinin fayda sağladığı bilinen kış çayları, bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olabilir.
Zencefil, ıhlamur, ekinezya ve yeşil çay, soğuk algınlığına iyi gelen bitki çayları arasında yer almaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren bir yapıya sahip olan kuşburnu çayı, adeta C vitamini deposu olarak bilinmektedir.
Diyet esnasında düzenli kullanıldığında zayıflamaya da destek olan nane çayı, içeriğindeki C vitamini ile sizi hastalıklara karşı korur, vücut direncinizi artırır. Bütün bunların dışında bu özel çay, mentol etkisiyle yüksek ateşi de düşürür.
Yaz mevsiminde, kış ve bahar aylarından daha çok sıvı alınması gerekiyor. Hem ihtiyaç duyulan sıvıyı sağlıklı bir şekilde almak hem de bitkilerin faydalarından uzak kalmamak için uzmanlar bitki çaylarının yazın, soğuk olarak tüketilmesini öneriyor. Bitki çayları soğuk tüketildiğinde de faydasının eksilmiyor.
Kış Çayı (8+ Ay)
Balgam söktürücü özelliktedir. İltihap kurutucu etkisi vardır. Ayrıca öksürüğe iyi gelir.
Bu bitkinin bulunamaması takdirde kış çayına bal katılabileceğini ifade eden Yalvaç, “Yalnız dikkat edilmesi gereken balın çaya çok sıcakken katılmamasıdır. Yani çayın hafif soğumasını bekleyip, daha sonra çaya bal katmalıyız.”dedi. tarafından sağlanmaktadır.
İçindekiler: Ihlamur (Yaprak-Çiçek), Zencefil, Zerdeçal, Havlıcan, Tarçın, Hibiskus, Limon Kabuğu, Portakal Kabuğu, Kuşburnu, Hatmi Çiçeği, Papatya, Adaçayı, Kekik, Okaliptüs Yaprağı, Elma Kurusu Kullanım Şekli: Karışımı Oluşturan bütün bitkilerden bir avuk kadar alınır, demlenir. 5 dk. kadar bekledikten sonra ...
Bitki çaylarına limon sıkmayın
Eskiden kalma bir alışkanlık olarak adaçayı, bitki çayları, kekik, ıhlamur limonla içiliyor. Ancak limonla içilmesi bunların bütün şifa özelliklerini yok ediyor. Çünkü bu bitkilerdeki etken maddeler uçucu yağlar ve kokulu yağlar.
Demlemesi gerçekleştirilen kış çayı, 5-10 dakika süre ile bekletilmektedir. Kış çayını demlerken bir tatlı kaşığı zencefil, narçiçeği, kuşburnu, hibiskus, havlıcan, tarçın, 2-3 tane karanfil kullanılmaktadır. Tercihe bağlı olarak süzüldükten sonra kış çayı içilebilmektedir.
Ihlamur, çay olarak tüketilen, kış aylarında sıklıkla kullanılan bir bitkidir. Bal ve limon ile de tüketilebilen ıhlamur, kışın gribal enfeksiyondan kaynaklı hastalıkların daha hızlı iyileşmesi için yardımcı olur. Bunun yanı sıra boğazda oluşan tahrişe ve ağrıya da iyi gelen ıhlamur tam bir sağlık deposudur.
Gün içinde 3 fincandan fazla ıhlamur çayı içilmemesi gerekir. Ihlamurun bazı ilaçlar ile etkileşime girmesi söz konusudur. Bundan dolayı özellikle de kalp hastalarının ıhlamur tüketmeleri genellikle tavsiye edilmemektedir.
Siz siz olun demlenen ıhlamuru tekrar tekrar üzerine su ekleyerek içmeyin. Çünkü bu şekilde tüketilen ıhlamur çayının hiçbir faydası yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri