Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, deniz ürünleri, kümes hayvanları, çift toynaklılar tüketmemeye denir.
Dünyada frutaryenizm (fruitarianism) olarak anılan beslenme biçimine sahip frutaryenler, sadece et ve et ürünlerinden, hayvanlardan elde edilen ya da hayvanlar üzerinde test edilerek hazırlanan ürünlerden uzak durmakla kalmıyor, aynı zamanda sebzeleri de hayatlarından çıkarıyorlar.
Frutaryen beslenme sadece meyve, sebze, kuruyemiş ve tohumların tüketildiği; et, süt, yumurta, bal, tereyağı gibi hayvansal ürünlerin tüketilmediği bir beslenme şeklidir. Bu diyetin temel amacı, hayvanlara zarar vermeden sağlıklı bir beslenme biçimi benimsemektir.
Vegan ve Vejetaryen Sağlık Faydaları
Bu tip gıdalar genelde daha az doymuş yağ ve sodyum içerirken, yüksek lif ve antioksidan içerir. Bu şekilde beslenen vegan ve vejetaryenlerin, obezite, kalp rahatsızlıkları, diyabeti ve kanser gibi sağlık risklerini azalttığı bilinir.
Fleksitaryen beslenme biçiminde daha çok sebze - meyve, baklagile odaklanmak, hayvansal ürünler yerine bitkilerdeki proteine odaklanmak, zaman zaman et ve hayvansal ürünler de tüketebilmek, rafine şeker ve tatlıları azaltmak, en doğal yiyecek formlarını tüketmeye çalışmak bulunuyor.
İlgili 25 soru bulundu
Kökeni İtalyanca pesce (balık) ve İngilizce vegetarian (vejetaryen) kelimelerinden gelen pesketaryen beslenmesinde balık veya diğer su ürünlerinin olduğu ancak diğer et türlerini tüketmeyen kişilere deniyor.
Bitkisel besinlerin yanında hayvansal olarak yalnızca kümes hayvanlarını tüketenlere Polo vejetaryen, yalnızca deniz ürünlerini tüketenlere Pesko vejetaryenler denilmektedir. Semi-vejetaryen diyeti: Kırmızı eti tüketmeyen, sınırlı miktarda tavuk ve balık tüketenlerdir.
Pesketaryen diyetin temeli; taze sebzeler, balık ve deniz ürünleri, tam tahıllı ürünler, baklagiller, meyveler, makarna, ekmek ve pirinçtir. Yumurta, süt ve süt ürünleri de menüde yer alabilir. Genel olarak pesketaryen diyetinin kesin kurallar yoktur. Tek net kural: kırmızı ve beyaz etin tüketilmemesidir.
5- Semi-vejetaryen diyet: Bu diyette et tüketilmemektedir. Diyet bitkisel kaynaklı gıdaların yanı sıra sınırlı miktarda kanatlı etleri ve su ürünleri içermektedir. Süt ve süt ürünleri ile yumurta da tüketebilmektedir.
Ravistler: Bu bireyler yemeğin pişirilmemesi gerektiğini savunurlar. Eğer pişirilirse yiyeceğin besin değerinin azalacağına inanırlar. Fruvitarianlar veya Früitistler: Bu bireylerin diyetinde sadece meyvelerle ve botanik bakımdan meyve sayılan salatalık, kabak, domates ve biber gibi sebzelerle beslenirler.
Ovo vejetaryenlik: Her türlü et ve et ürünüyle birlikte süt ve süt ürünlerini tüketmeyi de redderler. Yumurta tüketiminde esnektir. Lakto-ovo vejetaryenlik: Her türlü et ve et ürünlerini tüketmeyi reddederler. Yumurta, süt ve süt ürünlerini tüketiminde esnektir.
Flexitarian diyeti, et ve hayvansal ürünlere ölçülü bir şekilde izin veren, daha çok bitki bazlı yiyecekleri yemeyi teşvik eden bir beslenmedir. Vejetaryen ve vegan beslenmeye göre, daha esnektir.
Balık ve balıklı yemekler üzerine kurulan bir yemek kültürüdür. Takvimler 1993 senesini gösterdiği dönemlerde, araştırmacılar pesketaryen kelimesinin yayılmasını sağlamıştır. Balık ve deniz ürünleri tüketen vejetaryen kişilere verilen bu tanımlama, günden güne birçok kişinin hayatında yer almaya başlamıştır.
Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri yemeyenlere ise veganlar denir.
Vegan ,vejetaryen beslenme türlerine ait kavramlardır. İnsan doğasının temel ihtiyaçlarından olan beslenme ihtiyacını, hayvansal ürünlerden karşılamayan kişilere vegan denir.
a- Otçul (sadece bitkilerle beslenenler) b- Etçil (sadece etle beslenenler) c- Hepçil (hem ot, hem etle beslenenler)
Tarihteki ilk hekim olan Hipokrat, etin sindiriminin zor olduğunu düşünenlerdendi. Kırmızı etin hiç tüketilmediği, balık, kümes hayvanları, süt, süt ürünleri ve yumurtanın ise tercihe bağlı olarak tüketildiği beslenme tarzına vejetaryen beslenme; bu şekilde beslenenlere ise 'vejetaryen' deniliyor.
Vegan veya katı vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, yoğurt, peynir hiçbir hayvansal ürünü yemezler.
Pesketaryen diyeti, balık veya diğer suda yaşayan hayvanları içeren vejeteryan bir diyettir. "Pesce" kelimesi İtalyancada balık anlamına gelir, bu nedenle vejetaryen diyetlerine balık dahil edenler bu terimle bilinir hale geldi. Bazen bu beslenme planına uyan kişilere pesko-vejetaryen veya pesketaryanlar da denir.
Vegan beslenme, hayvansal kaynaklı ürünlerin tüketilmediği bir beslenme biçimidir. Vegan beslenme faydaları ne kadar fazla olsa da vegan beslenen kişilerin besinlerini bitkisel kaynaklardan elde etmesi bazı besin öğelerinin yetersiz alımına neden olur.
Bir vejetaryen beslenme türü olan vegan beslenme herhangi bir hayvansal ürün veya hayvansal kaynaklı bileşen içermeyen beslenme şeklidir. Veganlar et, balık, süt, yumurta, peynir, bal ve jelatin gibi hayvansal kaynaklı bileşen içeren hiçbir yiyeceği tüketmezler.
Flexitarian diyeti, daha az et daha fazla bitkisel besinleri tüketmeye teşvik eden yarı vejetaryen bir beslenme tarzıdır. Bu diyet, vejetaryen beslenmenin faydalarından yararlanmak amacıyla bitkisel kaynaklı beslenmeye teşvik ederken, et tüketiminin de belli miktarda alınmasını önerir.
Ham gıda meyve, sebze, kuruyemişler ve yağlı tohumların ısıl işlem görmemiş doğal halidir. Isıl işlem görmeyen yani pişirilmemiş bu gıdalardaki vitaminler, mineraller ve enzimler canlılığını korur.
Veganlar, hayvanlardan türetilen ve üretilmesi için hayvanların kullanıldığı yiyecek ürünlerini tüketmediği gibi yapımında deri, kürk, jelatin, yün, ipek gibi hayvansal maddelerin bulunduğu yiyecek dışı maddeleri de kullanmamaya özen gösteriyor. Veganizm, bazen yalnızca bitkisel beslenmeye dayalı bir diyet sanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri