Güneş ışıklarının gözünüzü almaması ve soğukta gözlerinizin üşümemesi için kış aylarında mutlaka polarize ya da açık renkli gözlükler kullanmalısınız. İnsanlarımız sağlığı için kaliteli ürünler almalıdır, imitasyon ürünleri tercih edilmemelidir.
Göz Sağlığınız için Kışın da Güneş Gözlüğü Takın
Gözleriniz, göz sağlığı üzerinde son derece olumsuz etkilere sahip olan bu ışınlara karşı etkili bir korumaya ihtiyaç duyar. Söz konusu koruma da ancak güneş gözlüğü ile sağlanabilir. Ultraviyole ışınları, kış mevsiminde de en az yazın olduğu kadar etkilidir.
Toz pembe, buz mavisi, mor ve sarı gibi renkli güneş gözlüğü modelleri yaz aylarında kullanılmaya uygun gibi görünse de kış ayları için ideal modellerdir. Kış aylarında günlük yorgunlukları gizlemek için büyük ve kalın çerçeveler tercih edilebilir.
Göz sağlığının korunması için en temel işleve sahip olan UV camın bütün güneş gözlüklerinde bulunması gerekir ancak polarize filtreli cam bir tercihtir. Güneş gözlüğünde polarize camın bulunmaması göz sağlığının bozulmasına neden olmaz fakat UV koruması olmayan bir gözlük kalıcı göz hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Yazın her günü güneş gözlüğü ile geçiren kişiler güneşin yavaş yavaş etkisini yitirmesi ve sonbaharın gelmesi ile güneş gözlüklerini çekmeceye koyarlar. Maalesef bahar ayları gelene kadar gözlüklerini hiç çıkarmayan kişiler bulunur. Ancak kesinlikle kışın güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Güneşin bu zararlı etkilerinden korunmak için önlem alınmalı. Hava kapalı da olsa güneş gözlüğü takılmalı” açıklamasında bulundu. Ultraviyole ışınlarının göz ve göz çevresindeki olumsuz etkileri, en az deri üzerinde etkileri kadar ciddi olabiliyor.
Şurada Paylaş! Tıpkı bir mercekle kağıdın tutuşturulması gibi göz üzerinde bulunan sarı benek olarak bilinen bölgelerde yanıklara sebebiyet verir. Güneşin ultraviyole ışınları, bu bölgelerde kısa sürelerde su toplanmasına neden olur. Çok uzun süre bakılması ciddi derecede görme kayıplarını meydana getirebilir.
Polarize Camlar Kimlere Tavsiye Edilmez? Polarize güneş gözlükleri, yorgun ve uykusuz sürücüler için tehlike yaratabilir. Koyu tonlarda tasarlanan bu gözlük modelleri, uyku düzeyini artırabilir. Bu nedenle yorgun sürücülerin kullanımı için uygun değildir.
Yansımanın kişiyi rahatsız ettiği herkes polarize güneş gözlükleri kullanarak konforlu bir görüş sağlayabilir. Balıkçılar, su sporlarıyla uğraşanlar, araç kullananlar, sürücüler, kayakçılar, golfçüler, bisikletçiler, ışığa çok duyarlı kişiler, 60 yaş sonrası katarakt ameliyatı olanlara önerilir.
Rayban gözlük kadın modelleri arasında, kalın asetat gövdeye sahip Ray-Ban RB 2186 901/58 52 Kadın Güneş Gözlüğü, Wayfarer modelinin modernize edilmiş hali olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte polarize özelliği ile ön plana çıkıyor. Spor ve klasik tarz arayışı içerisindeysen; bu gözlük tam sana göre.
"Aşırı yağmurlarda özellikle polarize olan güneş gözlükleri kullanılmalı. Güneş gözlüğü yağmurlu havalarda görüşü artırıyor, bilimsel olarak kanıtlandı. Her sürücüye bir defaya mahsus güneş gözlüğü kullanmalarını ve farkı görmelerini tavsiye ediyorum.
Özellikle kar yağdıktan ve yerde biriktikten sonra açan güneşli havalarda mutlaka güneş gözlüğü kullanmak iyi bir seçenek olacaktır. Eskimolar gibi karla yoğun hayat süren halklarda kar körlüğünden korunmak için fildişi, kemik, tahta ya da huş kabuğundan yapılan kar gözlüğü kullanılırdı.
Kaliteli güneş gözlüklerinde güvenilir tescil belgesi olmalıdır. 1995'ten bu yana Avrupa Birliği standartlarına göre kaliteli güneş gözlüklerinin üzerinde CE (Conformité Européene) ibaresi bulunmaktadır. CE belgesi, ürünün minimum güvenlik koşullarına uygun olduğunu ifade etmektedir.
Kış güneş gözlüğü kullanmak için illa ki güneşin gözlerini rahatsız etmesine gerek yok, soğuk aylarda çıkan güneş tıpkı yazın olduğu gibi zararlı etkilere sahiptir ve bu nedenle göz için bazı riskler barındırır. %100 UV korumalı güneş gözlüğü, kış aylarında da dışarıda vakit geçirirken en önemli yardımcın olabilir.
Güneş gözlüğü tercihinde yüzünüze göre seçim yaparken, gözlüğün suratınıza büyük ya da küçük kalmamasına özen göstermelisiniz. Yani yüz hatlarınıza rahatça oturan bir gözlük olmalıdır. Güneş gözlüğünün burnunuza oturuş şekli, yanaklarınıza değmemesi, kaş hizanızda olması dikkat edebileceğiniz özelliklerdendir.
Hayır, güneş gözlüğü ile güneşe bakılmamalıdır. Güneş gözlükleri, güneşin zararlı UV (ultraviyole) ışınlarının neden olduğu göz hasarını önlemek için tasarlanmıştır.
Bu nedenle henüz denemeyen insanlar “Polarize güneş gözlüğü baş ağrısı yapar mı?” sorusunun cevabını merak eder. Güneş gözlüğü kullanmaya alışkın olmayan insanlar için polarize gözlüğün ışığı dengeleyici etkisi ilk başta hafif baş ağrısı yapabilir.
Göz sağlığı açısından UV400 camlar polarize camlardan daha önemlidir. Her ikisi de faydalı olsa da, UV radyasyonu gözler için daha zararlıdır ve zamanla daha ciddi hasara neden olabilir.
Bütün renkli filmler, gümüş içermeyen siyah-beyaz filmler, üzerinde görüntü olan negatifler, buzlu camlar, güneş gözlükleri, fotografik nötral ve polarize filtreler güvenli değillerdir. Bunların çoğu termal retinal yanığa neden olabilen görünmez kırmızı ötesi ışınımı geçirir.
Polikarbonat camlar geleneksel camlardan daha ince, daha hafif ve darbelere karşı 10 kat daha fazla dayanıklıdır. Ayrıca polikarbonat camlı güneş gözlükleri zararlı güneş ışınlarına karşı %100 UV koruması sağlayabilir.
Polarize güneş gözlükleri, gözlerinizin maruz kaldığı UV ışınlarına karşı da koruma sağlar. Özellikle UV koruma faktörü yüksek olan modelleri seçerseniz, gözlerinizi bu zararlı ışınların etkilerinden korumuş olursunuz. Polarize güneş gözlükleri faydalarından bir diğeri ise, göz yorgunluğunu azaltmalarıdır.
Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamaların kullanılması gerekir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99'un üzerinde (ideali yüzde 100 blokaj) UV blokajı yapabilen camlar tercih edilmelidir.
Polikarbon, güneş gözlüğü camı için göze çarpan güçlü bir plastik malzemedir.
Güneş gözlüğünün camları UV ışınlarına karşı koruma işlevini zamanla kaybetmektedir. Bu nedenle güneş gözlüklerinizin camlarını 2-3 yılda bir değiştirmeniz önerilmektedir.
Biz ucuz ve UV ışınlarını engelleyemeyen gözlükleri kullandığımız zaman göz bebeği küçülmediği için daha fazla ultraviyole ışınların göze girmesine neden olur, bu yüzden ucuz güneş gözlüklerinin ekstra bir zararı olur göze. Ayrıca çizik güneş gözlüklerinde de aynı sorunla karşılaşabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri